Zlati globusi: Oppenheimer in Nasledstvo sta pometla s konkurenco

STA, M.R.
08.01.2024 08:34

Znani so letošnji dobitniki filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Christopher Nolan in Emma Thomas
REUTERS

Oppenheimer je osvojil zmago v kategoriji dramskih filmov, Barbie za zgodovinski kinematografski dosežek skupaj z zaslužkom, film Nesrečna bitja v kategoriji muzikalov ali komedij, serija Nasledstvo pa je slavila v kategoriji televizijskih dram.

Oppenheimer je med drugim dobil še zlati globus za režijo (Christopher Nolan) ter glavno in stransko moško vlogo (Cilian Murphy in Robert Downey Jr.).

Robert Downey Jr.
EPA

Barbie, ki je skupaj z Oppenheimerjem lani podirala rekorde po zaslužkih v kinodvoranah do takšne mere, da se je rodil nov izraz "Barbenheimer", ni dobila zlatega globusa za komedijo. Vendar pa zgodovinsko prvega v najnovejši kategoriji, ki združuje kinematografske dosežke z uspehom pri blagajnah kinodvoran.

Serija Nasledstvo, narejena na podlagi televizijskega imperija avstralskega mogotca Ruperta Murdocha, ki je Američanom pripeljal Fox News in revolucionarno spremenil ameriško televizijsko novinarstvo, je slavila v svoji kategoriji. Osvojila je zlate globuse za najboljšo televizijsko dramo, nagrade pa so dobili tudi zvezdniki serije Sarah Snook, Kieran Culkin in Matthew Macfayden.

Sarah Snook, Matthew Macfadyen in Kieran Kulkin 
REUTERS

Povsem prenovljene prireditve zlati globus ne nadzoruje več njen ustanovitelj, Združenje tujih dopisnikov Hollywooda, ampak novi zasebni latniki, ki naj bi v bodoče poskrbeli za večjo raznolikost, kar zadeva raso, spol, spolno usmerjenost in drugo v procesu odločanja o nagradah.

Letošnjo prireditev, ki sicer še vedno velja za dobro napoved prestižnejših filmskih nagrad oskar, je v prenosu televizije CBS vodil filipinsko-ameriški komik Jo Koy, med podeljevalci pa so bili znani in slavni, kot so b, b, America Ferrera, Michelle Yeoh, Daniel Kaluuya in Will Ferrell.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta