Kako izbrati pravo klimatsko napravo za vaš dom ali pisarno

Jasna Marin Jasna Marin
25.05.2023 06:00

S prihodom toplih dni se veselimo ustrezno ohlajenih prostorov. Da pa bomo dejansko uživali v prijetni temperaturi ambienta, moramo izbrati ustrezno klimatsko napravo in poskrbeti za njeno dobro delovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daikin/Airabela

Ko se temperature začnejo dvigovati, mnogi od nas iščejo načine za ohladitev svojih domov in pisarn. Medtem ko odpiranje oken in uporaba ventilatorjev sprva nekoliko omilita vročino, pa lahko ob daljšem obdobju visokih temperatur vročina hitro postane obremenjujoča. V takšnih primerih klimatska naprava hitro poskrbi za ugodje v prostoru. Vendar kako izbrati pravo klimatsko napravo za potrebe doma ali delovnega okolja? Urban Martinuč, direktor podjetja Airabela, razkriva koristne nasvete za izbiro ustrezne naprave in učinkovito hlajenje prostorov.

Urban Martinuč, direktor podjetja Airabela
Osebni Arhiv


Poletje se približuje in s tem tudi potreba po hlajenju prostorov. Kako v pestri ponudbi klimatskih naprav najti tisto, ki bo dobro hladila prostore in bo hkrati energetsko učinkovita?
"Za izbiro energetsko učinkovite klimatske naprave je ključno, da preverite njeno energetsko oznako. Klimatske naprave so označene z energetsko nalepko, ki prikazuje njihovo energetsko učinkovitost na lestvici od A+++, ki je najbolj energetsko učinkovita, do D, ki pomeni najmanj energetsko učinkovito napravo. Izberite napravo z višjo energetsko oznako, saj bo ta porabila manj energije za svoje delovanje. Čeprav je začetna cena lahko nekoliko višja v primerjavi z napravami nižjih razredov, pa so stroški energije v času uporabe klimatske naprave nižji, kar odtehta začetno investicijo. Ob upoštevanju trenutnih cen električne energije lahko razlika v stroških obratovanja klimatske naprave razreda A+++ in klimatske naprave razreda A+ znaša 74 evrov na leto oziroma več kot 500 evrov v obdobju sedmih let. To velja, če se klimatska naprava uporablja za ogrevanje in hlajenje (merjeno po standardu EN 14511-2022, v skladu s regulativo EU 626/2011), pri upoštevani ceni električne energije 0,15 EUR/kWh.
Zaradi tega je naložba v klimatsko napravo višjega energetskega razreda pametna odločitev za dolgoročne prihranke. Poleg varčnosti pa klimatske naprave višjega energetskega razreda ponujajo tudi več dodatnih funkcij v smislu nadzora temperature in kakovosti zraka, zato lahko kupec take klimatske naprave uživa v naprednejših funkcijah, hkrati pa ima nižje obratovalne stroške."

Najzmoglivejše klimatske naprave omogočajo hlajenje, ogrevanje, prečiščevanje zraka, prezračevanje, vlaženje in razvlaževanje.
Daikin/Airabela

Ustrezna moč naprave

Kako ugotoviti, kako močno klimatsko napravo potrebujemo glede na prostor, ki ga želimo hladiti?
"Pravilna določitev potrebne moči klimatske naprave je naslednji pomemben parameter, ki je nujen pri izbiri klimatske naprave. Prevelika naprava bo namreč po nepotrebnem porabljala več energije, medtem ko premajhna naprava ne bo učinkovito ohladila prostora. Zato upoštevajte kvadraturo prostora, višino stropa, izolacijo in druge dejavnike, ki vplivajo na potrebno moč naprave. Razmislite o dodatnih funkcijah, kot so samodejni vklop/izklop, upravljanje na daljavo, časovnik, senzor gibanja, nočni način in druge, ki vam lahko pomagajo optimizirati delovanje naprave in zmanjšati porabo energije. Zaupajte ugledni znamki klimatske naprave, ki je znana po kakovosti in zanesljivosti. Kakovostna naprava bo imela boljše komponente, boljšo učinkovitost in daljšo uporabno dobo."

Na mestu, kjer bo stala zunanja enota, je treba izvrtati luknje in namestiti nosilce, na katere se pritrdi enota.
DAIKIN/AIRABELA

S pravilno namestitvijo do optimalnega delovanja

Kako dolgo traja postopek namestitve klimatske naprave in kakšne so potrebne spremembe v stavbi oziroma prostoru?
"Postopek namestitve klimatske naprave je odvisen od vrste naprave in zahtevnosti namestitve. Ko imamo običajno namestitev klimatske naprave, ki zajema en preboj skozi steno, z razdaljo med notranjo in zunanjo enoto do pet metrov ter z lahko dostopnim mestom postavitve zunanje enote, lahko namestitev traja zgolj nekaj ur. Klimatska naprava zahteva električno napeljavo, zato je treba zagotoviti električno priključitev na primerno mesto, kjer bo stala zunanja enota klimatske naprave. Ta se namesti na zunanji del stavbe ali prostora, običajno na steno ali na ravno površino na tleh. Na mestu, kjer bo stala zunanja enota, je treba izvrtati luknje in namestiti nosilce, na katere se pritrdi enota. Notranja enota klimatske naprave se namesti na steno prostora, prav tako je treba izvrtati luknje in pritrditi nosilce na ustrezne površine. Notranja in zunanja enota se med seboj povežeta s cevmi za hladilno sredstvo ter električnimi kabli. Pravilno izvedena namestitev bo poskrbela za optimalno delovanje klimatske naprave, kar bo omogočilo učinkovito hlajenje in dolgo dobo delovanja naprave."


Najzmoglivejše klimatske naprave omogočajo hlajenje, ogrevanje, prečiščevanje zraka, prezračevanje, vlaženje in razvlaževanje.
Daikin/Airabela

Najpogostejše težave in kako se jim izogniti

Tudi če klimatske naprave dolgo delujejo brezhibno, se včasih lahko pojavijo okvare ali motnje pri delovanju. Kaj so najpogostejši vzroki teh težav in kako jih lahko preprečimo ali odpravimo? 
"Najpogostejše težave pri delovanju klimatskih naprav so največkrat posledica pomanjkljivega vzdrževanja, nepravilne uporabe ali montaže in slabe kakovosti klimatske naprave. Ena najpogostejših težav je zamašen zračni filter, kjer se sčasoma nabereta prah in umazanija, kar lahko omeji pretok zraka in zmanjša učinkovitost klimatske naprave. To lahko povzroči slabše hlajenje, povečano porabo energije in širjenje neprijetnih vonjav ter bakterij po prostoru. Hkrati lahko zamašen zračni filter povzroča večjo glasnost klimatske naprave. Uporabniki to lahko preprečijo tako, da redno čistijo ali menjajo zračni filter v skladu z navodili proizvajalca. Boljše klimatske naprave imajo vgrajene dodatne filtre in ionizator zraka, ki preprečuje širjenje neprijetnih vonjav in uničuje škodljive viruse, bakterije in alergene, kar je še posebej pomembno za ljudi z alergijami ali respiratornimi težavami."

Kaj torej priporočate, da naredimo, preden začnemo hladiti prostore?
"Pred začetkom sezone hlajenja je smiselno očistiti ali zamenjati zračni filter. Prav tako priporočam servisiranje klimatske naprave s strani usposobljenih serviserjev, ki bodo poleg čiščenja in dezinfekcije zračnih filtrov opravili tudi pregled celotnega sistema in popravili morebitne okvare ali poškodbe. Tako preprečimo, da bi se manjše težave razvile v večje okvare, in obenem podaljšamo uporabno dobo naprave."

Pred začetkom sezone hlajenja je smiselno očistiti ali zamenjati zračni filter.
Shutterstock

Povezovanje v pametne sisteme

Kakšni so trenutni trendi na področju klimatizacije bivalnih in delovnih prostorov?
"Na področju klimatizacije se nenehno pojavljajo novi trendi in inovacije, ki vplivajo na učinkovitost, udobje ter okoljsko trajnost klimatskih naprav. Nekateri trenutni trendi so energetsko zelo učinkovite naprave, ki poleg hlajenja omogočajo tudi učinkovito ogrevanje prostora. Pametne klimatske naprave, povezane v internetno omrežje, omogočajo nadzor nad delovanjem naprave preko pametnega telefona ali drugih pametnih naprav."

Shutterstock

Kaj pa prinaša prihodnost?
"V prihodnosti se pričakuje večja uporaba ekološko trajnostnih hladilnih sredstev, kot so naravni hladilni plini, ki imajo manjši vpliv na okolje in zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov. Prav tako se pričakujejo inovativne rešitve na področju senzorske tehnologije, ki bo omogočila natančnejše zaznavanje in nadzor nad različnimi parametri, kot so temperatura, vlažnost in kakovost zraka. Pametne funkcije, kot so upravljanje preko pametnih naprav, nadzor preko glasovnih asistentov ter avtomatizacija delovanja na podlagi navad uporabnikov, se bodo še nadgrajevale in izboljševale. Pričakuje se razvoj naprednejših sistemov upravljanja z energijo in inteligentno prilagajanje delovanja klimatskih naprav glede na dejanske potrebe prostora, vremenskih razmer ter preferenc uporabnikov."

Inteligentni temperaturni senzor in napredne funkcije sodobnih klimatskih naprav omogočajo boljše razporejanje temperature skozi celoten prostor.
Daikin/Airabela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.