Samuel Grajfoner v Gradu Tivoli

Mariborski akademski kipar in grafik na razstavi Materialna prisotnost mentalnega odtisa v Mednarodnem grafičnem likovnem centru predstavlja nov grafični opus velikih formatov iz zadnjega obdobja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Samuel Grajfoner 

Branimir Ritonja

Danes, 21. januarja, bodo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Ljubljani odprli razstavo del akademskega kiparja in grafika iz Maribora Samuela Grajfonerja. Na ogled bo do 8. marca.

Samuel Grajfoner je z dolgoletno predanostjo grafičnemu mediju in ustvarjalno doslednostjo vseskozi ohranjal kritičen razmislek o položaju grafike v kontekstu sodobne vizualne ustvarjalnosti in s svojim delom dokazoval njeno aktualnost in izrazno raznovrstnost. Razstava predstavlja grafike velikih formatov v tehnikah gravure in suhe igle, ki so nastale v zadnjih nekaj letih in so večinoma prvič predstavljene javnosti. Na njih se zrcali umetnikovo razumevanje ustvarjalnega procesa kot spontanega organskega razvoja priprave matrice materializiranega v odtisu na papirju ali prvič tudi v bronu. Grajfoner ne beleži in posreduje že znanega in videnega, ampak nas napeljuje, da upodobljenemu sledimo, se pred grafičnim listom premikamo in ga opazujemo toliko časa, da uvidimo skrite in manj znane podrobnosti njegovih mentalnih konfiguracij, je zapisal razstavi na pot kustos Božidar Zrinski.

Samuel Grajfoner: Brez naslova
(iz ciklusa Nič), 2021, gravura
 

MGLC

Samuel Grajfoner je eden najpomembnejših aktivnih slovenskih grafičnih ustvarjalcev. Leta 2000 ga je Zoran Kržišnik ob pregledni razstavi v MGLC označil za umetnika, ki razpira širok lok grafike jutrišnjega dne, a vendar ostaja v območju kontinuitete že doseženega. Razstava Materialna prisotnost mentalnega odtisa predstavlja grafike velikih formatov v tehnikah gravure in suhe igle, ki so nastale v zadnjih nekaj letih in so večinoma prvič predstavljene javnosti. Osredotoča se na dva grafična ciklusa.

Prvi izhaja iz njegovih prepoznavnih, enigmatičnih lukenj ter njihove črnine, ki ustvarja neskončno svetlobnih odtenkov, prehodov, odsevov, žarčenja in zastavlja misteriozna vprašanja, kje je začetek podobe, kam nas vodi črta in ali konec sploh obstaja. Drugi ciklus se osredotoča na proces transformacije ovalnih oblik v brazdasto tkane površine, ki s svojo črnino in reliefno strukturo spreminjajo belino papirja v črno gmoto neskončnosti, v kateri lahko zaznamo spontanost razstavljanja in sestavljanja matrice.

Samuel Grajfoner (1962, Maribor) je redni profesor za grafiko in risbo na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Po študiju kiparstva je končal še specialistični študij grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in se izpopolnjeval v Groningenu, Londonu, Parizu, Edinburgu. Bil je član likovne skupine Mi, s katero je razstavljal v prvi polovici devetdesetih let. Sodeloval je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji ter v mednarodnem prostoru in za svoje delo prejel več prestižnih nagrad. Med drugim Glazerjevo listino, odkupno nagrado na seulskem mednarodnem grafičnem bienalu, druge nagrade v Livornu idr. Njegova grafična dela so vključena v številne umetniške zbirke, med drugim so v znameniti dunajski Albertini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta