Slovenski Pen podprl črnogorske kolege

kr
28.07.2021 07:00
"Žal se nasilje nad črnogorsko umetnostjo in literaturo, celo potvarjanje zgodovinskih dejstev, dogaja tudi pod krinko kulture"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Njegošev Gorski venec je na novo prevedel pesnik Miklavž Komelj. 
Beletrina

Slovenski center Pen je objavil izjavo, s katero je podprl črnogorski Pen, kjer "se zoperstavljajo izključevalni in nasilni politiki trenutne črnogorske vlade, ki v spregi s Srbsko pravoslavno cerkvijo in prosrbskimi težnjami po prevladi grobo napada ustavne temelje neodvisne in demokratične države Črne gore". Slovenski center Pen je mednarodno skupnost, EU in Slovenijo kot predsedujočo Svetu EU pozval k prepoznanju nasilja nad črnogorskim narodom in njegovo kulturo. Mednarodno skupnost poziva k posredovanju tudi izjava Črnogorskega centra Pen.

"Žal se nasilje nad črnogorsko umetnostjo in literaturo, celo potvarjanje zgodovinskih dejstev, dogaja tudi pod krinko kulture, predvsem prosrbske, ki celo zanika obstoj črnogorskega jezika. Problematične so tudi težnje sedanje črnogorske vlade, da iz volilnega imenika izključi določene skupine državljanov, kot so državljani na začasnem delu v tujini - zvečine Bošnjaki in Albanci oziroma nepravoslavni državljani -, saj so to metode totalitarnih režimov preteklega stoletja."

"Slovenci smo nedavno dobili nov prevod Njegoševega Gorskega venca pesnika Miklavža Komelja, v knjigarnah so romani izpod peres svetovnih in evropskih nagrajencev književnosti, kot so Ognjen Spahić, Andrej Nikolaidis in Dragan Radulović. Utišati in izbrisati tako veličastno literaturo, kot je črnogorska, je nemogoče," so še zapisali pri upravnem odboru Slovenskega centra Pen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta