Skladateljici Petri Strahovnik pomembna berlinska nagrada

Šest nagrad umetnikom iz vsega sveta - za arhitekturo, vizualne umetnosti, glasbo, književnost, uprizoritvene umetnosti in multimedijo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Strahovnik
Osebni arhiv

Akademie der Künste Berlin - Umetniška akademija iz Berlina vsako leto podeljuje prestižne nagrade mednarodnim umetnikom. Fundacijo je Berlinski senat ustanovil leta 1948 v spomin na marčno revolucijo 1848. Akademija pa nagrado podeljuje v imenu zvezne države Berlin od leta 1971. Vsako leto podelijo eno veliko nagrado in šest nagrad umetnikom z vsega sveta s prav toliko umetniških področij. Žirijo so letos sestavljali člana Akademije Ulrich Peltzer in Monika Rinck ter literarna kritičarka Wiebke Porombka. Podelitev bo 18. marca. Prvič bo med nagrajenci tudi slovenska glasbenica - Petra Strahovnik. Od Slovencev sta nagrado doslej prejela arhitekta Vasa J. Perović in Matija Bevk. O teži nagrade pričajo nekdanji nagrajenci, kot so nobelovec Günter Grass, Georg Tabori, György Ligeti, Olivier Messiaen, Luigi Nono, Pierre Boulez, Lina Wertmüller, Ludwig Mies van der Rohe, Norman Foster, Aki Kaurismäki ...

Letošnjo osrednjo umetniško nagrado berlinske umetniške akademije v vrednosti 15 tisoč evrov prejme nemška pisateljica in novinarka, predavateljica in performerka Annett Gröschner. Na berlinski umetniški akademiji je med drugim predavala kulturno novinarstvo. Bila je tudi raziskovalka muzeja Prenzlauer Berg. Med njenimi najbolj znanimi deli so Prihodnost se začne tukaj; Mestni zbiralec. Z linijo 4 do najbolj oddaljenih krajev na svetu; Berolinine jezne hčere idr. Sodelovala je s fotografom Arwedom Messmerjem, med njunimi knjižnimi in razstavnimi projekti so Pogodba 903. Spomin na svetlo prihodnost; Berlinski zid iz druge perspektive idr.

Poleg velike nagrade podelijo vsako leto še šest berlinskih umetniških nagrad v vrednosti pet tisoč evrov šestim umetnikom z različnih umetniških področij z vsega sveta. Letos je med njimi prvič tudi slovenska umetnica - skladateljica Petra Strahovnik. Ob njej prejmejo nagrado še indijski konceptualni umetnik Sajan Mani (oddelek za vizualne umetnosti), arhitekturno podjetje Harquitectes v Barceloni (oddelek za arhitekturo), nemška pisateljica Lea Schneider (oddelek za literaturo), švicarska igralka Gina Haller (oddelek za uprizoritvene umetnosti) in nemška multimedijska umetnica Susann Maria Hempel (oddelek za filmsko in medijsko umetnost). V zadnjih letih so dobili berlinske umetniške velike nagrade korejska skladateljica Younghi Pagh-Paan (2020), francoska arhitektka Renée Gailhoustet (2019) in nemški kipar in fotograf Thomas Demand (2018).

Zdaj je na enoletni umetniški rezidenci v Villi Concordia v Bambergu skupaj s še štirimi slovenskimi umetniki, Vitom Žurajem, Natašo Kramberger, Primožem Bizjakom in Vadimom Fiškinom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta