Umetnost je v politiki na spolzkem terenu

Branka Bezjak Branka Bezjak
15.03.2019 15:46

Glasbenik, kolumnist Boštjan Narat v zbirki esejev piše o domoljubju, glasbi, športu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nino Flisar in Boštjan Narat, ki je na predstavitvi prebral del eseja o birokratskem sistemu
Andrej Petelinšek

Boštjan Narat je po petih letih od izida prve zbirke esejev spisal drugo. Tudi tokratna, naslovljena Podaja v prazno, je izšla pri Založbi Pivec, ki je v četrtek zvečer v mariborski Kibli pripravila predstavitev in pogovor z avtorjem. Narat, idejni vodja, član, tudi avtor glasbe skupine Katalena, filozof, kolumnist Večera, se torej vse bolj utrjuje tudi kot esejist.
Kdaj bo prestopil mejo in se podal tudi v literarne vode, ga je vprašal Nino Flisar, urednik pri založbi. "Sedaj berem veliko, a ciljno, z namenom. Za literarno delo pa bi potreboval arzenal, ki bi ga vsaj pet let nabiral z 'nesmiselnim' branjem. S tem si ustvarjaš nevidni arhiv, ki te bogati in plemeniti," je odgovoril.

Andrej Petelinšek

Iz konkretnega v domišljijo

Zbirko začne esej, ki je dal naslov tudi zbirki - Podaja v prazno. V njem preko športnega žargona razmišlja o branju oziroma pisanju. O tem, da avtor nameni svoje besede nekomu, s katerim si ne deli časa in prostore ter ne ve, kako se bo ta odzval, saj je branje kakor tudi pisanje intimno, osamljeno dejanje. Določene tekste sicer pred objavo pošlje nekaterim prijateljem v pregled, sicer pa ne ve, kako bo njegova "podaja" sprejeta. Drugače je pri pisanju kolumn, kjer na spletnih družbenih omrežjih doživiš "iluzijo odzivov", pravi.

Isti simbol je sedaj drugačen

Domoljubje obravnava na lastnem primeru, je povedal. Na prvi šolski dan leta 1991 je oblekel majico s slovenskim grbom, da bi na Gimnaziji Poljane kot nekdo, ki z obrobja prihaja med ljubljansko "hohštaplersko elito", naredil vtis. Sedaj pa ga je na enem od protestov zmotilo, ko je na Trgu republike v Ljubljani opazil človeka z zastavo. "Takoj sem pomislil, da ima ta drugačne namene kot ostali. Isti simbol torej po 30 letih pri meni zbudi popolnoma drug razmislek. Ne glede na to, kako smo polarizirani, lahko rečemo, da je obče prisotno določeno razočaranje, vsi smo ob osamosvojitvi pričakovali nekaj drugega," je dejal. Toda s svojim pisanjem ne želi delovati aktivistično, pravi, saj da se je umetnost zmeraj našla na spolzkem terenu, ko se je šla politiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta