Ameriške borovnice: S temi nasveti bodo obrodile tudi na balkonu

Jasna Marin
11.05.2021 04:00
Ste razmišljali, da bi na balkonu gojili jagodičje? Če je balkon dovolj prostoren in obrnjen na sončno stran, ste korak bližje temu, da pridelate domače ameriške borovnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/brazelberry

Njihovi plodovi so slastni, osvežujoči in nadvse priljubljeni med mladimi in starimi. Vendar je treba vedeti kar nekaj stvari, preden grmičke postavite na balkon.

Dovolj velik lonec

Ameriške borovnice sadite v lonce s prostornino 17 do 20 litrov, premer posode naj bo približno 45 cm. Bodite pozorni, da lonci niso preplitvi, in poskrbite, da bo lahko iz lonca odtekla odvečna voda. Obvezno jih sadite v kislo prst.

Marsikdo pozabi pogledati, ali ima sadilni lonec luknjo. Luknje v loncu so nujne za odtekanje odvečne vode od zalivanja ali dežja. V loncu je dobrodošla drenaža, da v zemlji ne bo zastajala voda. Zato v lonec, preden ga napolnite z zemljo, najprej nasujte nekaj prodnikov za drenažo. Lahko pa na dno lonca položite bombažni filc – a ne pregostega, da lahko voda odteka skozenj. Na filc nekaj manj kot do tretjine lonca nasujete glinopor, na vrh položite novo plast filca, ki naj prekrije glinopor in še del stene posode. Potem napolnite lonec s kislo zemljo in posadite rastlino. Filc bo poskrbel, da se glinopor ne zapacka z zemljo, voda, ki steče skozi lonec, bo tako čista.
{api_embed_photo}658316{/api_embed_photo}

Ustrezne sorte

Med ameriškimi borovnicami sta za sajenje v lonec priporočljivi sorti Flamingo in Hortblue petite. Sorta naj bo takšna, ki v višino ne doseže več kot 1,2 metra. Plodovi sorte Hortblue petite zorijo v dveh terminih. Prvič od julija do avgusta, drugič od septembra do prve slane.

Če so vam všeč neobičajne barve, se lahko odločite za ameriško borovnico Pink Lemonade. To je ameriška borovnica z rožnato obarvanimi plodovi. Spomladi se odpirajo drobni, rožnato beli zvončasti cvetovi. Plodovi so sprva svetlo zeleni in se v času zorenja obarvajo intenzivno rožnato. Jeseni vas bo očaralo žareče oranžno-rdeče listje. Pozimi pa grm krasijo poganjki rdečkasto-rjave barve. Plodovi zorijo avgusta in septembra, so čvrsti, sladki in imajo blag, prijeten okus. Rastlina potrebuje sončno lego z najmanj šest ur sonca in redno oskrbo.
{api_embed_photo}658320{/api_embed_photo}

Redno gnojenje

Rastline v posodah na splošno potrebujejo nekoliko več skrbi kot tiste, ki rastejo na gredah. Redno jih je treba zalivati in dognojevati. Za gnojenje je priporočljiva uporaba organskih in ekoloških gnojil. Ali tekočih na osnovi aminokislin, ki jih uporabite za zalivanje ali listno gnojenje. Gnojenje opravite na deset dni. Ko začnejo poganjati plodovi, vodi za zalivanje enkrat na 14 dni dodajte gnojilo, ki vsebuje večji delež kalija.
{infobox-gray_full}160549{/infobox-gray_full}
{api_embed_photo}658315{/api_embed_photo}

Poleti popoldansko zalivanje 

Zemljo v loncu, ki je cel dan na soncu, je treba poleti vsak dan zaliti. Zalivanje izvajajte pozno popoldne, ko se lonec že nekoliko ohladi. Na zalivanje ne smete pozabiti niti pozimi, vendar naj bo to bolj zmerno in v dneh, ko ne zmrzuje.
{api_embed_photo}658314{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta