Aktualno na trgu: Hiše, ki pritegnejo pozornost kupcev

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
26.06.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
JubHome

Marles: Hiša Veritas

V podjetju Marles v ospredje svoje ponudbe postavijo hišo Veritas. "Sistem, s katerim je hiša na ključ opremljena, optimizira vsakdanjik lastnikov, obenem in predvsem pa manjšo porabo energije, saj je hiša že v osnovi grajena v skoraj ničenergijskem oziroma pasivnem standardu," pravijo. Hkrati pa dodajajo, da je to primer pametnega domovanja z možnostjo individualnih rešitev, ki si jih lahko kupec po želji izbira. Vse sledi temu, da se hiša čim bolj prilagaja uporabnikom in ustreza njihovemu življenjskemu slogu. Marlesovi strokovnjaki poudarjajo, da v hiše standardno vgrajujejo najsodobnejše tehnološko dovršene sisteme za ogrevanje in prezračevanje, kupec pa lahko izbira tudi med izvedbo klasične ali pametne električne instalacije. Z nadgradnjo sončne elektrarne in električnih baterij hiša postane popolnoma energetsko neodvisna oziroma neto ničenergijska hiša.

Poudarek pri Marlesovi hiši Veritas je na večjih steklenih površinah, celotna stanovanjska površina pa obsega 160 kvadratnih metrov.
Marles

In kaj odlikuje hišo Veritas? "V razgibanem pritličju so dnevni prostori, ki sledijo konceptu odprtega tlorisa. Poudarek je na večjih steklenih površinah, celotna stanovanjska površina pa obsega 160 m2," pojasnijo v podjetju Marles. Hišo odlikuje popolna prilagoditev željam lastnikov ter okoljskim zahtevam posameznih območij, saj omogoča izvedbo z dvokapno, enokapno ali ravno streho. Veritas je tako primerna za vse generacije, saj lahko stanovanjsko površino prilagodimo željam in zahtevam naročnika. Objekta ne krasi le kreativna arhitektura, vgrajeni so tudi kakovostni naravni in obnovljivi materiali, ki zagotavljajo energetsko varčnost in trajnost objekta ter prijetno bivalno udobje.

Marlessova hiša Veritas je primer pametnega domovanja z možnostjo individualnih rešitev, ki si jih lahko kupec po želji izbira.
Marles
Kakovostni naravni in obnovljivi materiali zagotavljaj energetsko varčnost in trajnost objekta ter prijetno bivalno udobje.
Marles

Lumar: Hiše Primus

​Kot odgovor na vedno večje povpraševanje po sodobno zasnovanih hišah, ki že v svoji zasnovi upoštevajo smernice skoraj ničenergijskih hiš, je podjetje Lumar razvilo linijo hiš Primus. Vse hiše Primus so, kot pravijo v podjetju, zgrajene v konceptu Lumar Zero Emission Living, kjer so upoštevani ključni kriteriji trajnostne gradnje: ugodje bivanja, vpliv na okolje in seveda čim manjša poraba energije.

Pri Lumarjevih hišah Primus so upoštevani ključni kriteriji trajnostne gradnje: ugodje bivanja, vpliv na okolje in seveda čim manjša poraba energije.
Lumar

"Racionalni tloris v izmeri približno 150 m2 ponuja družini odprt bivalni prostor v pritličju s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ter ločeno delovno sobo oziroma spalnico za goste. V nadstropju pa so funkcionalno zasnovani spalni prostori," opisujejo notranjost hiše v Lumarju. Prepričani so, da hiše Primus s svojo prostornostjo pričarajo vtis bistveno večje površine, kot je v resnici. K temu sta prispevala predvsem dobro načrtovanje in funkcionalna izkoriščenost prostora. Vsi bivalni prostori se odpirajo na jug in preko velikih steklenih površin vase zajemajo naravno svetlobo in prebivalcem nudijo neposreden stik z okolico. V Lumarju opozorijo na še eno prednost hiš Primus: "Racionalna in kompaktna hiša zmanjšuje tudi transmisijske izgube. Ne le to: hiša toploto pridobiva tudi pasivno, skozi velike južne zasteklitve. Ogrevanje na toplotno črpalko zrak-voda ter prezračevalni sistem z rekuperacijo zraka pa poskrbijo za ugodno bivanje." Zato so obratovalni stroški skoraj ničenergijskih hiš skozi celotni obstoj stavbe zelo nizki. Omenjene hiše so po mnenju Lumarjevih strokovnjakov tudi izredno prilagodljive: skupaj z arhitekti lahko tloris in odprtine na fasadi prilagodite svojim potrebam in zakonitostim parcele. Izbirate lahko med različnimi tlorisnimi zasnovami pritličja, ki jim lahko dodajate različne izvedbe nadstropij ter strehe. Hiša pa s svojo funkcionalno zasnovo združuje tudi prilagoditev vsem življenjskim ciklom bivanja neke družine: z dodatno sobo v pritličju lahko pod eno streho udobno domuje tudi do šest članov družine.

Racionalni tloris v izmeri približno 150 m2 nudi družini odprt bivalni prostor v pritličju s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ter ločeno delovno sobo oziroma spalnico za goste.
Lumar
Po številnih raziskavah sta dnevna svetloba in svež zrak ključna parametra bivalnega ugodja.
Lumar

JubHome: JUBHome Classic

Tipska hiša JUBHome Classic s skupno kvadraturo 127 m2 v dveh etažah ponuja sodoben in odprt tloris v kombinaciji s klasičnim zunanjim videzom. Značaj hiše določa klasična dvokapnica z veliko frčado in izdatno osvetljenimi otroškimi sobami na južni strani, njeno srce pa je odprt in svetel bivalni del v pritličju. Hiša je v osnovi namenjena štiričlanski družini, zasnova pa nudi možnost razširitve s podkletjo.

Hiša JUBHome Classic z nadstreškom in ravno pravšnjo bivalno površino prepriča ljubitelje klasičnih hiš.
JubHome

Prednosti hiše najbolje predstavita kar njena stanovalca, zakonca Marjan in Metka: ''Ker oba prisegava na klasiko, nama je bila všeč tako kvadratura kot oblika hiše z nadstreškom, prepričala pa so naju tudi velika okna, ki ponujajo lep razgled na okolico in nama dajejo občutek, da sva še bolj povezana z naravo." Ko sta razmišljala, kakšno hišo bi imela, sta preračunavala različne variante, pravita, odločala sta se med klasično nizkoenergijsko in pasivno hišo. Ugotovila sta, da je zaradi izredno kakovostne gradnje z ICF-sistemom razlika v ceni minimalna, zato sta izbrala pasivni standard, na podlagi vloge družbe JUBHome pa sta na ta račun pridobila še subvencijo Eko sklada. Objekt tako za ogrevanje koristi klasično toplotno črpalko zrak-voda, in ker so v bivalnih prostorih namestili talno gretje kot nizko temperaturni sistem ogrevanja, v hiši nimajo nobenega radiatorja. ''V vseh prostorih imamo enako temperaturo, nastavljeno na 21 °C. V dnevni sobi občasno uporabljava tudi kaminsko peč, in ker v osnovi hiša ni imela dimnika, so tudi v tem primeru upoštevali najine želje. Oba imava boljši občutek, če je na voljo še kak nadomestni toplotni vir, saj smo na Blokah, kjer je v povprečju pozimi kar hladno. Zeblo nas zagotovo ne bo, saj s kaminsko pečjo lahko ob odprtih vratih hitro segrejemo tudi zgornje prostore. Ker pasivni standard predvideva obvezno prezračevanje z rekuperacijo, v prostore pridobimo sveži zrak brez izgube toplote, kar nam povečuje udobje bivanja,'' pojasnjuje Marjan in dodaja: ''Vsi prostori so izjemno funkcionalno razvrščeni in tudi optimalno izkoriščeni. To velja tudi za tehnični prostor, ki za vse strojne in elektro instalacije ter druge priključke niti ne potrebuje večje kvadrature, kot bi to veljalo za klasično kurilnico s cisterno, kar bi moral upoštevati vsak investitor, saj ima vsak tako porabljen kvadratni meter tudi svojo ceno.''

Vsi prostori so izjemno funkcionalno razporejeni in optimalno izkoriščeni, pravijo stanovalci hiše JubHome.
JubHome

Ytong tipske hiše: Hiši Maruša in Manca

V podjetju Xella porobeton SI poudarjajo, da je ta čas največje povpraševanje po klasičnih hišah, torej dvokapnicah s pravokotno tlorisno površino do nekje 150 m². Ena najbolje prodajanih iz njihove ponudbe Ytongovih tipskih hiš je nizkoenergijska hiša Maruša, ki v spodnjih prostorih ponuja veliko prostora za druženje. Kuhinja, jedilnica in dnevna soba so zastavljene v eni liniji, v zgornji etaži pa je poleg spalnic in kabineta še dodatni dnevni prostor z veliko dnevne svetlobe. Druga najbolje prodajana iz Ytongove ponudbe je hiša Manca, ki ima na 122 m² zelo funkcionalno razporeditev prostorov. Kot je pojasnila Suna Bizjak iz podjetja Xella porobeton SI, je omenjena hiša primerna tudi za večjo družino, saj so poleg spalnice v pritličju v zgornji etaži še tri sobe, kopalnica in kabinet.

Ytongova tipska hiša Maruša v spodnjih prostorih ponuja veliko prostora za druženje. Kuhinja, jedilnica in dnevna soba so zastavljene v eni liniji, v zgornji etaži pa je poleg spalnic in kabineta še dodatni dnevni prostor z veliko dnevne svetlobe.
Ytong tipske hiše

Kupci Ytongovih tipskih hiš so pretežno mlade družine, ki si želijo ustvariti dom, pove Bizjakova, Večina se zanima za nizkoenergijske hiše s porabo od 20 do 40 kWh/m², največkrat pa se za zunanje zidove odločajo za Ytong Termo blok z debelino 40 cm in dodatnim slojem toplotne izolacije Multipor v debelini okoli 15 cm. "Naša ponudba tipskih hiš je najbolj zanimiva predvsem za kupce, ki želijo prihraniti pri dokumentaciji, saj projekta (PZI in DGD) prejmejo brezplačno," še sklene sogovornica.

Manca na svojih 122 m² ponuja zelo funkcionalno razporeditev prostorov. Po njej je največje povpraševanje med mladimi.
Ytong tipske hiše
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta