Pametni dom, ki misli in naredi marsikaj namesto vas

Tina Recek Tina Recek
08.03.2020 01:06

Še nedavno so bili pametni sistemi v domeni premožnih. Danes so v vedno več hišah in stanovanjih, saj omogočajo udobnejše življenje, varčnejšo porabo energije in s tem zvišajo vrednost nepremičnini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marles

Predstavljajte si, kako se ob potegu s prstom po zapisu "jutro" na zaslonu pametnega telefona dvignejo rolete, zvečer pa se po dotiku zapisa "spanje" samodejno spustijo senčila in ugasnejo vse luči. S pametnim sistemom lahko tudi avtomatsko prezračite hišo ali stanovanje, varčujete z energijo v prostorih, ki so prazni, na daljavo krmilite toplotno črpalko in podobno, nekatere odlike pametnega sistema našteje Peter Podplatnik iz podjetja Marles. Pametni sistem zagotavlja tudi boljšo energetsko učinkovitost, večjo varnost in udobje ter omogoča upravljanje na daljavo prek pametnih telefonov, tabličnih ali osebnih računalnikov in pametnih ur.

Vse več pametnih hiš

Če je bilo našteto še pred leti redko videno po domovih in so se za takšne hiše, kot pravi Nataša Teraž Krois iz podjetja Lumar, odločali le premožnejši ali ljubitelji novih tehnologij, je danes sistem pametnega doma v vedno več hišah. Že zgolj z avtomatizacijo senčil poskrbite, da se hiša v poletnih mesecih ne pregreva, pozimi pa izkoristi kar največ sončne energije. Vse to omogoča pametni dom.

Med najbolj iskanimi rešitvami je pametni alarm z ustvarjanjem videza žive hiše in protipoplavna zaščita z nadzorom ventila za dotok vode.
Lumar

Ko dom sam zapre dotok vode

Hiša lahko ima nameščene tudi senzorje izlitja, ki delujejo samodejno oziroma prek vnaprejšnjih nastavitev. Tako pametni dom po besedah sogovornice učinkovito skrbi za poplavno zaščito, saj senzorji v primeru izlitja vode sprožijo alarm in tak dom zapre dotok vode ter prepreči nepredstavljivo škodo. V pametni dom sta lahko vključeni tudi protipožarna zaščita in zaščita pred smrtno nevarnim monoksidom. Ko odhajate z doma v naglici ali zgolj pozabite na odprta strešna okna, vas na to opozori pametni dom. Tudi svetila so lahko pametna in prilagajajo svetilnost glede na čas v dnevu ali na prisotnost stanovalcev, tudi med odsotnostjo skrbijo za ustvarjanje videza žive hiše in tako odganjajo morebitne vlomilce.

Deluje tudi na glasovni ukaz

Pametne rešitve omogočajo tudi vklapljanje in izklapljanje različnih naprav glede na urnike ali oddaljeni dostop. Tako lahko na primer vklopite savno, ko se vračate s smučanja. Vse bolj je aktualno tudi glasovno upravljanje, ki omogoča, da se zgolj z glasovnimi ukazi dvigujejo in spuščajo senčila, prižigajo svetila ali zažene robot za sesanje. "Ena od pomembnejših funkcionalnosti pametnega doma je požarna zaščita in hitro ukrepanje v primeru, če se to zgodi," še poudari sogovornica in doda, da v domu nameščen pametni požarni senzor že ob nenadnem dvigu temperature in tudi ob požaru alarmira oziroma opozarja s svetlobnimi in zvočnimi signali ter pošlje sporočila vsem pametnim napravam. Proaktivno pa ob dogodku takoj izklopi prezračevanje in dvigne vsa senčila.

Pametni sistemi, žični ali brezžični, imajo vgrajenih kar nekaj varnostnih elementov, ki na daljavo preko pametnih naprav omogočajo spremljanje ali upravljanje doma. Na ta način se dodatno poveča vidik varnosti vašega doma.
Fibaro/go4panda

Ustvarja videz "žive hiše"

Na vprašanje, kateri del pametnega sistema najbolj pritegne kupce, Teraž Kroisova odvrne, da so to varnostni mehanizmi: pametni alarm z ustvarjanjem videza žive hiše in protipoplavna zaščita z nadzorom ventila za dotok vode. Prav tako je med bolj pogostimi izbira avtomatizacija senčil z nekaj senzorji temperature v hiši in s povezavo na vremenske podatke.

Višanje standardov

Ker tehnološki razvoj ne miruje, je mogoče na področju pametnih sistemov pričakovati inovacije. Kot pravi sogovornica, bo z razvojem pametnih sistemov in naprav trend razvoja vsekakor usmerjen v višanje standarda in udobja bivanja. To pomeni, da bo vedno več sistemov avtomatiziranih in prilagojenih željam in potrebam končnega uporabnika. Vsekakor je na tem področju še veliko prostora predvsem na področju umetne inteligence, ki bo lahko na podlagi določenih preteklih vedenjskih vzorcev uporabnika sproti prilagajala določene nastavitve delovanja in upravljanja pametnega sistema počutju in potrebam uporabnika, zunanjim vplivom itd.

Posebnost Marlesove hiše SB, ki ima obliko kristala, je tudi perforirana fasada, ki v prostore prepušča svetlobo, obenem pa zagotavlja tako toplotno izolativnost kot prezračevanost fasade.
Marles hiše Maribor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta