Stritarjeva nagrajenka je kritičarka Petra Koršič

P. V.
07.07.2024 06:00

Društvo slovenskih pisateljev je pretekli petek na festivalu Pranger v Rogaški Slatini podelilo Stritarjevo nagrado za vrhunsko kritiško pero. Od letos za dobitnice in dobitnike nagrade več ne velja starostna omejitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenka Petra Koršič s plaketo in predsednica komisije Anja Radaljac ter predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc
Boštjan Lah/Pranger

Letošnja komisija za Stritarjevo nagrado - lanska nagrajenka Anja Radaljac (predsednica komisije) in Mirana Likar Bajželj ter Kristian Koželj - je svoje delo začela s premislekom statuta. Ta je doslej omogočal, da nagrado prejme mlada kritičarka ali kritik do dopolnjenega petintridesetega leta za svoje obetavno delo ob začetku kritiške poti. "Letošnja žirija je ob tem ugotavljala, da se nagrada vrsto let ni podeljevala po tem principu, saj so jo prejemale osebe, ki so na področju literarne kritike delovale že deset ali več let. Zaradi slabih pogojev dela veliko pišočih v takšnem času kritiški poklic tudi že opusti. Po drugi strani mnogi močni kritiški glasovi zaradi starostne omejitve kljub veliki investiranosti v delo na področju literarne kritike nagrade nikoli niso prejeli."

Zato je bil na pobudo komisije in s privolitvijo upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, ki nagrado podeljuje, statut, ki ureja podeljevanje Stritarjeve nagrade, spremenjen tako, da lahko Stritarjevo nagrado od letos prejme kdorkoli, ki se ukvarja z literarno kritiko – tako uveljavljeni kot obetavni kritiški glasovi. Posameznik ali posameznica lahko nagrado prejme le enkrat v življenju.

"Letošnja izbira je bila tako posebno odgovorno delo, saj smo člani žirije želeli podpreti spremembo statuta tudi s svojo izbiro nagrajenke oziroma nagrajenca, obenem pa nam je bilo v interesu izpostaviti delo osebe, ki literarno kritiko doživlja kot poslanstvo in k njej pristopa na raznolike načine, obenem pa trenutno aktivno sodeluje s čim večjim številom referenčnih medijev in v njih redno objavlja vsebinsko dovršena kritiška besedila. Z upoštevanjem vsega navedenega se je izkristaliziralo, da je naša izbira literarna kritičarka, pesnica, moderatorka in urednica Petra Koršič."

Petra Koršič literarne kritike objavlja že od leta 1997, sodelovala je in še vedno redno sodeluje s širokim naborom medijev, kot so Radio Študent, časopis Študijozo, revija in spletni portal Literatura, portal Bližji knjigi, časopis Delo, revija Sodobnost, v zadnjem obdobju pa zlasti 3. program Radia Slovenija, Radio ARS, portala Poiesis in Vrabec Anarhist ter revija Apokalipsa.

"Kritike Petre Koršič med drugim izstopajo s samo osnovno usmeritvijo, saj je ena izmed redkih oseb v slovenskem prostoru, ki svoje literarnokritiško delo osredinjajo okoli poezije. (...) Petra Koršič se s svojo zavezanostjo poeziji z zbrano, natančno in pozorno analizo tako rekoč neutrudno bori z mlini na veter, da bi poezija vendarle ostajala živ in viden del slovenske literarne krajine, k čemur bistveno prispeva prav s svojimi žanrsko pravovernimi kritiškimi besedili, ki se ne ogibajo sodb, a obenem ponujajo kompleksen, poglobljen premislek in tehtne, pogosto izrazito izvirne uvide v pesniške zbirke, ki tudi v odnosu do siceršnje kritiške recepcije prinašajo svežino, saj Koršič ubira izrazito individualne, lucidne vstopne točke v dialoge s prebiranimi knjigami. Pomembno pri tem je tudi to, da Petra Koršič pri svojem delu ostaja zavezana literaturi – in ne razmerjem v založniškem prostoru – zato so njene kritike vztrajno zapisi o raznolikem naboru književnih del, ki izhajajo pri enako raznolikem naboru slovenskih založb, s čimer kot kritičarka ohranja občudovanja vredno integriteto in zavezanost leposlovju," je komisija med drugim zapisala v utemeljitvi nagrade.

Izpostavila je še, da nagrajenka literarne kritike ne podpira in soustvarja le s svojim neutrudnim, potrpežljivim delom, temveč razume, da mora biti kritika viden in v literarno krajino globoko ukoreninjen del literarnega polja, kar se odraža v dejstvu, da je vrsto let vodila kritiške delavnice. "Sama usmeritev njenega dela, izvirnost in neumorna zavezanost žanru literarne kritike in dejavno sodelovanje v vseh podpornih stebrih literarne kritike dajejo opusu Petre Koršič širino in v slovenskem prostoru skorajda povsem edinstveno predanost, zaradi katere je bila odločitev, da letošnjo Stritarjevo nagrado prejme Petra Koršič, naposled skorajda samoumevna."

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta