Sto držav, sto režiserjev, sto zgodb, sto dni

mh, sta
27.01.2021 15:35
Med stotnijo režiserjev tudi slovenski - Jaša Koceli, ki sodeluje z zgodbo iz Boccacciovega Dekamerona Umreti zaljubljen; pobudnik projekta je romunsko Narodno gledališče Marin Sorescu iz Craiove
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gledališče Craiova
TNC

Na pobudo Narodnega gledališča Marin Sorescu Craiova v Romuniji je nastal mednarodni gledališki projekt Hektomeron, v katerem bo sto držav in sto režiserjev v sto dneh delilo sto zgodb po motivih Boccacciovega Dekamerona. Slovenska ekipa režiserja Jaše Kocelija je predsinoči na romunskem odru premierno uprizorila 14-minutno epizodo Umreti zaljubljen.

Slovenska zgodba, ki jo je bilo mogoče spremljati prek spletnega prenosa v živo na www.hektomeron.com/live, je bila uprizorjena kot enajsta v nizu stotih, ki bodo sledile do 24. aprila.

Slovenska ekipa je dobila v predelavo šesto zgodbo četrtega dne, v kateri imata zaljubljena fant in dekle mračne sanje, ki se preroško uresničijo - glavni junak umre. Epizoda Umreti zaljubljen je zgodba o moškem, ki je tako ljubil, da mu je počilo srce. Koceli je k sodelovanju povabil svoja stalna umetniška sopotnika, scenografa Darjana Mihajlovića Cerarja in skladatelja Miho Petrica.

Kot je zapisal Koceli, so projekt Hektomeron zasnovali v pričakovanju boljših časov za uprizoritvene umetnosti in mednarodna sodelovanja. Čeprav je velika zbirka stotih novel Giovannija Boccaccia stara že več kot 650 let, je odslikava današnjega stanja duha, kjer se mešajo občutki izolacije, strahu in smrti na podoben način kot v Firencah v času usodnega udarca kuge v 14. stoletju.

V vsaki zgodbi nastopa eden od igralcev iz ansambla Narodnega gledališča Marin Sorescu iz Craiove - s skoraj 170-letno tradicijo. S slovensko ekipo sodeluje igralec George Albert Costea. Romunsko nacionalno gledališče Marin Sorescu iz Craiove je član Evropske gledališke konvencije (ETC) in je eno najpomembnejših gledališč v Romuniji. Od leta 1989 se udeležuje mnogih uglednih mednarodnih gledaliških festivalov - v Edinburgu, Avignonu, Tokio Shakespeare festivala, Art Festivala v Melbournu pa v Montrealu, Sao Paulu, v Lincoln Centru v New Yorku, festivala v Seulu idr. Na mnogih je bilo tudi nagrajeno. Britanska revija The Stage ga je uvrstil v rang Brechtovega Berliner Ensemble in Peter Brook’s Royal Shakespeare Company. Leta 1994 so v Craiovi pričeli prirejati mednarodni Shakespearov festival, doslej so na njem sodelovali ugledni režiserji Peter Brook, Robert Wilson, Declan Donnellan, Lev Dodin, Thomas Ostermeier, Oskaras Koršunovas, Elizabeth LeCompte, Silviu Purcarete, Yukio Ninagawa idr.

Vse uprizoritve so nastale z vajami na daljavo, za vsako 14-minutno epizodo pa so režiserji imeli teden dni časa.

Koceli je ob tem povedal: "Za našo umetniško ekipo je bil velik izziv in priložnost, kako v le tednu dni ustvariti na daljavo cel svet 14-minutne epizode s prepoznavnim vizualnim in simbolnim jezikom. Presenetilo me je, kako nekatere stvari na spletu funkcionirajo podobno kot v živo - trenutek, ko greš prvič na oder, trenutek, ko se pridružijo zunanji gledalci ali ko se prvič srečaš pri usklajevanjih s tehnično ekipo. Spletna izkušnja ne more nadomestiti moči kolektivne izkušnje v gledališču, lahko pa v tem trenutku gledališče ohranja prisotno in živo, tako med ustvarjalci kot med gledalci."

Po 24. aprilu si bo mogoče vseh sto epizod ogledati prek spleta v 25-urnem maratonu. Vsaka epizoda bo odigrana v romunskem jeziku in opremljena z angleškimi podnapisi, edina izjema bo romunski režiser, ki bo sodeloval z igralcem iz druge države.

Tako bo vsak režiser v veliko sliko Hektomerona prinesel svojo perspektivo in tehniko ter s tem soustvaril odslikavo sveta, v katerem nas trenutno povezujeta tako stiska kot upanje. Glavno sporočilo, ki si ga želi Romunija razširiti, pa je, kako lahko povezani gradimo in zgradimo novo odpornost na razmere, ki smo jim nepričakovano izpostavljeni, je še zapisal Koceli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta