Dnevna soba: Sladkorček v stanovanju, ki pomeni udobje

Sanja Verovnik
18.12.2020 02:00
Prostor, v katerem se najpogosteje zadržujemo, postaja intimen, rezerviran za družinske člane, pogosto se zlije z zunanjo teraso, od katere je ločen z velikimi steklenimi površinami oziroma vrati, čeravno je bolj kot svetloba v dnevni sobi pomembno udobje, predvsem pa oprema po načelu manj je več.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Akron
Arhitektka Nina Vene: "Terase in neposredna povezanost z zunanjim prostorom ostajajo luksuz, ki daje notranjemu prostoru dodatno kvaliteto."
Osebni arhiv

Dnevna soba je postala pomemben družinski kotiček, razmišlja Nina Vene, mag. inž. arhitekture. Je udoben prostor za poležavanje, hkrati pa najbolj primerno mesto za domači kino, skratka prostor, ki ga skupaj ali posamično uporabljajo vsi družinski člani. Udobje je v dnevni sobi na prvem mestu. "Prav to udobje pa ponujajo sedežne garniture, ki so nepogrešljiv element dnevne sobe. Če so bile nekoč kratke in visoke in kot takšne bolj podobne oblazinjenim stolom, namenjene čajankam z gosti, je to sedaj z daljšimi in širšimi sedežnimi garniturami postal intimnejši družinski prostor, ki zagotavlja predvsem udobje, počitek in odklop," razmišlja arhitektka.

Tri v enem z mizo v središču

Nina Vene opozori, da dnevna soba kljub temu, da v njej preživljamo veliko časa, ko smo doma, vendarle ni središče doma. V ta okvir postavlja tri prostore skupaj - poleg dnevne sobe še jedilnico in kuhinjo, saj pravi, da vse tri skupaj tvorijo odprt in povezan prostor, ki ravno z dopolnjevanjem in povezovanjem ostaja središče doma in domu daje posebno kvaliteto. Dnevna soba pa je, tako Venetova, "tisti sladkorček tega skupnega prostora, ki predstavlja udobje, varno zavetje in brezskrbnost". Središče doma po mnenju arhitektke ostaja pri jedilni mizi: "Tam, kjer se človek rad druži in pogovarja ob dobri hrani in pijači, še posebej med prazniki. V normalnih okoliščinah tja povabimo tudi prijatelje."

Naravo si lahko prinesemo noter

V sodobni gradnji se dnevna soba pogosto nadaljuje v dnevno sobo na prostem, kjer je terasa. Vez med notranjostjo in zunanjostjo je vse bolj v ospredju: arhitektka meni, da nam danes panoramske zasteklitve, ki niso več tako energijsko potratne, omogočajo večjo povezanost notranjosti z zunanjostjo in obratno. "Terase in neposredna povezanost z zunanjim prostorom ostajajo luksuz, ki daje notranjemu prostoru še dodatno vrednost," je prepričana Venetova.

Danes veliko sedežnih garnitur omogoča umestitev v sredino bivalnega prostora.
Žakelj

Vendar to, da imamo direkten izhod ven iz dnevne sobe, ni edini način, da se povežemo z naravo, zatrjuje sogovornica. "Ne smemo pozabiti, da si lahko naravo prinesemo tudi noter, v bivalni prostor. Pri načrtovanju in oblikovanju prostora je dobrodošlo, da predvidimo tudi kakšno rastlino. Ni treba, da imajo lončnice svoje mesto zgolj na okenski polici, lahko nam tudi na kakšen bolj izviren način obogatijo prostor." Prav tako vez z naravo prinaša ogenj, še doda Venetova. "Kamini in ognjišča vseh vrst in velikosti se lahko umestijo v marsikateri prostor in dajo zlasti v hladnih dneh prostoru posebno toplino."

Kombinacija počivalnika in dvoseda, ki ustreza najrazličnejšim uporabnikom in situacijam. Dobro razmerje med velikostjo in uporabno površino omogoča umestitev tudi v manjše interierje.
Kauch

Izkoristimo razgled

Kljub temu da v dnevni sobi že pri načrtovanju gradnje hiše po navadi dajemo velik poudarek naravni osvetlitvi, Venetova zatrjuje, da glede na to, da ta prostor ni delovni, razen če je v njem tudi domača pisarna, ne potrebuje kdo ve kako veliko svetlobe. A hkrati se strinja, da dajeta naravna svetloba in lep razgled poseben pečat, tisto piko na i k popolnosti, po kateri tako hrepenimo pri opremljanju. Nič namreč ni lepšega kot posedati na sedežni garnituri, brati knjigo, gledati televizijo, zgolj počivati, hkrati pa opazovati, kako se z letnimi časi spreminja zunanji svet. Zato arhitektka svetuje, če je mogoče, da postavimo v prostor okna tako, da imamo stik z nebom, lep razgled in stik s tlemi. "To v osnovi omogočajo vertikalne zasteklitve od tal do stropa. Ker je veliko stanovanj zlasti za mlade družine urejenih v mansardah, je pri umeščanju oken dobrodošlo, da imamo ravno to pred očmi. Pogled v nebo izpod strehe ni noben problem, razgled in stik s tlemi pa omogočajo dovolj nizki parapeti. Poleg tega nam strešna okna lahko povečajo stojno površino. Pri umeščanju oken je pomembno, da smo pozorni na okolico, da jih postavimo tako, da izkoristimo razgled tam, kjer je, in hkrati tako, da imamo dovolj zasebnosti," poudari Nina Vene.

Poudarek naj bo na bistvenih elementih

Opremljenost dnevnega prostora nikoli ni bila velik zalogaj. Res pa je, da je bil ta prostor še pred nekaj desetletji zatrpan s pohištvom. Je danes bolje imeti manj kot več? "Tako je," pravi Nina Vene, "danes oblikovalci prostora shranjevanje vsega mogočega poskušamo rešiti na hodnikih, v garderobah in shrambah, ki so prav temu namenjene. Pohištvo v dnevni sobi pa je bolj minimalistično." Arhitektka predlaga, da če že potrebujemo več shranjevalnega prostora, ga poskusimo skriti očem ali narediti čim bolj neopaznega, da je poudarek na bistvenih elementih v tem prostoru.

Pri tem misli na sedežno garnituro, ki naj bo dovolj udobna in dovolj velika, da se na njej zbere vsa družina. "Osebno bi v dnevno sobo namestila še kamin. Včasih ne potrebujemo drugega: ogenj slika svoje vzorce in njihovo opazovanje je pomirjujoče in marsikdaj čisto dovolj. Je pa najbrž za večino ljudi nepogrešljiva tudi televizija s pripadajočim regalom in omaricami. Ljubitelji knjig si lahko uredijo bralni kotiček z domačo knjižnico," še sklene sogovornica.

Naravna svetloba, lep razgled skozi okno in naravni materiali prinašajo v stanovanje poseben pečat in pomirjajočo noto.
Kebony
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta