Stritarjeva nagrajenka je Anja Radaljac

K. Š.
01.07.2023 09:32

Kaj odlikuje mlado nagrajeno kritiško pero?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anja Radaljac.
Saso Novoselic/Pranger

V okviru letošnjega jubilejnega 20. Festivala Pranger so razglasili tudi prejemnico Stritarjeve nagrade 2023, ki jo že 26. leto zapored - za izredne dosežke na področju literarne kritike mlajših generacij - podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Letošnje najperspektivnejše mlado kritiško pero, ki s svojim pisanjem in ocenjevanjem literarnih del pomembno sooblikuje področje kulturnega ustvarjanja, je Anja Radaljac.

Žirija za Stritarjevo nagrado 2023, ki jo sestavljajo Muanis Sinanović (lanskoletni nagrajenec in predsednik žirije), Robert Kuret in dr. Zoran Pevec, je v utemeljitvi o nagrajeni mladi kritičarki izpostavila, da je Anja Radaljac kritičarka z zavidljivim stažem in eno najbolj prepoznavnih kritiških peres ne zgolj v svoji generaciji, temveč znotraj slovenskega literarnega polja nasploh. Vseskozi ponuja izvirne in alternativne poglede na predpostavke obravnavanih tekstov ter razmerja moči, ki se skoznje prepletajo in s tem nespregledljivo širi spekter slovenske kritike, obenem pa kritiška besedila Anje Radaljac terjajo odziv, s čimer delom omogočajo njihov družbeni odmev. 

Anja Radaljac je literarna komparativistka, pisateljica, kritičarka in prevajalka. Leta 2014 je izdala knjižni prvenec, roman Polka s peščenih bankin (LUD Literatura), leta 2016 esjistični roman Puščava, klet, katakombe (Litera), leta 2022 pa roman Punčica (Litera), ki je bil nominiran za nagrado kresnik ter izbran za Fabulin izbor 2023. Je soustanoviteljica in sourednica spletnega medija Animot, medija za intersekcijsko obravnavo vprašanja nečloveških živali in sourednica istoimenske butične založbe. Od leta 2010 objavlja literarne, od leta 2012 pa tudi gledališke kritike. Piše pretežno za Delo, radio Ars in Literaturo, kot kulturna novinarka pa sodeluje tudi s spletnim medijem Disenz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta