(FOTO) Leseno pohištvo: Pričarajte si pridih Alp sredi mesta

Sanja Verovnik
02.12.2020 03:00
Brez lesa si sodobnega interierja ni mogoče predstavljati, modernega notranjega oblikovanja pa skoraj ne brez pohištva iz masivnega lesa, ki vedno bolj privablja poglede.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Les je lep, je živ, iz njega je mogoče marsikaj izdelati. Še zlasti pohištvo iz masivnega lesa je priljubljena oprema doma, saj daje prostorom posebno noto. Poleg tega lahko, če živite sredi mesta, z masivnim lesenim pohištvom ustvarite občutek, da bivate daleč stran od ponorelega sveta, sredi narave, morda kje v gorah. K temu občutku bodo prispevale ne samo izbrane barve sten, talnih oblog ter veliko rastlinja v stanovanju, temveč tudi ustrezno izbrano pohištvo. Kakovostno izdelane omare, mize, police, stoli iz oreha, javorja, hrasta ..., bodo v vaše bivalno okolje vnesli pridih neokrnjene narave in podeželja, zdelo se vam bo, da ste se umaknili v planinski raj, poleg tega pa bo les prispeval k prijetnejši, naravni bivalni klimi.

Shutterstock

Zdrava bivalna klima

Danes se ljudje vse bolj zavedamo, da lahko talne obloge, barve in tudi pohištvo s svojimi hlapi onesnažujejo zrak v stanovanju ter povzročajo alergije. Zaradi tega pozornost usmerjamo v naravne materiale, med katerimi je po priljubljenosti les daleč v ospredju. Pohištvo iz masivnega lesa je trajno, če je les pravilno posušen in izdelek umeščen v prostor z ustrezno klimo. Dokazano je, da les, ki mu z barvami in laki ne zapremo por, čisti zrak v prostoru in tako skrbi za prijetnejšo in bolj zdravo mikroklimo.

Shutterstock

Avstrijski proizvajalec pohištva Voglauer na primer kaže, kako lahko z naravnim lesenim pohištvom vzdušje planinske koče združimo z življenjem v mestu. Les je topel material s pristno karizmo in omogoča tako tradicionalno kot moderno oblikovanje. Družinsko podjetje iz okolice Salzburga danes izdeluje kose pohištva po starih obrtnih načelih, ki ne le izpolnjujejo funkcijo, ampak hkrati prinašajo sodobnejši alpski življenjski slog v mestno okolje.
{api_embed_photo}607963{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}607964{/api_embed_photo}

Barvne strukture

Enkraten videz dajejo posameznemu kosu masivnega lesa barva, struktura in tekstura. Javorjev in brezov les sta po navadi rumenobela, zelo homogena in fino strukturirana. Bukov les je nekoliko temnejši, z odtenkom rdeče, a tudi fino strukturiran. Nasprotno ima hrastov les precej bolj rustikalen videz in je v barvah od svetlo sive do rdečkastorjave. Pohištvo ali talne obloge so zanimivega videza zaradi barvne strukture. Borov les vsebuje notranji kontrast s svetlimi, skoraj medenimi toni in temnim vzorcem. Orehov les je še posebej zanimiv za izdelavo pohištva: črnorjavi deli tvorijo obliko oblaka in mu dajejo subtilen in zanimiv vzorec.
{api_embed_photo}606516{/api_embed_photo}
{api_embed_photo}606513{/api_embed_photo}

Razlike v videzu

Razlike ne obstajajo le med posameznimi vrstami lesa; tudi med eno vrsto lesa so lahko velike razlike v videzu. Klimatski pogoji in prst, v katerih rastejo drevesa na različnih lokacijah, prav tako igrajo vlogo v videzu lesnega materiala in izdelkov. Les ameriškega oreha je temnejši kot les evropskega in ima bolj homogen vzorec. Toda tudi naravna svetloba lahko spremeni videz lesa. Akacijev les ima na začetku svetlorjavo barvo, a sčasoma potemni v zlatorjavo. Zunanji deli hloda, ki so mlajši kot notranjost, so pogosto videti drugače – notranjost je temnejša. Ta kontrast je še posebej opazen pri borovem lesu. Les z grčami, dobro vidno strukturo in z bogatim spektrom barv, ki tvorijo različne vzorce, izdelovalci pohištva pogosto opisujejo kot divjega. Divji hrast, divji oreh in divja bukev niso prave vrste, ampak le etikete, ki se uporabljajo v pohištveni industriji.
{api_embed_photo}607965{/api_embed_photo}
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta