V newyorški reviji obsežna predstavitev Alenke Sottler

STA, tjg
13.02.2024 11:55

V edini prestižni publikaciji, posvečeni sodobni ilustraciji na svetu, so na 17 straneh objavili intervju z ilustratorko, pregledni izbor del ter izjave direktorjev in urednikov, s katerimi je sodelovala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler ustvarja za otroke, mladino in odrasle, od klasičnih in sodobnih pravljic do poezije in naslovnic ter družbeno odzivnih del.
Klara Širovnik

V zadnji številki newyorške revije za sodobno ilustracijo 3x3 Magazine je vključena obsežna, 17 strani dolga predstavitev opusa slovenske ilustratorke Alenke Sottler, ki vsebuje intervju z avtorico, pregledni izbor njenih del ter kratke izjave osmih umetniških direktorjev, urednikov in avtorjev, s katerimi je umetnica v preteklosti sodelovala. To so Niko Grafenauer, Andrej Brvar, Pavle Učakar, Andrej Ilc, Otakar Božejovsky, Monica Monachezi, Maria Lindenfedar in Jack Zipes. Kot dopolnilo predstavitvi je slovenski režiser Igor Matijević za revijo posnel kratek videosprehod po umetničinem ateljeju, je za slovenske medije sporočila ilustratorka.

Tako obširna pregledna predstavitev ilustratorskega dela Alenke Sottler je po mnenju poznavalcev novo veliko priznanje za slovensko ilustracijo, potrjuje kakovost, prepoznavnost in prispeva k njeni uveljavitvi v ZDA in drugod po svetu.

Bambi z ilustracijami Alenke Sottler je izšel pri Princeton University Press. O ilustracijah so poročali številni mednarodni mediji. 
Saša Britovšek

Odgovorni urednik in umetniški direktor 3x3 Magazine Charles Hively je v kratki izjavi utemeljil odločitev za predstavitev slovenske ilustratorke z besedami, da so kriteriji za izbor zelo specifični. Predstavljeni ilustratorji morajo imeti trden opus, ki je dosleden v svojem pristopu, hkrati mora biti kakovost dela na najvišji ravni. Vedno iščejo tudi bolj nenavadne pristope v področju ilustracije.

Med številnimi ilustracijami so tudi Drobtine iz mišje doline Anje Štefan. 
Alenka Sottler

"Alenka Sottler poseduje vse, kar iščemo v naših prispevkih (...). Ne glede na to, kateri slog odtisa Alenka uporablja, v vseh odsevata njena duša in srce, pa naj si gre za miške z odtisom prstnih odtisov ali grozdje na trti do prekrivanja besedilno zasnovane podobe ali njenih izjemno originalnih črno-belih risb s tisočimi potezami, lepota je izjemna. Zelo smo veseli, da lahko delimo Alenkino delo s svojimi bralci in s svetom," je povedal.

(INTERVJU) Alenka Sottler: Vse manj sem bila podobna drugim in vedno bolj sebi

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta