SNG Maribor v novo sezono: "Nemogoče je delati opero za 200 ljudi"

Petra Zemljič Petra Zemljič
23.06.2020 16:58

Vodstvo največjega kulturnega zavoda v državi o programu, ki se ne da ustvarjati brez dotika, objema in druženja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na predstavitvi repertoarja 2020/21 (z leve): predstavnik za stike z javnostmi Alan Kavčič, vodja Opere Simon Krečič, vodja Baleta Edward Clug in direktor SNG Maribor Danilo Rošker, po videu pa se je javil vodja Drame Aleksandar Popovski 
Tadej Regent

Vodstvo SNG Maribor je danes predstavilo repertoar Drame, Opere in Baleta za sezono 2020/21 po, kot je uvodoma izpostavil direktor tega zavoda Danilo Rošker, "najhujšem udarcu v zadnjih letih, sploh v času stoletnice gledališča. Ne vemo, kako naprej, kakšna bo nova realnost, a umetniški vodje so kljub temu pripravili izvrstne programe, kot da se ni nič zgodilo."
Prekinjeno sezono so nadaljevali 1. junija in doslej razprodali vse predstave, kar vrača upanje. Res pa so dvorane zaradi ukrepov bolj prazne kot prej. Stara dvorana sprejme po novem na primer 98 ljudi, Velika pa 200. Do konca sezone bodo s temi omejitvami izpeljali ves program, v novi sezoni, meni Rošker, pa bo praktično nemogoče delati opero za 200 ljudi. "A kljub temu smo pripravljeni, čeprav ne vemo, kakšna bo septembrska realnost, vse je za zdaj špekulacija. Program smo zasnovali po načelih slogovne raznovrstnosti, tematske zaokroženosti in predvsem z zagotavljanjem visokih umetniških standardov," je dejal Danilo Rošker.
O dramski sezoni je preko videokonference iz Makedonije govoril umetniški vodja Drame Aleksandar Popovski, ki je v želji po ponovnem druženju sezono postavil na stiku, objemu, v iskanju druge polovice. Vse to bo velik izziv v obdobju, ki prihaja, a verjame, da sta na odru stik in dotik tako pomembna, da ju ne smemo izgubiti. To je naša naloga in to je naloga umetnosti, sporoča Popovski in govori o dinamičnem programu.

Dekameron Jerneja Lorencija

Prva bo doživela premiero predstava, ki je bila sicer načrtovana za iztekajočo se sezono - izbrane zgodbe iz dela Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače bo režiral Daniel Day Škufca. Sledila bo predstava Proslava v režiji Jana Krmelja, tekst Ivorja Martinića po resnični zgodbi begunca Navida Fadaeeja Nazerja nastaja v okviru mednarodnega evropskega projekta o beguncih Pristanišče sanjačev/Port of dreamers. Direktor Drame bo režiral Shakespearjevega Romea in Julijo, predstavo, o kateri sanja že več let in ki bo kombinacija plesa, glasbe in drame. Yulia Roschina bo režirala Lorcovo Hišo Bernarde Alba, ki bo koprodukcija Drame SNG Maribor, SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, Nejc Gazvoda pa bo režijsko ustvaril predstavo po besedilu Nine Kuclar Stiković Skupaj sami. Jernej Lorenci bo na oder postavil Boccaccievega Dekamerona, za mladino pa bo predstava po v osnovi romanesknem besedilu Janje Vidmar Elvis - Elvis Škorc, genialni štor v režiji Mateje Kokol.

Tako je orkester SNG Maribor pod taktirko maestra Simona Robinsona veselo zaključil sezono leta 2012 na Slomškovem trgu. Letošnji koncert ob zaključku sezone so morali žal odpovedati. 
Saso Bizjak

Novi projekt Gaja Žmavca

Edward Clug, umetniški direktor Baleta, optimistično zre v novo sezono, saj se umetnost po njegovem ne more seliti na splet, to je tako "kot riba v akvariju sredi ocena", je izjavil na predstavitvi. Balet ima po njegovem boljše izhodišče kot drugi v hiši, kajti v pravkar iztekajoči se sezoni so odplesali vse premiere, zdaj pa jih čaka že gostovanje na Festivalu Ljubljana. Mariborski publiki bodo 3. in 4. julija ponudili še najnovejši avtorski projekt Little Creation/Mala kreacija Gaja Žmavca, ki bo gledalce po napovedih skozi neobičajno koreografsko strukturo popeljal na "razstavo osmih miniaturnih plesnih skic". Za konec leta Clug napoveduje prestižno gostovanje s štirimi predstavami v Cankarjevem domu, v novi sezoni pa bo mogoče videti njegovi predstavi Carmina Burana in Stabat Mater, v tako imenovanem tednu belega baleta pa bodo na račun prišli ljubitelji klasičnega baleta, saj si bodo lahko ogledali mojstrovine, kot so Labodje jezero, Don Kihot in Giselle. Za najmlajše so pripravili Nanine pesmi, predstavo, ki združuje pesem, plesno in dramsko gledališče ter video. Gre za koprodukcijo s Cankarjevim domom, režiserka in koreografinja je Valentina Turcu. Morda še to: septembra 2021 bo mariborski Balet, ob priložnosti slovenskega predsedovanja EU, gostoval v Bruslju, Edward Clug pa napoveduje predstavo z imenom Waterman.
Abonentom aktualne sezone bodo do konca septembra odigrali dramske in baletne predstave, ki so v sezoni 2019/20 že doživele premiero. Za predstave in koncerte, ki so bili razpisani v posameznem abonmaju in niso bili odigrani, so izdali vavčerje v sorazmernem deležu vrednosti abonmaja oziroma v vrednosti vstopnic. Gledalci jih lahko pri gledališki blagajni unovčijo za nakup abonmajev ali posameznih vstopnic Drame, Opere in Baleta do konca leta 2021. Vpis abonmajev za prihodnjo sezono se bo začel konec avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta