Zaključek projekta RUK

TJ. G.
06.12.2023 13:30

Brez ustvarjalnega laboratorija ne bi bilo mariborskega KIBLIX-a.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt se je zaključil v Kibla Portalu, kjer je trenutno na ogled KIBLIX 2023. Fotografija je z lanskega festivala.
Damjan Švarc

V Kibla Portalu so danes po treh letih interdisciplinarnega ustvarjanja zaključili projekt RUK, ki v mrežo centrov raziskovalnih umetnosti in kulture povezuje partnerje na osi Koper-Trbovlje-Maribor, ob Kulturno izobraževalnem društvu Kibla še koprsko Kulturno izobraževalno društvo PiNA in trboveljski Javni zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje (DDT). Kot vrhunce sodelovanja so pri mreži izpostavili jesenske festivale novomedijske umetnosti in kulture - domači KIBLIX, IZIS in Speculum Artium.

Vizija projekta RUK je spodbujanje uporabe novih tehnologij pri povezovanju umetnosti z gospodarstvom, izobraževanjem in znanostjo. Centri so si v skladu s svojim dolgoletnim poslanstvom dela na presečišču umetnosti, znanosti, izobraževanja in tehnologije prizadevali premikati meje na področjih tehnologij razširjene resničnosti, robotike in umetne inteligence, digitalizacije in digitalizacije kulturne dediščine ter ekologije in trajnostnega razvoja. Namen je nove tehnologije vpeljati v temeljne postulate sodobne družbe 21. stoletja po načelu humanizacije tehnologije, so sporočili s Kible. "Živimo v času napredka, dvomljive blaginje, zato je zavedanje o združevanju narave, človeka, umetnosti, digitalizacije in s tem ohranjanjem vsega, kar nas obdaja, še kako nujno," so zapisali.

Ustvarjalni laboratorij RUK ustvarja tudi bazo kompetenc za poklice prihodnosti in s tem ponujajo rešitve zaposlitvenim potrebam v gospodarstvu, ki so in še bodo nastale kot posledica uvajanja digitalne transformacije in novih tehnologij.

Namen projekta je nove tehnologije vpeljati v temeljne postulate sodobne družbe 21. stoletja. Utrinek iz razstave Speculum Artium
Arhiv DDT

Produkt projekta RUK so tudi številni pilotni projekti, umetniška dela in izobraževalni programi. Partnerji so v tem času izvedli 16 mednarodnih rezidenc, 10 koprodukcij in 16 pilotnih projektov, 22 praktičnih izobraževanj z dijaki in študenti različnih smeri ter pripravili 40 različnih sodelovanj. RUK so z razstavo Za humano tehnologijo aprila in maja letos predstavili tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani, zaključek projekta pa so pri Kibli obeležili tudi z zbornikom RUK 2019-2023.

Za vrhunce sodelovanja so se izkazali festivali novomedijske umetnosti in kulture. IZIS je eden izmed trojice
Klemen Skočir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta