Žlahtna komedija so mariborski Popolni tujci

kr
30.06.2021 20:00
V celjskem gledališču so ob sklepu 29. festivala Dnevi komedije razglasili nagrajence
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Popolni tujci 
Damjan Švarc

Za žlahtno komedijantko je žirija izbrala Matejo Pucko, za žlahtnega komedijanta pa razglasila Gorazda Žilavca. Žlahtni režiser je postal Primož Ekart, žlahtna komedija po izboru žirije pa igra Popolni tujci Tamare Damjanović. Predstava občinstva je igra Tutošomato.

Mateja Pucko je naziv žlahtna komedijantka prejela za vlogo Marte v komični drami Popolni tujci Tamare Damjanović po motivih filma v izvedbi Drame SNG Maribor. Kot piše v obrazložitvi, je igralka vlogo Marte "zgradila s pravo mero za komiko in tragiko". Po oceni žirije "s prefinjeno distanco ne olepšuje svoje vloge in posledično smo priče duhoviti upodobitvi dobre matere, žene, prijateljice". Skozi perfektno transformacijo razvije še drugo plat Marte, ki razodene bistvo njenega problema. "Briljira kot funkcionalna alkoholičarka, odlično obvladuje prostor, telo in misel. To je vrhunskost, ki nas hkrati nasmeje in pretrese," še piše v obrazložitvi.

Žlahtna komedijanta Mateja Pucko in Gorazd Žilavec v Popolnih tujcih 
Damjan Švarc

Žilavec je nagrajen za vlogo Aleksandra, prav tako v predstavi Popolni tujci. Igralec po oceni žirije s svojo natančno igro konsistentno gradi kompleksno vlogo Aleksandra. "Njegov lik ponuja izigravanje situacijske komike, kar Gorazd vrhunsko izkoristi. Z avtentičnim občutkom za komiko se odziva na nevzdržnost situacije, v katero se zaplete njegov lik. Prepričljivo gradi večplasten odnos z ženo Marto, ki prehaja med naklonjenostjo in zamero, med odgovornostjo in krivdo, med videzom in resnico," je zapisala strokovna žirija v sestavi Jere Ivanc, Mateje Kokol in Luke Martina Škofa.

Primož Ekart je žlahtni režiser. 
FBS

Z nazivom žlahtna komedija ovenčana komična drama Popolni tujci je po oceni žirije "predstava, ki pridobi z namernim križanjem izbranih vrst, torej komedije nravi in sodobne melodrame, resnično žlahtnost". Predstava združuje metafiziko posameznika in brutalno neposrednost družbe, razposajen začetek s katarzičnim koncem.

"Predstava, v kateri gledališko režijo mami moraliziranje, zaključki apokaliptičnih razsežnosti, a se režiserka odločno upre in pušča prostor za sočustvovanje s prav vsemi akterji. Predstava, v kateri prostor, glasba, luč in kostumi delujejo skladno in so ravno prav nastavljeni, da lahko igralci blestijo ter s pravo mero duhovitosti in komike in zrelosti upodabljajo eksistencialne stiske, zapolnijo prostor kot smešna skupnost in hkrati delujejo trpko, zapleteni in osamljeni. Gledalec se lahko obenem zamisli, najde sebe in se hkrati nasmeje. To je zagotovo formula za žlahtno komedijo, ki ustreza času zdaj," še piše v obrazložitvi.

Rok Vilčnik - rokgre je žlahtno komedijsko pero. 
Igor Napast

Žlahtna komedija po izboru občinstva je postala veseloigra s petjem in živo glasbo Tutošomato Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, žlahtno komedijsko pero pa prejme Rok Vilčnik - rokgre za "šarfno komedijo" Pravi heroji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta