Slovenija dobila glasova za podelitev zlatih globusov

kr
08.06.2024 18:00

Večerov filmski kritik Matic Majcen in programski direktor festivala Liffe Simon Popek sta postala del 300 glasovalcev iz celega sveta, ki izbirajo dobitnike zlatih globusov, za oskarji drugih najpomembnejših nagrad v Hollywoodu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlate globuse podelijo vsako leto januarja in služijo kot napoved oskarjev 
Profimedia

Matic Majcen in Simon Popek sta postala prva filmska strokovnjaka iz Slovenije, ki bosta krojila razplet podelitve zlatih globusov. Slednje vsako leto podelijo v januarju. Letošnja, že 81. podelitev se je odvila 7. januarja v hotelu The Beverly Hilton v Los Angelesu. Med filmi je s petimi kipci slavil Oppenheimer Christopherja Nolana, med serijami pa Nasledstvo (Succession) s štirimi. Zlati globusi se kot druge najpomembnejše nagrade v Hollywoodu tradicionalno podelijo pred oskarji in služijo kot razmeroma zanesljiva napoved, kdo bo marca osvojil najprestižnejše zlate kipce.

Najpomembnejša razlika med oskarji in zlatimi globusi je v sestavi glasovalnega telesa. Za dobitnike oskarjev glasuje približno 9500 glasovalk in glasovalcev Akademije filmskih umetnosti in znanosti, ki je sestavljena iz predstavnikov 19 filmskih poklicev –  režiserjev, scenaristov, montažerjev, producentov ... Njena članica je leta 2018 postala tudi slovenska animatorka Špela Čadež. Pri zlatih globusih pa glasovalno telo sestavlja samo 300 članov, filmskih kritikov in filmskih novinarjev iz celega sveta.  

Zlati globus za najboljšega igralca je letos prejel Cillian Murphy za vlogo v Oppenheimerju.
Mario Anzuoni

Strog sistem izbiranja novih kandidatov

Večerov filmski kritik Matic Majcen si je status glasovalca pridobil po zaslugi novinarskega dela na mednarodnih filmskih festivalih. Več kot desetletje poročanja za Večer s festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu mu je prineslo prepoznavnost v tujini, tudi po zaslugi dejstva, da so kamere svetovnih medijev zabeležile njegova novinarska vprašanja slovitim imenom, kot so Steven Spielberg, Harry Styles, Ridley Scott, Woody Allen, Wes Anderson, in drugim. Majcen je sicer od začetka tega leta tudi član Evropske filmske akademije in bo glasoval tudi za dobitnike evropskih filmskih nagrad. 

Majcen je pogodbo z ustanovo, ki ima sedež v Beverly Hillsu, podpisal v začetku maja, o postopku pridružitve pa je povedal: "Šlo je za izredno natančen in skrbno voden proces, med katerim so pregledali mojo biografijo, moje pisanje za Večer, ki je bilo prevedeno v angleščino, moral sem podpisati tudi vrsto soglasij z njihovimi pravniki, na primer kodeks vedenja, izjavo o izogibanju konflikta interesov,  obenem pa je zunanje podjetje raziskalo moje osebno in poklicno ozadje. Postopek je bil tako temeljit, da je primerljiv s tem, kot da bi podpisal zaposlitveno pogodbo s kakšnim podjetjem v ZDA." 

Matic Majcen za Večer piše od leta 2012. 
Katja Goljat

Slovenija med glasovalci zastopana prvič

Zlati globusi so kot pomembna hollywoodska institucija v fazi celovitih sprememb na vseh nivojih delovanja. Leta 2021 je izbruhnila afera ob razkritju pomanjkanja rasne, spolne in starostne raznolikosti v majhnem glasovalnem telesu, ki je tvorilo Hollywood Foreign Press Association (HFPA), kar je privedlo do bojkota prireditve s strani najvidnejših studiev in posameznikov. Tom Cruise je celo vrnil zlate globuse, ki jih je osvojil za filme Rojen četrtega julija, Jerry Maguire in Magnolija. 

Pod vsemi pritiski je HFPA leta 2022 prenehal obstajati, licenco za podelitev pa je prevzelo podjetje Dick Clark Productions, ki se je zavezalo k reformam. V sklopu teh so na čelo postavili vidna imena iz filmskih medijev in ustanov, kakršna sta Variety ali Mednarodni filmski festival v Torontu. Obenem poskušajo visok renome ohranili z obljubami o širitvi članstva ter vpeljevanju nacionalne, rasne in spolne raznolikosti med glasovalce. Če je nekdaj članstvo v HFPA tvorilo samo 100 ameriških novinarjev, letos glasuje že 300 novinark in novinarjev iz 85 držav sveta. Od letos torej tudi iz Slovenije. 

Simon Popek: "Sam film zavrnem v primeru, če ga je podprl režim ali če je film afirmativen do oblasti. Moje vodilo je, da je treba ločiti umetnika od umetnosti. A če je umetnik kontroverzna oseba, je seveda problem." 
Robert Balen

Biografiji že objavljeni na uradni spletni strani

Programski direktor Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Simon Popek je o pomenu glasovalne pravice za zlate globuse za slovenski prostor povedal: "V času, ko ameriške institucije za podeljevanje nagrad – najbolj vplivne in najbolj odmevne – po kritikah in škandalih širijo bazo svojih članov, se mi zdi pomembno, da v njih sodelujemo tudi Slovenci. Zdaj smo po Ameriški filmski akademiji (AMPAS), ki podeljuje oskarje in katere članica je Špela Čadež, prisotni tudi v nekoč najbolj zaprti in nedostopni instituciji, ki nemalokrat služi kot smerokaz za kasnejše oskarje."

Profilni sliki in biografiji Matica Majcna in Simona Popka sta že vidni na uradni spletni strani Združenja tujih dopisnikov Hollywooda (HFPA). Oba bosta s svojimi glasovi prvič sodelovala na naslednji, 82. ediciji podelitvi zlatih globusov. Nominacije bodo razkrili 9. decembra, nagrade pa bodo podelili 5. januarja 2025 v Los Angelesu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta