Zgodba o ljubezni, svobodi, denarju, etiki

Petra Zemljič Petra Zemljič
12.03.2019 15:42

V Drami SNG Maribor bodo v petek premierno uprizorili dramo po romanu Henryja Jamesa Krila golobice, ki jo režira Matjaž Berger

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj bomo izbrali?
Damjan Švarc

Eden od "estetsko najbolj profiliranih slovenski režiserjev", kot navajajo v teatru, je na oder Stare dvorane postavil prvo slovensko dramsko adaptacijo romana, prav tako v Mariboru režira prvič.
"V sodobnosti, ko je skoraj že vse standardizirano, se marsikdaj zgodi kaj nenavadnega, neobičajnega, kar bi zdravorazumsko oko postavilo v polje prekrška, etičnega delikta, morda pa je prav ta prekršek točka, ki je vzvod za osvobajanje in za obliko emancipacije ... O tem govori ta zgodba. Krila golobice so kot proces nastajanja uprizoritve izjemno angažirala igralce," je dejal režiser pred premiero.
Zgodba o ljubezni, svobodi, denarju in etiki bo na odru. Govori o mladi, revni ženski Kate Croy, ki je zaljubljena v Mertona Densherja, nadarjenega moža, ki je prav tako brez denarja pa tudi upov nima prav veliko. Oba sta željna vsega, kar bi jima ponujalo bogato življenje. Spoznata umirajočo zelo mlado ameriško dedinjo Milly Theale. Kate pride na idejo, da bi se njen zaročenec moral posvetiti dedinji in se z njo poročiti. Ko bo umrla, bosta prišla do velikega bogastva in veličastnega življenja. Načrt skorajda uspe, a dedinja izve, da sta njena nova prijatelja zaročena. Razočarana podleže svoji bolezni, a še prej, ne glede na vse, mladeniču zapusti premoženje.
Eva Mahkovic, avtorica adaptacije romana in dramaturška sodelavka, v gledališkem listu zapiše, da številni sinopsisi romana načrt Kate Croy in Mertona Densherja označujejo "kot etično sporen, Kate pa je oklicana za manipulatorko, ki si želi na račun Milly Theale pridobiti materialno korist. Takšni poenostavljeni sežetki povsem spregledajo etično zapleteno naravo dejanj Kate, Mertona, pa tudi Milly. Kdo je imel od koga največ koristi? Kdo je v medsebojni vpetosti v ljubezenski trikotnik največ izgubil, kdo je v resnici izšel (odletel?) na poziciji moči? Trije koti trikotnika se potem, ko se srečajo, med seboj praktično nerazdružljivo povežejo. Soditi njihova dejanja pomeni oženje Jamesovega velikega dela zapletenih subjektivnih stališč na enostavno zgodbo, ki nikakor ne more ujeti pravih kvalitet romana."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta