Če je zunaj 30 stopinj Celzija, naj bo temperatura notri ...

Jasna Marin Jasna Marin
22.06.2023 19:00

Eden od dejavnikov, ki vpliva na naše udobje, je temperatura v bivalnih prostorih. Kakšna je priporočena temperatura za nastavitev klimatske naprave v vročih dneh?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Znate optimalno uporabljati klimatsko napravo? Prepričanje, da se pri vklopu klimatske naprave na najvišji moči za krajši čas porabi manj energije, je zmotno. "Zagon klimatske naprave in premagovanje večjih temperaturnih razlik zahtevata večjo moč, kar lahko privede do večje porabe energije. Zato je priporočljivo, da klimatsko napravo nastavite na stabilno temperaturo in jo pustite delovati s čim manjšo močjo, da ohranja želeno temperaturo brez velikih nihanj," svetuje Urban Martinuč, direktor podjetja Airabela.

Daikin/Airabela

Razlika med temperaturo zunaj in v stanovanju

Razlika med temperaturo zunaj in notri naj ne bi bila višja od 6 do 8 stopinj Celzija, svetuje sogovornik. Pomemben faktor udobja predstavlja tudi nivo vlage v prostoru. Enako prijetno klimo v prostoru lahko ustvarimo, če imamo stopinjo višjo temperaturo in manj vlage kot nižjo temperaturo in visoko stopnjo zračne vlažnosti. Pri tem nam lahko pomagajo kakovostne klimatske naprave s funkcijo razvlaževanja zraka.

Idealne razmere v spalnici

Optimalna temperatura v spalnih prostorih je med 18 in 22 stopinjami Celzija. Nekateri ljudje imajo radi nižje temperature, medtem ko drugi raje spijo v toplejših prostorih. Idealno je najti temperaturo, pri kateri se najbolje počutimo in ki nam omogoča dober spanec, poudarja Martinuč.

Priporočljivo je, da klimatsko napravo v spalnici ali na bližnjem hodniku vklopite, preden se odpravite v spalnico. Pred spanjem pa jo ugasnite. Če pa je klimatska naprava vklopljena tudi med spanjem, jo nastavite na način, ki zagotavlja najmanjšo hitrost izpiha pod strop. Klimatske naprave ni priporočljivo usmerjati v telo, ker to lahko povzroča nelagodje. Za spalnico izberite tišji model, ki ne moti spanja.

Shutterstock

Da boste pri delu vedno sveži

"Z ustrezno temperaturo v delovnem okolju poskrbimo, da se telo ne utruja pri uravnavanju temperature. Prav tako z dobro klimatsko napravo poskrbimo za pravilen nivo vlage. Tako dosežemo višje udobje in produktivnost na delovnem mestu. Optimalna temperatura za dosego najboljše delovne učinkovitosti je med 20 in 24 stopinjami Celzija. Pri izpihu klimatske naprave imajo ogromno prednost tiste z vgrajenim senzorjem za človeka, ki zrak usmerijo stran od ljudi v prostoru," še priporoča Urban Martinuč.

Shutterstock


Previsoka temperatura lahko povzroči zaspanost, slabšo koncentracijo in zmanjšano produktivnost. Po drugi strani pa lahko prenizka temperatura povzroči nelagodje in težave s cirkulacijo.

Če je klimatska naprava premajhna glede na velikost prostora, bo po mnenju sogovornika iz Airabele težje dosegla želeno temperaturo, kar lahko vodi v nezadostno hlajenje. Prevelika klimatska naprava pa lahko porabi več energije, kot je potrebno. Zato naj strokovnjak določi moč in tip klimatske naprave za posamezni prostor.

Inteligentni temperaturni senzor in napredne funkcije sodobnih klimatskih naprav omogočajo boljše razporejanje temperature skozi celoten prostor.
Dukin/Airabela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta