Za izrekanje resnice

mh
27.01.2021 15:41
Druga izdaja mednarodnega spletnega pesniškega Festivala upanja se bo do 28. februarja posvečala ustvarjalnim praksam v časih, ko svoboda govora nikakor ni samoumevna in postaja privilegij
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Logotip Festivala upanja
Versopolis

Evropska platforma za poezijo Versopolis, katere programski koordinator je Aleš Šteger in jo vodi založba Beletrina, je te dni začela drugo izdajo mednarodnega spletnega pesniškega Festivala upanja. Do 28. februarja se bo posvečal vprašanjem izrekanja resnice in možnostim zanjo v spremenjenih globalnih razmerah. Festival nosi ime Spregovori!/Spregovorimo! (Speaking up!). V dobrem mesecu se bodo zvrstili številna video branja, filmi, umetniška dela in virtualna tematska omizja, ki se bodo osredotočala na Vzhodno in Srednjo Evropo, Kavkaz, Balkan in Turčijo. Festival se je začel 21. januarja na facebook strani z okroglo mizo o političnem in družbenem položaju v Belorusiji, ki jo je vodil Boštjan Videmšek. Gostje spletne razprave so bile beloruska pesnica Valžina Mort, ki je leta 2004 prejela kristal Vilenice, beloruska aktivistka in profesorica Olga Šparaga in pesnica Julia Cimafiejeva. Dogodek je v beloruščino in angleščino prevajala Mascha Dabić.

Na letošnjem Festivalu upanja bo sodelovalo več kot 40 festivalov z vsega sveta, med njimi ugledne institucije, kot so pesniški festival The Festival de la poésie de Montréal iz Kanade, The Poetry Society iz Velike Britanije, Global migrant festival iz Singapurja in drugi. Festivali se bodo lahko tako kot lani s svojimi dogodki pridružili kadarkoli v času festivala. Za zdaj je prijavljenih več kot 40 dogodkov, del programa pa so tudi okrogle mize o političnem in družbenem stanju ter vlogi poezije oziroma literature v regijah, ki bodo v središču pozornosti, gostje spletnih razprav pa bodo tamkajšnji literati, družbeni aktivisti in teoretiki.

Evropska pesniška platforma Versopolis deluje že šesto leto, med drugim izdaja tudi revijo Versopolis Review, ki ima sedež v Sloveniji, njena urednica je Nataša Petrešin Bachelez. Lanski Festival upanja je povezal 70 festivalov iz 37 držav, s 500 pesniki in pesnicami. Skoraj milijon ogledov so zabeležili na spletu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta