Postali smo del evropske filmske družine

kr
09.05.2024 06:00

Filmski kritik Matic Majcen je postal član Evropske filmske akademije, s tem pa je Večer od letos prvi slovenski medij, ki prispeva glasove za evropske filmske nagrade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropska filmska akademija ima 4600 članov. Med njimi so mnoga najuglednejša imena evropskega filma.
EFA

Evropska filmska akademija vsako leto na dan Evrope, 9. maja, objavi seznam novih članov, ki so se v minulem letu pridružili tej instituciji. Med njimi je letos tudi Večerov filmski kritik Matic Majcen, kar pomeni, da bo naš časnik z oddanimi glasovi od letos krojil tudi podeljevanje Evropskih filmskih nagrad. Na zadnji podelitvi, ki se je odvila lani decembra v Berlinu, je slavil film Anatomija padca francoske režiserke Justine Triet.

Kritika pomembna za razvoj filmske kulture

Evropska filmska akademija šteje približno 4600 članov z vsega sveta, med njimi 53 iz Slovenije. Vendar pa gre pri tem v največji meri za predstavnice in predstavnike filmskih ustvarjalcev (igralcev, režiserjev, direktorjev fotografije, producentov itd.) in institucij, kakršna je Slovenski filmski center. Majcen je tako postal prvi slovenski član v kategoriji filmskih kritikov, kar pomeni, da je Večer prvi slovenski medij, ki bo aktivno sodeloval pri dejavnostih akademije.

Majcen je ob objavi novice povedal: "Veseli me, da Evropska filmska akademija filmsko kritiko priznava kot polnovreden del filmske družine na najvišjem nivoju. Čeprav smo s filmarji v svojih pogledih in stališčih večkrat na ločenih bregovih, pa je po mojem tovrstne pripoznanje prispevka filmske kritike nujno. Prav neodvisna obravnava filma, ki ni vključena v razne finančne tokove, je namreč tista, ki skrbi za bogatenje in raznolikost razprave o filmu kot industriji in umetnosti. Bolj ko je naš diskurz pripoznan in vtkan v uradna kolesja, bolje je to za vitalnost filmske kulture. Prav zato me veseli, da je Večer spoznan kot medij s pozitivnim prispevkom pri tovrstnih prizadevanjih."

Matic Majcen za Večer piše od leta 2012
Osebni arhiv

Juliette Binoche nova predsednica

V novo obdobje pa je v začetku meseca maja vstopila tudi Evropska filmska akademija. Po štirih letih je namreč mandat potekel dosedanji predsednici, poljski režiserki Agnieszki Holland, ki se je odločila, da ne bo znova kandidirala. Na njeno mesto je pretekli teden stopila francoska igralka Juliette Binoche, dolgoletna članica akademije.

Mesto prvega predsednika Evropske filmske akademije je nekaj mesecev po ustanovitvi leta 1988 prevzel švedski režiser Ingmar Bergman. Leta 1996 ga je nasledil nemški avtor Wim Wenders, ki je funkcijo opravljal do leta 2020, ko je predsednica postala Agnieszka Holland.

Francoska igralka Juliette Binoche je v začetku maja postala nova predsednica Evropske filmske akademije. 
Eric Guillemain
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta