5 ukrepov za manjšo porabo elektrike v domačem gospodinjstvu

Jasna Marin Jasna Marin
18.11.2022 03:00

Vsak od nas lahko prispeva svoj delež k reševanju energetske krize s smotrnim in preudarnim ravnanjem, ki omogoča takojšnje prihranke električne energije. Kaj konkretno lahko naredimo v gospodinjstvu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Da električne energije ne trošimo po nepotrebnem, nam lahko pomaga naslednjih pet ukrepov.

Izključimo elektronske naprave, ko jih ne uporabljamo

Ni potrebe, da je v sobi vključen televizor, medtem ko v kuhinji pripravljamo hrano ali se pogovarjamo. Brez težav bi lahko podali še več podobnih primerov nepotrebne rabe elektrike v gospodinjstvih. Električni aparat, ki ga običajno ne izklapljamo, je modem WLAN. Če uporabljamo modem/usmerjevalnik moči 10 W, to pomeni, da za celodnevno delovanje, 365 dni na leto, porabi približno 88 kWh električne energije, s čemer poveča letni račun za elektriko za 14 evrov in prispeva 32 kg izpustov CO2 v okolje.

Po podatkih Informa Echo, Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije (REUS), skoraj petina anketiranih gospodinjstev (18 %) po navadi ne ugaša luči, četudi ni nikogar v prostoru.

Shutterstock

Naprave naj ne ostajajo v stanju pripravljenosti

Ste vedeli, da manj kot polovica gospodinjstev (45 %) izklaplja električne aparate in naprave iz stanja pripravljenosti, ko jih ne uporablja, medtem ko dobra četrtina (26 %) to počne občasno? Tako kažejo raziskave REUS iz leta 2019. Električni aparati, četudi so učinkoviti, v stanju pripravljenosti po nepotrebnem rabijo energijo. Res morda iz stanja pripravljenosti izključimo TV, mikrovalovno pečico, ki nam takrat, ko je ne uporabljamo za pripravo hrane, služi zgolj za to, da mimogrede pogledamo, koliko je ura, pa običajno ne izklapljamo, čeprav imamo uro tudi na telefonu.

Mikrovalovna pečica moči 3 W v stanju pripravljenosti na leto porabi približno 26 kWh ter poveča letni račun za elektriko za 4 evre in na leto ustvari 9 kg izpustov CO2.

Shutterstock

Pravilna uporaba in vzdrževanje naprav

Pravilna uporaba in redno vzdrževanje električnih naprav podaljšujeta uporabno dobo naprav in zmanjšujeta porabo električne energije. Optimalna temperatura v hladilniku je 5 °C, v zamrzovalniku pa -18 °C. Zlasti kadar je zamrzovalnik v hladilniku, ga moramo občasno odmrzovati, ko se nabere preveč ledu. Četudi zamrzovalnik ni vgrajen v hladilnik, moramo občasno očistiti prašne obloge na hladilnem agregatu - to je kovinska rešetka na zadnji strani aparata.

Odvisno od velikosti in energijskega razreda lahko hladilnik ali zamrzovalnik na leto porabita do 250 kWh električne energije. Nepravilno nastavljena temperatura in neočiščen aparat lahko po nepotrebnem povečata letno porabo energije za 20 % oz. za 50 kWh. Na letni ravni to pomeni povečanje stroška za elektriko za 8 evrov in za 18 kg večje izpuste CO2 v okolje.

Desetina gospodinjstev ima v hladilniku nastavljeno temperaturo pod 4 °C, slaba desetina gospodinjstev (8 %) pa ima v zamrzovalniku nastavljeno temperaturo na -20 °C ali manj, je pokazala raziskava REUS.

Shutterstock

Uporabljajmo eko programe

Pri pranju in pomivanju uporabljajmo eko programe, če jih naši aparati imajo. Tudi v tem primeru drži rek čas je denar, ampak v obratnem smislu: eko program običajno sicer traja dlje, a zato porabi manj električne energije in vode, kar znižuje stroške.

Eko programi energetsko učinkovitih pralnih strojev lahko prihranijo do 50 % električne energije. To pomeni, da lahko pri 100 pranjih (odvisno od učinkovitosti stroja) prihranimo do 40 kWh električne energije ter znižamo letni strošek za 6 evrov in izpuste CO2 v okolje za 14 kg.

Shutterstock

Vklop v času nižje tarife

Če imamo več tarifni sistem, čim večkrat uporabljajmo električne aparate v času manjše tarife, če s tem le ne motimo sosedov. Po raziskavi REUS dobri dve petini (44 %) gospodinjstev pomivalni stroj vklapljata v času manjše tarife. Tako sicer količine porabljene energije ne zmanjšamo, zmanjšamo pa letni strošek in razbremenimo distribucijsko mrežo v času največje porabe.

Trenutna cena za 100 kWh porabljene električne energije v času višje tarife (delovniki med 6.00 – 22.00) znaša 17,77 evra, medtem ko je v času nižje tarife (delovniki med 22,00 do 6,00, sobote, nedelje, prazniki) 12,77 EUR. Kakor koli, če uporabimo to energijo (za pranje perila, posode, gretje vode v zalogovniku, elektronske medije) bomo v času manjše tarife prihranili 5 evrov pri vsakih 100 kWh porabljene električne energije.

porabimanj.info
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta