Beton se na terasi in vrtu obnese v najrazličnejših kombinacijah

Ba. V.
02.08.2024 06:00

Z betonskimi ploščami ali tlakovci lahko obložimo tla, iz zidakov zgradimo ograjo, robnike, utrdimo škarpo in postavimo ogrodje za klopi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Betonske plošče dajo terasi eleganten videz.
Shutterstock

Kot pri opremljanju notranjosti doma se tudi pri urejanju terase mešajo želje in realnost: upoštevati je treba različne okuse, potrebe in finančne zmožnosti. V zadnjih letih so v trendu čim bolj kakovostni materiali, tako pri obdelavi tal kot pri izbiri vrtnega pohištva. Kot zelo vsestranski material se je izkazal beton, saj je z njim mogoče obložiti tla, narediti robnike za potke in vrtne grede, postaviti zid in utrditi škarpo.

Za teraso ali del vrta, kjer bomo postavili mizo in stole oziroma počivalnike, lahko izberemo betonske tlakovce ali plošče, saj imajo veliko dobrih lastnosti: so enostavni za vzdrževanje in zelo trpežni. Priljubljeni pa so še iz drugih razlogov. Če teraso obložimo z betonskimi ploščami velikega formata, na pogled učinkuje večja, če se ob tem še poigramo z različnimi barvami plošč, pa dobimo povsem izvirno oblikovano površino. Tlakovce oziroma plošče je mogoče položiti tudi v različnih razporeditvah in tako ustvariti vzorce, že znane ali povsem inovativne.

Pri polaganju tlakovcev na teraso ali dovoz do garaže je smiselno pustiti nekoliko širše fuge ali uporabiti tako oblikovane tlakovce, da prepuščajo vodo. S tem pripomoremo k boljši mikroklimi in zmanjšamo verjetnost poplav ob močnejšem dežju. K trajnosti in ekološki sprejemljivosti tlakovcev prispevamo tudi tako, da ob nakupu izberemo izdelke, ki so bili narejeni čim bliže in pri transportu niso povzročili obsežnih emisij CO2.

Kot rečeno, beton ni primeren samo za talne površine, temveč lahko iz njega ustvarimo številne elemente in tako poenotimo videz vrta. Votle zidake brez težav prelagamo drugam, vanje posadimo rože ali jih uporabimo kot ogrodja za vrtne klopi. 

Z betonskimi zidaki lahko ogradimo dvignjene grede in vanje posadimo manjše rastline, denimo čebulo in jagode. 
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta