Dolgoročna in varčna rešitev: Je vaša streha primerna za sončno elektrarno?

Tina Recek Tina Recek
28.02.2020 01:36

Razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, a vas skrbi, ali je vaša hiša v dovolj osončeni regiji. Strokovnjaki pomirjajo, da imajo večji vpliv kot geografska regija orientacija in naklon strehe ter bližina hribov in dreves.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Če bi radi plačevali nižji račun za elektriko in obenem razmišljate, kako prispevati k manj onesnaženemu okolju, potem je sončna elektrarna kot nalašč za to. Pomlad je pravšnji čas za uresničitev dolgoročne in varčne rešitve. "Izgradnja sončne elektrarne je investicija, ki jo bomo izvedli (verjetno) enkrat v življenju. Zato je premišljeno načrtovanje elektrarne, ki bo ustrezala potrebam posameznika in objektu, izjemno pomembno," uvodoma pravi Klemen Perko iz GEN-I Sonce. Če se sprašujete, ali je vaša streha sploh primerna za postavitev sončne elektrarne, potem se po njegovih besedah lahko s podjetjem, ki postavlja sončne elektrarne, dogovorite za osebno svetovanje. Na ogledu, ki je podlaga za natančno dimenzioniranje elektrarne, boste prejeli informacije o možnosti izvedbe elektrarne na strehi. Ključni pogoj za postavitev sončne elektrarne ne tiči v geografski legi Slovenije, saj so pri nas, kot pravi Primož Tručl iz podjetja Enerson, vse regije približno enako primerne. Zato velike razlike med proizvodnjo sončnih elektrarn po posameznih slovenskih regijah ni. Le južna Primorska ima nekoliko boljšo osončenost od drugih. Ali je sončna elektrarna primerna, je odvisno od konkretne mikrolokacije z lokalnimi vplivi, kot so orientacija in naklon strehe, bližina hribov, dreves in podobno, ki vplivajo na osončenost. Perko meni, da je večina stanovanjskih hiš primerna za postavitev sončne elektrarne, vendar pa vsak izmed nas nima pogojev za montažo elektrarne na lastni strehi. Samooskrbo lahko zagotovijo tudi z izgradnjo elektrarne na strehi soseda, tako nastanejo samooskrbne skupnosti.

Moduli naj se ne stiskajo

Optimalna površina strehe za sončno elektrarno je po Tručlovih besedah takšna, da nanjo brez stiskanja zložimo tolikšno količino modulov, kot jih za želeno inštalirano moč elektrarne potrebujemo. Moč elektrarne je pri elektrarnah za samooskrbo oziroma elektrarnah, katerih proizvodnja naj bi zadovoljila domačo porabo, odvisna od porabe elektrike na merilnem mestu porabnika oziroma investitorja. V idealnem primeru težimo k temu, da imamo proizvodnjo in porabo izravnano. Glede vrste strehe pa pravi, da je mogoče praktično na vsako streho namestiti sončno elektrarno, pri čemer se lahko stroški glede na tip strehe nekoliko razlikujejo.

Če fotonapetostne module montiramo na del strehe, ki je usmerjen proti jugu, jugovzhodu in jugozahodu, bo sončna elektrarna delovala najbolj optimalno.
EPA-EFE

Na jug in v njegovo bližino

Pojasni, kdaj sončna elektrarna deluje najbolj optimalno. "Sončna elektrarna deluje najbolj optimalno, če fotonapetostne module montiramo na del strehe, ki je usmerjen proti jugu, jugovzhodu in jugozahodu. Namestitev modulov na del strehe, ki je usmerjen proti vzhodu ali zahodu, zaradi slabše osončenosti za nekaj mesecev poveča odplačilno dobo investicije. Medtem pa namestitev na severni del strehe zaradi slabše osončenosti odsvetujemo. Ko ugotovimo, kateri del strehe je glede na okoliščine najprimernejši, se moramo prepričati, da je na njem dovolj prostora za namestitev fotonapetostnih modulov," pojasnjuje Perko iz podjetja GEN-I. Tručl pa dodaja, da je treba izhajati iz obstoječe in načrtovane letne porabe električne energije in na to dimenzionirati velikost in druge parametre sončne elektrarne.

Za nadstreške se uporabljajo stekleni moduli, ki imajo celice na obeh straneh. Takšni moduli zagotavljajo senco in so hkrati dovolj prosojni, da prepuščajo dnevno svetlobo.
Enertec

Tudi na večstanovanjskih objektih

Z uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije je ministrstvo za infrastrukturo omogočilo širitev zagotavljanja lastne proizvodnje in porabe električne energije, proizvedene iz sonca. Z uvedbo skupinske samooskrbe so tudi odjemalci v večstanovanjskih stavbah dobili priložnost, da pristopijo k zeleni transformaciji. Kot pravi Klemen Perko, je bila prva skupnostna sončna elektrarna na večstanovanjskem objektu na Jesenicah predana v uporabo lani februarja. Sprožila je pozitiven val zanimanja za tovrstne samooskrbne sončne elektrarne. Maja 2019 je pričela veljati nova uredba o samooskrbi, ki je vpeljala pojem skupnostne samooskrbe, in sicer samooskrbo večstanovanjskega objekta in skupnost OVE (obnovljivi viri energije). Ta vsaj z vidika energetske zakonodaje deloma poenostavila nekatere postopke. Pri tovrstnih projektih pa je treba upoštevati stanovanjsko in gradbeno zakonodajo.

Z vsaj enim merilnim mestom

Kakšni pa so pogoji za samooskrbo večstanovanjske stavbe? Perko pojasnjuje, da se vanjo lahko povežejo odjemalci, ki odjemajo električno energijo za lastne potrebe z vsaj enim merilnim mestom v večstanovanjski stavbi in ki v samooskrbo lahko vključijo tudi eno ali več merilnih mest, prek katerih se z električno energijo oskrbujejo skupni prostori ali skupne naprave večstanovanjske stavbe (merilna mesta skupne rabe). Pri samooskrbi večstanovanjske stavbe je naprava za samooskrbo preko merilnega mesta priključena na točki prehoda v razdelilni omarici iz distribucijskega omrežja v skupno notranjo nizkonapetostno inštalacijo večstanovanjske stavbe, na katero so priključena merilna mesta, ki so vključena v samooskrbo te večstanovanjske stavbe.

Solarni nadstrešek

Namesto na strehi sončna elektrarna lahko stoji na nadstrešku in opravlja kar tri funkcije: zaščiti avtomobil pred vremenskimi vplivi, proizvaja električno energijo za gospodinjstvo in obenem še za vožnjo z električnim avtomobilom. Igor Kozlar iz podjetja Enertec poudarja, da je pri načrtovanju solarnega nadstreška pomembno, da upoštevate lokalne predpise o graditvi objektov in statično nosilnost konstrukcije in podkonstrukcije. Konstrukcija je lahko jeklena ali lesena, pri čemer je treba zagotoviti minimalen naklon strešne konstrukcije zaradi odvodnjavanja. Jeklene konstrukcije se lahko barvajo v poljubne RAL-barve in so manj masivne kot lesene. Moduli, ki se uporabljajo za nadstreške, pa so v izvedbi steklo-steklo, kar omogoča, da so celice na obeh straneh modula. To zagotavlja do 20 odstotkov večji letni izkoristek na isti površini kot pri klasičnih modulih, ker izkorišča tudi indirektno obsončenje. Stekleni moduli zagotavljajo senco, istočasno pa so dovolj prosojni, da prepuščajo dnevno svetlobo.

Domača polnilna postaja za električni avtomobil zagotavlja večjo neodvisnost in znatno cenejše polnjenje baterije vozila, kot če bi jo polnili s pogonsko elektriko v omrežju hitrih polnilnic.
Djd/Weberhaus.de

Razmislek o porabi in izvajalcu

Če torej resno razmišljate o sončni elektrarni za samooskrbo, Primož Tručl svetuje, da temeljito razmislite o sedanji in bodoči porabi električne energije. Izberite pa izvajalca, ki se vam bo resnično posvetil in postregel z vsemi odgovori na vaša vprašanja, ki jih obvezno pridobite še pred podpisom pogodbe o nakupu elektrarne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta