Balkon ali terasa: Z ustrezno izvedbo do brezskrbnih užitkov na prostem

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
13.05.2020 02:00

Ne glede na to, ali živite v hiši ali bloku, ponujata urejena terasa in balkon priložnost za preživljanje prostega časa v stiku z naravo tudi v slabem vremenu ali v dneh, ko se vam ne ljubi na izlet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Stik z naravo je še vedno osnovna človekova potreba. Zato ima skoraj vsaka hiša ali stanovanje vsaj ložo, balkon ali teraso. Ker so to bolj izpostavljeni deli, je po besedah Sama Mlinariča iz podjetja Murexin zelo pomembno, da sta terasa ali balkon kvalitetno in ustrezno izvedena. Na to pa moramo misliti že načrtovanju zunanjih površin bodisi ob sanaciji obstoječih. "Poleg postopkov tesnjenja površin in robnih stikov so pomembni tudi detajli tesnjenja in pritrditev ograjnih stebričkov, cevnih prebojev, talnih odtokov ... Če je le mogoče, naj bo teh dodatnih elementov na površini čim manj, saj vsak od njih pomeni potencialno šibko mesto in posebno obdelavo. Tako je na primer pritrditev ograje z bočne strani balkona v smislu tesnjenja manj problematična kot pritrditev skozi horizontalno površino zaključne obloge," opozori sogovornik. Kot pravi, vsi ti elementi zahtevajo obdelavo s posebnimi epoksidnimi prirobnicami, kar zahteva strokovno znanje, zato delo prepustite strokovnjakom.

Izvedba cementnega estriha z dodatkom

Najšibkejše mesto na terasah ali balkonu je naklonski estrih, pravi Samo Mlinarič in nadaljuje: "Zaradi svoje tehnologije vgradnje ima namreč zelo porozno strukturo. Poleg funkcije naklona služi estrih tudi kot podlaga za polaganje končne obloge. V primeru lokalnega vdora vlage v naklonski estrih se ta zaradi njegove porozne strukture neovirano širi po celi površini."
Strokovnjak opozori, da se vlaga običajno zaradi naklonskih padcev kopiči na čelni površini balkona, lahko pa tudi zateka v notranje prostore ob balkonski površini. "S cikličnim zmrzovanjem in odtaljevanjem vlage v naklonskem estrihu prihaja do prekoračitve mejnih napetosti in s tem do razkroja estriha, dolgoročno pa do poškodb nosilne konstrukcije. Za boljšo kvaliteto cementnega estriha predlagamo uporabo dodatka, s katerim dosežemo boljšo zapolnitev volumna, manj por in večjo končno trdnost." Cementni estrih mora biti, tako Mlinarič, izveden v naklonu vsaj dva odstotka, da je s tem omogočeno normalno odvodnjavanje površine.

Še tako majhen kotiček na prostem si je mogoče lepo urediti, urejena tla, obložena z lesom, imajo pri tem pomembno vlogo. Lesena tla so prijetna na otip in vselej dajejo občutek topline.
Joshua A. Hoffmann/Pflanzenfreude.de

Priprava podlage

Podlaga, bodisi estrih bodisi beton, mora biti primerno ravna, nosilna in brez razpok, opozori sogovornik. "Izkazovati mora zadostno površinsko trdnost. Na podlagi ne sme biti snovi, ki bi vplivale na oprijem lepilne in tesnilne malte - denimo ostankov opažnega olja, mastnih madežev, izkristalizirane soli in druge umazanije." Površino pred morebitno izravnavo s polimercementno izravnalno malto očistimo tako, da se odstranijo vsi nevezani delci. Pred izravnavo izvedemo vezni sloj z emulzijo, razredčeno z vodo, pri tem upoštevamo razmerje 1:1 (sveže na sveže). Debelina izravnave se izvede v enem sloju, in sicer pet do 20 milimetrov.

Ne samo pri načrtovanju terase ali balkona, temveč tudi pri polaganju talnih oblog se je najbolje obrniti na strokovnjaka.
Hornbach

Tesnjenje stikov, prebojev

"Da preprečimo zamakanje v vogalih oziroma stikih, uporabimo tesnilne trakove s pripadajočimi vogalnimi zaključki, ki se vgradijo v prvi sveži matirani vezni sloj. Za enostavnejšo izvedbo lahko uporabimo samolepilni tesnilni trak, ki se nanese na suho in čisto podlago, priporočamo po nanosu prvega sloja," razloži Samo Mlinarič. Doda: "Po osušitvi prvega sloja ali naslednji dan se nanese drugi sloj fleksibilne vodotesne mase, in sicer križno glede na prvi nanos. Pred lepljenjem naj zori vsaj tri dni."

Lepljenje zaključne obloge

Pri polaganju ploščic na balkonih ali terasah je nujno potrebna uporaba visoko fleksibilnega lepila razreda S1, ki uspešno prenaša raztezanje in krčenje kot posledice velikega nihanja temperatur na površini oblog, opozori Mlinarič. "Na zunanjih površinah je potreben popoln stik med keramiko in podlago, kar lahko dosežemo samo z dvoslojnim nanosom lepila na podlago in na hrbtno stran keramike. Navodilo Obrtne zbornice Slovenije je, da naj bi bile keramične ploščice svetle barve in velikosti do 30 x 30 cm ter fuge med njimi široke vsaj pet milimetrov.

Za terase izberimo talne obloge, ki jih je enostavno čistiti, so odporne proti zmrzali in imajo hrapavo površino, da v dežju in mrazu ne bodo spolzke.
Stein Schriftsteller

Kitanje gibljivih stikov

Za kitanje gibljivih stikov med keramičnimi ploščicami svetuje uporabo silikonske trajnoelastične mase. Za kamnite površine je treba uporabiti silikon za naravni kamen. Dilatacijske fuge na spojih predhodno zapolnimo z vgradnjo dilatacijske vrvice. Celotno površino keramike, kamna in fug vodoodbojno zaščitimo z brezbarvno impregnacijo na vodni osnovi, svetuje Mlinarič. Zaradi morebitnih vplivov dejanskih pogojev v podlagah in materialih se za specifične površine priporoča, da se pred aplikacijo izvede najprej vzorčno polje. Kot še pove sogovornik, na obstojnost zunanjih površin poleg ustreznih izdelkov in pravilne izvedbe zagotovo vpliva redno vzdrževanje. Zato priporoča letni pregled in redno odpravo poškodb. Za lažje vzdrževanje pa priporoča čistila in impregnacijo, ki bo talne obloge še dodatno zaščitila pred vremenskimi nevšečnostmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta