S soncem do toplega doma in nižjih stroškov ogrevanja

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
29.09.2019 01:12

Na področju tehnologij za izkoriščanje sončne energije se je zgodil velik napredek, saj lahko s sončnimi kolektorji popolnoma zadovoljimo potrebe družine po ogrevanju tako sanitarne vode kot tudi bivalnih prostorov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPR/IWO

Sonce pošilja na površino Zemlje 15.000-krat večjo količino energije, kot je človek porabi za svoje potrebe. Povedano bolj nazorno: sonce v štirih urah pošlje na Zemljo toliko energije, kot je porabi celotno prebivalstvo našega planeta v letu dni.
Neposredni in neizčrpni vir sončne energije lahko izkoriščamo po več poteh: pasivno s solarnimi sistemi za ogrevanje in osvetljevanje prostorov, aktivno s sončnimi kolektorji za pripravo tople vode in ogrevanje prostorov ter s fotovoltaiko oziroma sončnimi celicami, ki proizvajajo električno energijo.

Sonce lahko izkoristimo neposredno

Načinov za doseganje prihrankov na račun sonca je mnogo, poudari Primož Tručl iz Združenja slovenske fotovoltaike in podjetja Enerson ter nadaljuje: "Večino teh se splača izkoristiti, saj je sonce tako rekoč brezmejen vir energije." Po njegovih besedah lahko sonce izkoristite neposredno, tako da vam ogreva sončne kolektorje, ki skrbijo za toplo sanitarno vodo v vašem domu, lahko pa se odločite za posredno izkoriščanje sončne energije preko njene pretvorbe v električno, s pomočjo fotovoltaičnih modulov. V elektriko pretvorjena energija je vsekakor bolj vsestransko uporabna, saj električno energijo uporabljamo tako za ogrevanje in hlajenje kot tudi za pogon vseh mogočih strojev in naprav ter za razsvetljavo."

Za obratovanje toplotne črpalke in s tem ogrevanje doma lahko uspešno poskrbi sončna energija.
EPR/IWO

Vse je odvisno od porabe električne energije

Primož Tručl postavitev sončne elektrarne svetuje vsakemu, ki ima možnost postavitve in prostor za namestitev fotovoltaičnih modulov ob pogoju dovolj velike porabe električne energije, da bo naložba rentabilna. "Sončne elektrarne zato ne bi svetoval le tistim, ki imajo majhno porabo električne energije. Povedano drugače: s povprečnim mesečnim stroškom za elektriko, ki znaša pod 60 evrov," še doda sogovornik. Po Tručlovih besedah so trenutno zelo primerne razmere za postavitev sončne elektrarne, saj je od začetka letošnjega maja v veljavi spremenjena in dopolnjena uredba o samooskrbi z električno energijo, ki omogoča postavitev lastne SE širokemu krogu potencialnih investitorjev. Istočasno je dovolj sredstev na Eko skladu, kjer lahko investitorji prejmejo nepovratno finančno spodbudo. Njena višina znaša 180 evrov za kilovat inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo, in sicer za največ 80 odstotkov moči obstoječega odjemnega mesta oziroma 80 odstotkov moči vsote odjemnih mest ob skupnostni samooskrbi.

Okoli 5500 sončnih elektrarn

Ob koncu lanskega leta je bilo v Sloveniji okoli 5500 sončnih elektrarn. Kot pojasni Primož Tručl, jih je bilo od tega lani postavljenih okoli 1300, pri čemer je velika večina teh sončnih elektrarn namenjena za samooskrbo; to so torej male sončne elektrarne, do 11 kW. Da jih še zmeraj nimamo več, je po njegovem mnenju kriva trenutna shema spodbujanja gradnje sončnih elektrarn za samooskrbo - je primerna, njena pomanjkljivost pa je bila do zdaj le v tem, da ni dopuščala postavljanja večjih elektrarn za samooskrbo, ki bi si jih postavljali obrtniki in podjetja. Z zadnjo najnovejšo spremembo se je to popravilo, počakati pa moramo, da vidimo, kako bodo zadnje spremembe zaživele v praksi.

Sončna elektrarna, ki je na leto sposobna pridelati energijo na strehi, po izračunih strokovnjakov zavzema približno 30 kvadratnih metrov prostora.
EPR/IWO

Šibko distribucijsko omrežje, veliko ponudnikov

Še vedno je problem, da nimamo dovolj robustnega distribucijskega omrežja in da premalo vlagamo v njegov razvoj, za kar bi morala poskrbeti elektrodistribucijska podjetja. Tručl nadaljuje, da premalo vlagamo v nove transformatorje, daljnovode in kablovode. To bo treba v prihodnjih letih bistveno spremeniti in tako omogočiti postavljanje sončnih elektrarn in drugih razpršenih virov v bistveno večji meri. Zgraditi bi morali več prečrpovalnih elektrarn in drugih vrst hranilnikov energije, razmišljati bi morali o proizvodnji sintetičnih plinov, ki bi jih proizvajali v času, ko je elektrike iz razpršenih virov veliko - in hitro bi prišli do ugotovitve, da ob takšnih izpolnjenih pogojih omrežje lahko prenese nihanja v proizvodnji elektrike glede na spreminjajoče se vremenske pogoje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta