Vlada SNG Maribor za nujne investicije primaknila tri milijone evrov

TJ. G.
14.06.2024 05:15

Nastopajočim v največjem slovenskem javnem kulturnem zavodu več ni mogoče zagotoviti varnosti pri delu, objekt pa ni požarno varen, so ob tem zapisali na ministrstvu. Dva milijona evrov še v Novo Gorico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Dvorani Frana Žižka bodo prenovili dotrajan sistem krmiljenja in vlekov, požarne zavese in dotrajano ozvočenje.
Andrej Petelinšek

Vlada je namenila tri milijone evrov za nujne investicije v Slovenskem narodnem gledališču Maribor in dva milijona evrov za drugo fazo izgradnje zunanjega avditorija Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, ki bo v celoti dokončan predvidoma spomladi 2025, so včeraj sporočili z ministrstva za kulturo.

Investicija v odrsko tehniko in opremo SNG Maribor je nujna zaradi zastarele in neuporabne tehnologije, saj nastopajočim ni več mogoče zagotoviti varnosti pri delu, prav tako ni več mogoče zagotoviti požarne varnosti objekta, so zapisali na ministrstvu. V Dvorani Frana Žižka bodo prenovili dotrajan sistem krmiljenja in vlekov, požarne zavese in dotrajano ozvočenje. Delna obnova Male dvorane vključuje povečanje števila sedežev, zamenjavo dotrajane tonske opreme in scenskih luči. Poleg tega bodo kupili novo tovorno vozilo za prevoz scene, kombi za prevoz oseb, opremo za oblikovanje luči in tona, projektorje ter drugo opremo za delavnice v zavodu.

Sredstva bodo namenjena tudi nakupu inštrumentov Simfoničnega orkestra SNG Maribor, saj so - tako na ministrstvu - določeni inštrumenti so dotrajani, amortizacijska doba jim je že potekla. Določene inštrumente si je treba vedno znova izposojati, s čimer je onemogočen razvoj nacionalnega orkestra. 

Ministrstvo bo s tem pristopilo k celostni obnovi SNG Maribor, saj se energetska sanacija gledališča v višini 6,7 milijona evrov že izvaja. Ob tem so na ministrstvu še spomnili, da so lansko leto mariborski nacionalni baletni ansambel okrepili z dodatnimi 15 zaposlitvami mlajših baletnikov, ki so plesali kot zunanji sodelavci, in je bila povprečna starost mariborskega baletnega ansambla 49 let.

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je letos pričelo z gradnjo prve faze zunanjega avditorija v okviru priprav na izvedbo projekta Evropska prestolnica kulture. Kot so sporočili z ministrstva, je bilo prvotno v načrtu, da bi drugo fazo izvedli leta 2025, a so  - da bi bil projekt zaključen v času EPK - začetek druge faze začeli že letos. Da bi projekt čim prej dokončali, je vlada namenila dodatna sredstva v višini 2 milijona evrov. Zunanji avditorij SNG Nova Gorica bo po podatkih ministrstva skupaj z opremo stal 8,5 milijona evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta