Zdrava klima v prostoru: Naj vas narava v spalnici zaziblje v krepčilen spanec

Sanja Verovnik
07.12.2020 02:00
Kaj vse je tisto, kar pomaga k dobremu počutju v enem najbolj pomembnih prostorov v stanovanju? Ne samo postelja, vzmetnica, vzglavnik in odeja, temveč tudi zrak, ki ga dihamo, naravni materiali, tople in na otip prijetne talne obloge, po katerih v spalnico prihajamo in jo zapuščamo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hülsta

Da bi ustvarili prijetno, udobno, predvsem pa zdravo klimo v spalnici, je pomembnih kar nekaj dejavnikov. Ne samo podoba prostora in usklajenost pohištva v njem, temveč tudi ujemanje barv, predvsem pa kakovost in naravnost materialov. Kajti pogosto se izkaže, da so premetavanje po postelji, slabše spanje ali celo nespečnost posledica neustrezne postelje oziroma predvsem vzmetnice, slabega zraka v prostoru, svoj vpliv na počutje pa imajo tudi materiali. Več ko je naravnih materialov v prostoru, bolj spočiti se boste prebujali v novo jutro.

Postelja narekuje slog opreme

Pa začnimo pri pohištvu oziroma osrednjem elementu spalnice - postelji. Ta naj bi, kot poudarja veliko notranjih oblikovalcev, določala tudi slog opremljanja v tem prostoru. Sodobne postelje se danes močno razlikujejo od tistih izpred nekaj desetletij, zbitih iz nekaj lesenih desk. Mnogo jih ima namreč značilno poudarjeno vzglavje, to pa ne služi samo za okras. Če je nastavljivo, je silno primerno za tiste, ki v postelji pred spanjem radi berete, delate na prenosnem računalniku ali spite v polsedečem položaju. Nastavite ga lahko na poljuben kot in vaš partner na svojega. Prav tako so opazni širši okvirji postelj, ki nadomeščajo nekdaj zelo priljubljene nočne omarice, oblazinjena stena za vzglavjem deluje kot del postelje, celotno podobo pa zaključujejo materiali, prijetni na dotik, na primer usnje ali različne vrste tkanin, pri ogrodju postelj pa je v ospredju predvsem naravni les.

Brez vzmetnice, vzglavnika in odeje ne gre

A postelja je samo postelja, funkcionalna postane šele z vzmetnico, vzglavnikom, odejo. Vse to pa vpliva na udobje v postelji. Dejstvo je, da vsakemu človeku ne ustreza vsako ležišče. Na to vplivajo tako telesna teža in konstitucija kot različne težave in spalne navade. Zato je treba pred nakupom ležišče preizkusiti, to pomeni nanj leči in preveriti vse položaje, v katerih najpogosteje spite. Tisti, ki jim ustreza občutek, da lebdijo nad ležiščem, bodo pri zgornjih plasteh v ležišču izbrali na primer lateks. Drugi imajo raje, da jih ležišče prijetno objame in bodo dali prednost spominski peni ali volni in podobnim naravnim materialom. Tudi velikost ležišča je zelo pomembna. Ležišče mora biti dovolj veliko, da se lahko med spanjem na njem sproščeno obračate in pretegnete. Naj bo za vsaj 20 centimetrov daljše od vaše telesne višine.

Več volumna prostora pomeni več zraka in več kisika, ki ga preko noči potrebujejo možgani za kakovosten počitek. Če imate v spalnici vgrajeno prezračevalno napravo, vam ne bo treba ponoči vstajati in odpirati oken. Kljub vsemu pa bo vselej dobrodejno, da spustite v prostor sončne žarke.
Shutterstock

Kot pika na i v postelji pa svoje k zdravemu spancu prispeva tudi ustrezen vzglavnik. Lahko imamo še tako dobro ležišče, a brez pravega vzglavnika noč ne bo prinesla kakovostnega spanca. Nekdo, ki spi na boku, mora imeti anatomsko oblikovan vzglavnik, ki ustrezno podpre vratni del hrbtenice. Pri spečem na hrbtu je skoraj vseeno, kakšen vzglavnik ima, saj je ležanje na hrbtu najbolj primeren položaj, ker se vse mišice, živčevje in krvni obtok sprostijo in ni pritiska na določeno točko kot na primer pri spanju na boku, ko sta rama in kolk najbolj obremenjena. Posameznik, ki spi na trebuhu, pa vzglavnika tako rekoč ne potrebuje.

Nevtralne barve pomirjajo

Na to, da se v spalnici umirimo in smo tako pripravljeni na spanje, vplivajo tudi stene. Ste ob tem pomislili na barve? Pa ne le barve, tudi gradiva, iz katerih so stene, potem pa še ometi in izravnalna masa naj bodo iz naravnih mineralnih materialov, da zagotavljajo paroprepustnost. Kaj pa barve? Tudi pri teh je nujna premišljena izbira. Mineralne stenske barve, izdelane na osnovi apna, na primer, zagotavljajo visoko kakovost bivanja ter boljše počutje in zdravje. Značilno zanje je, da uravnavajo mikroklimo v bivalnih prostorih objekta: ko je vlage v prostoru preveč, jo absorbirajo, ko je je premalo, jo oddajajo. Pa smo že pri barvnih odtenkih. Nevtralne barve, kot so bela, bež, siva, črna, rjavi in vsi zemeljski odtenki, delujejo mirno, elegantno in ustvarjajo prijetno vzdušje. Če je preostala oprema prav tako nevtralnih barv, je lahko živahnejše barve postelja, stena za vzglavjem postelje ali pa mehki dodatki, kot so pregrinjalo, preproga in drugi dekorativni dodatki.

Talna obloga iz plute je neverjetno mehka, topla in prijetna na otip. Ta naravni material je hkrati odličen zvočni izolator.
Alpod

Da vas ne zbudijo tla

Ko govorimo o dekorativnih elementih v spalnici, so to gotovo tudi preproge. Še zlasti danes, ko v spalnici ne "domujejo" več tekstilne talne obloge, ki so ponekod v preteklosti prekrivale celotna tla, manjše preproge zgolj popestrijo prostor, ga dopolnijo, naredijo bolj toplega, pravi Viljem Zabukovšek iz podjetja Kemoplast. Razlog za to, da danes v tem prostoru ni več tekstilnih talnih oblog, je tudi v tem, pojasnjuje Zabukovšek, da je že približno 90 odstotkov novih stanovanjskih površin opremljenih s talnim gretjem. "Včasih so se talne obloge iz tekstila izbirale, ker so bile tople. Danes pa zahteva po toplotni izolativnosti talne obloge ni več visoko pozicioniran kriterij izbora," še opozarja sogovornik. Po njegovih besedah danes na tleh spalnic kraljujejo predvsem gotovi parketi, vinilne plošče ali laminat.

Na tleh spalnic, v katerih je pogosto tudi talno ogrevanje, kraljujejo gotovi parketi, vinilne plošče in laminat.
Kemoplast

Jurij Kraševec iz podjetja Alpod poudari, da je naloga talne obloge v prostoru, kjer spimo, da nam omogoča topel in prijeten dotik s tlemi, ko zjutraj zlezemo iz tople postelje, hkrati pa dober in zdrav počitek. "Tla morajo biti tiha, da škripanje tal ne zbudi tistega, ki počiva v sobi. Poleg tega naj bodo tla topla in mehka. Pa še nekaj je pomembno, da tisto, kar imamo na tleh, ne vsebuje zdravju škodljivih materialov," razloži Kraševec in doda, da vse te pogoje najbolje izpolnjuje pluta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta