Barviti poganjki, ki prebadajo belo zimo

Jasna Marin
03.12.2020 05:00
Tudi v najhladnejšem letnem času imate lahko na vrtu drevnine, ob pogledu na katere vas bo prevevalo veselje. V svetu grmov in dreves je namreč nekaj posebnežev, ki lahko z barvitimi poganjki vidno poživijo sivo ali belo zimo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
RHS/Lee Beel

​Šele pozimi spoznamo, da si je pametno poleg rastlin, ki so privlačne v toplejšem obdobju leta, omisliti drevnine, ki nas bodo navduševale tudi v hladnih mesecih.
{api_embed_photo}611289{/api_embed_photo}

Opazne šibe svibov

Med najbolj opazne grmovnice, ki kakor žareče sablje prebadajo meglo ali snežno odejo, vsekakor spada svib (Cornus). V preostalih delih leta številni svibi ne bodo pretirano izstopali s svojo pojavnostjo, saj so videti kot običajni grmi, zato pa so izrazito dekorativni pozimi. Nekateri svibi se takrat razkazujejo z izrazito rdečo skorjo, drugi z rumeno-zelenkasto, tretji z oranžno, četrti s skoraj črno.
{api_embed_photo}611288{/api_embed_photo}

Svibe je priporočljivo vsako pomlad temeljito porezati, da nato zraste veliko število novih poganjkov, ki bodo naslednjo zimo barvno precej bolj izraziti kot neporezane šibe. Svibe sadimo na sončne ali polsenčne lege. Glede tal niso zahtevni. Grmi v višino in širino dosežejo okoli dva do tri metre, primerni so tako za žive meje kot tudi mešane nasade, kjer jih je smiselno saditi skupaj v večje skupine. Če boste hoteli doma vzgojiti mlade rastline, bo to izvedljivo v primeru številnih vrst in sort sviba, saj se polegle šibe pogosto kar same zakoreninjajo.

Vrbe za barvno razvedrilo

Pozimi so lahko silno privlačne tudi vrbe. Barvno prepričljiva je bela vrba Vitellina (Salix alba var. vitellina), ki zraste v veliko, pokončno drevo, ki v višino lahko doseže tudi 15 metrov. Krošnjo oblikujejo pokončne veje. Lubje mladih poganjkov je živo oranžno-rumeno, starejše pa sivo-rjavo in razbrazdano.
{api_embed_photo}611266{/api_embed_photo}

Privlačna je tudi sahalinska vrba (Salix sachalinensis 'Sekka'), ki ima poganjke živahno rjave barve, nekateri se razvijejo v sploščene in zvite oblike. V naravi boste precej pogosto srečali beko (Salix viminalis), ki jo pozimi krasijo zlato-rumeni poganjki enoletnih šib. To vrbe so uporabljali zlasti pletarji, našli pa so jo na obronkih tistih travnikov, kjer so vlažna tla.
{api_embed_photo}611265{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}611291{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta