"Slovenija ima enega predsednika, dva nadškofa in enega likovnega urednika"

P. V.
05.12.2021 11:32

Schwentnerjevo nagrado je prejel Pavle Učakar, dolgoletni likovni urednik pri Mladinski knjigi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pavle Učakar

Osebni arhiv/JAK

Schwentnerjevo nagrado, ki jo podeljuje Zbornica založnikov in knjigotržcev za prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, je ob zaključku 37. Slovenskega knjižnega sejma prejel Pavle Učakar, dolgoletni likovni urednik pri Mladinski knjigi. V skoraj 40-letni karieri je pomagal najti svojo likovno govorico množici ilustratork in ilustratorjev.

Učakar je po diplomi iz slikarstva najprej urednikoval na založbi Partizanska knjiga. Od leta 1983 pa do upokojitve leta 2020 je bil zaposlen na Mladinski knjigi, kot edini (knjižni) likovni urednik v državi. V teh letih je uredil nekaj tisoč slikanic in drugih ilustriranih knjig, še bolj pa je pomembno, da je prepoznal na stotine ilustratorjev in jim pomagal, da je njihov začetni talent prerasel v poznejše mojstrstvo, so zapisali pri Zbornici založnikov in knjigotržcev.

Pri založbi Mladinska knjiga pa so o nominaciji Učakarja zapisali: "Slovenija ima enega predsednika, dva nadškofa in enega likovnega urednika. Prvi je vrhovni poveljnik vojske, drugi načeluje vojski verujočih, tretji pa ima čisto drugačen vpliv, neke vrste mehko moč, ki jo simbolizira četica nadarjenih risark in risarjev na eni strani, na drugi strani pa praktično vsi ostali državljani, ki so se osebnostno in še kako drugače formirali ob podobah, natisnjenih v slovenskih slikanicah. Povsem jasno je torej, kdo od teh treh je zares in edinole nepogrešljiv, kateri ima najbolj vplivno in odgovorno delo. Eno je gotovo: likovni urednik ni fikus."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta