Montažna gradnja: Pot od sanj do sanjskega doma

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
27.03.2021 02:00

Montažne hiše so z dolgoletnim razvojem postale izjemno kakovostne, privlačne in edinstvene, saj so lahko docela prilagojene željam uporabnikov. Ste tudi vi na poti k postavitvi montažne hiše? Naj vam razkrijemo, kakšna je pot do uresničitve vaših želja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Häcker/Kuhn'ca

Celoten proces gradnje montažne hiše se začne z odločitvijo stranke za nakup montažne hiše. "Vsak, ki pomisli na novo hišo, že ima neko idejo ali vsaj željo po hiši, svojem novem domu. To sicer ni dovolj, saj je treba to idejo realizirati na papirju in v obliki idejnega projekta," pravijo pri podjetju Lumar. "Pri iskanju novega doma je kupcem na voljo širok spekter naših hiš iz kataloga, ki jih danes skupaj s kupci v našem arhitekturnem biroju v večini prilagodimo njihovim željam, potrebam in lokacijskim pogojem. Tako je vsaka hiša individualna in unikatna. Seveda pa lahko v sklopu našega arhitekturnega biroja izrišemo tudi povsem novo idejno zasnovo ali realiziramo individualne idejne zasnove, ki jih dobimo od kupcev." Podoben postopek je tudi v Marlesu, kjer dodajajo, da si lahko kupci pri njih ogledajo že zgrajene hiše, ki so arhitekturno izvedene v stilu, ki si ga je kupec že v osnovi zamislil, in ustrezajo urbanističnim pogojem posamezne lokacije: "Slehernemu kupcu svetujemo tudi glede urbanističnih pogojev, torej kakšna arhitektura bi bila primerna za posamezno lokacijo."

Pri Lumarju skupaj s stranko naredijo celovito analizo potreb, ki nam koristi pri pripravi individualne zasnove hiše, rešitev in detajlov.
Lumar

Končna zasnova hiše z arhitektom

Naslednji koraki so narejeni skupaj s prodajalcem oziroma ponudnikom montažnih hiš. Če se odločite za katero od hiš iz Lumarjevega kataloga ali individualno zasnovano hišo, boste skupaj z njihovimi arhitekti in drugimi strokovnjaki v dveh ali treh srečanjih oblikovali končno zasnovo vašega doma, upoštevaje vaše želje glede oblike, razporeditve in tudi morebitne omejitve oziroma prilagoditve, povezane z umestitvijo hiše na izbrano parcelo. Arhitekt bo svetoval tudi glede tehnologije in s tem povezanih prednosti bivanja pri izbiri različnih tehnologij, ki lahko v določeni meri že tudi vplivajo na idejni projekt. "Prednost, na katero bi opozorili ob izbiri našega arhitekta, je tudi racionalnost ideje, ki se prenese na papir. Prevečkrat se stranke srečajo z idejnimi projekti, pri katerih arhitekti ne opozorijo na cenovno komponento projektiranih elementov, zato se izračun ponudbe konča nad kupčevo predvideno finančno konstrukcijo," povedo v Lumarju.
Pri Marlesu pojasnijo, da lahko kupcem strokovno svetujejo in jih med gradnjo usmerjajo v njihovem projektivnem biroju. "Prisluhnemo željam in potrebam graditelja hiše ter mu jo pomagamo sprojektirati po njegovi meri. Vsako hišo prilagodimo lokaciji in karakteristikam zemljišča, tloris pa izdelamo povsem po željah naročnika. Kupci lahko tako skupaj z arhitektom oblikujejo hišo po svojih željah in potrebah. Vsako hišo obravnavamo kot projekt, ki zahteva znanje več strok. V celotnem procesu nakupa hiše vključujemo različne strokovnjake, od arhitektov, svetovalcev, tehnologov do projektantov."

Lesena montažna gradnja je hitra, natančna, vremensko neodvisna, požarno in potresno varna, predvsem pa energetsko izjemno varčna, poudarjajo pri Marlesu.
Marles

Pomagajo tudi pri pridobitvi gradbenega dovoljenja

Na osnovi izrisane idejne zasnove se pripravi ponudba za gradnjo doma z opisom vseh možnosti glede stopnje izvedbe in energetske varčnosti, pojasnijo v Lumarju. "Glede na želeno oziroma dogovorjeno energetsko učinkovitost pripravimo ocene energetske učinkovitosti stavbe, na osnovi katere vam svetujemo optimalno rešitev z vidika energetske učinkovitosti stavbe, upoštevaje predvidena nepovratna sredstva Eko sklada. Kot kupec lahko namreč dobite nepovratno finančno spodbudo za gradnjo skoraj ničenergijskih hiš z minimalno porabo energije ali nekaterih tehnoloških komponent hiše. S poznavanjem tega lahko kupcu svetujemo o najracionalnejši in najboljši rešitvi za hišo. Omenjene rešitve se upoštevajo pri pripravi končne ponudbe, ki se po potrebi dokončno uskladi še na dodatnem sestanku. S podpisom pogodbe se prične priprava dokumentacije za gradnjo hiše."
Pridobitev vseh dovoljenj je dolgotrajen in zapleten postopek, ki se ga večina investitorjev načeloma ne spominja z veseljem. "Tudi za ta del poti smo kupcu na razpolago, saj lahko poskrbimo za prav vso dokumentacijo. Za izdajo gradbenega dovoljenja je treba na upravno enoto vložiti projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD). Z željo, da proces gradnje optimiramo, začnemo po oddaji PGD-dokumentacije za izdajo gradbenega dovoljenja pripravo projektov za izvedbo (PZI). To je projekt, na osnovi katerega se bo vaš objekt tudi gradil. S pripravo te dokumentacije se prične priprava terminskih planov in na obzorju je že viden datum vselitve v novi dom," pojasnijo pri Lumarju. 
Pri tem je treba paziti, da se arhitektura zgradbe prilagodi urbanističnim pogojem okolja, kjer bo stala, opozorijo v podjetju Marles. "V večini primerov se arhitekt s stranko dogovori za ogled parcele, da tako lažje umesti objekt na njo."

Temeljna plošča pred postavitvijo objekta

Gradnja objekta se prične po izdaji pravnomočnega gradbenega dovoljenja, povedo v Lumarju, prav tukaj pa kupca čaka naloga, ki jo mora opraviti sam - to je priprava temeljne plošče za hišo. Izvajalca zanjo lahko izbere kupec bodisi skupaj s prodajalcem - ta mu predlaga nekaj izvajalcev, ki jih pozna - ali pa ga najde povsem sam. V sklopu PZI-dokumentacije je pripravljen načrt temeljne plošče skupaj s popisi del, na osnovi katerih vam izvajalec gradbenih del izvede temeljno ploščo oziroma klet. Talno ploščo potem prevzame ponudnik montažne hiše, ki v prisotnosti izvajalca plošče in nadzornika pregleda dimenzijsko ustreznost, saj mora biti plošča izdelana po strogo določenih kriterijih, ki so predpogoj za kakovostno montažo. Betonska plošča v relativno kratkem času doseže 70 odstotkov svoje trdnosti, kar zadostuje za pričetek montaže konstrukcijskih elementov. Sočasno z gradbenimi deli oziroma postavitvijo temeljne plošče pa potekajo še zadnje usklajevalne aktivnosti pred izgradnjo hiše v proizvodni hali. "Pred pričetkom izvedbe na skupnem sestanku izberemo še posamezne barve in modele vgrajenih materialov in opreme, na primer notranja vrata, stopnice, sanitarno opremo, parkete, barvo kritine in drugo," naštevajo v Lumarju.

Postavljena v zgolj nekaj dneh

Čakalna doba za pričetek predizdelave montažnih elementov v proizvodnji lahko traja nekaj mesecev. Zato pa bo takrat, ko tovornjak te pripelje na gradbišče, hiša zelo hitro postavljena. Prvi dan se običajno postavita pritlični del hiše in strop, drugi dan pa mansarda in strešna konstrukcija, tako da je hiša navadno postavljena že v dveh do treh dneh. Elementi na gradbišču se sestavljajo kot lego kocke, zato morajo biti izdelani do milimetra natančno in se popolnoma prilegati med seboj. "Pri morebitnih manjših višinskih odstopanjih v času montaže, se konstrukcijski elementi podložijo s posebnimi podstavki, celotna površina stene se spodlije z nabrekajočo malto, s čimer hiša v celoti sede na trdo podlago," razložijo v Lumarju in dodajo: "Časovna komponenta od podpisa pogodbe do pričetka gradnje je v veliki meri pogojena z izdajo potrebnih soglasji in dovoljenj, vendar se okvirno računa nekje šest mesecev od podpisa pogodbe pa do samega pričetka gradnje." Kupec mora poskrbeti tudi za gradbeni nadzor, prav tako za ureditev sanitarij na gradbišču, vse drugo je naloga prodajalca montažne hiše.

Vedeti moramo, ali želimo imeti ločene kopalnice za otroke in za starše, razmisliti, ali želimo imeti ločen prostor za WC ter ali naj bi imele morebitne sobe za goste ločene sanitarije.
Geberit
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta