Drsna vrata: Lepa in praktična rešitev, ki ne krade prostora

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.02.2022 02:00

Ste z leti ugotovili, da vas moti, ko se vratna krila sesedajo ali škripljejo in ko otroci treskajo z njimi? Ste opazili tudi, da takšna vrata pri odpiranju zavzamejo precej dragocenega prostora? Dobra rešitev v novih in
starejših domovih so drsna vrata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elite Studio 3d/Lip Bled

Uporaba drsnih vrat v bivalnih prostorih je vsestranska. V večje prostore se običajno vgrajujejo z njihovega estetskega in povezovalnega vidika, saj prostorov ne delijo tako grobo kakor običajna vrata. V mnogih majhnih prostorih ali stanovanjih pa so ta vrata celo edina funkcionalna rešitev. Pravzaprav z njimi lahko prostore optimalno izkoristite, razmišlja Maja Rakoš iz podjetja Hörmann Slovenija.

Odlična rešitev za domačo pisarno

Drsna vrata so primerna predvsem za odprte prostore, ki opravljajo več funkcij hkrati, denimo dnevne sobe, kjer sta tudi jedilnica in kuhinja. Pa tudi tam, kjer bi odprto krilo lahko oviralo gibanje, denimo za majhne predsobe in garderobne sobe znotraj spalnic, pojasni Franci Potočnik iz podjetja Lip Bled. Praktična rešitev so tudi v teh časih, ko je domača pisarna del našega bivalnega okolja, z njimi lahko kotiček, kjer opravljamo službene dolžnosti, jasno ločimo od dnevne sobe. Tudi spalnico vizualno ločijo od garderobe, ki je podaljšek spalnega dela ali njegov del.

Elite Studio 3d/Lip Bled

Povpraševanje po tovrstnih vratih je veliko, pove Živa Kancilija iz podjetja Kalcer, in sicer za vse prostore – dnevne sobe, otroške sobe, kopalnice, kuhinje, tudi za pisarne, ki jih danes urejamo v različnih delih stanovanja. Uporabna so tudi pri ločevanju stanovanjskega dela z garažo ali delavnico, še pripomni Kancilija.

Kaj pa tam, kjer želimo tišino?

Franci Potočnik razlaga, da drsna vrata niso tako zvočno izolativna kot klasična, zato jih priporoča predvsem tam, kjer ne potrebujemo posebne zvočne zatesnitve, kar pomeni, da kot vrata, ki vodijo v kopalnico, spalnico ali otroško sobo, niso najboljša izbira. Prav tako po sogovornikovih besedah niso najbolj primerna za vgradnjo tam, kjer z vrati ločujemo prostora z različno temperaturo. To je tudi edina pomanjkljivost drsnih vrat, a prednosti je, po mnenju strokovnjaka za vrata, vendarle veliko več. In ena od največjih je gotovo ta, da lahko z drsnimi vrati prihranimo veliko prostora v primerjavi s klasičnimi notranjimi vrati, pri katerih se vratno krilo odpira v prostor, saj se pomikajo ob steni ali v steno.

Odpiranje ob ali v steno

Drsna vrata se lahko odpirajo na dva načina, in sicer ob steno, kar pomeni preprostejšo montažo ter poznejše vzdrževanje in morebitno servisiranje, a je zgoraj vidno vodilo v dvojni širini vratnega krila, kar ni najlepši detajl. Pri drugi možnosti se lahko drsno krilo odpira v steno. V tem primeru je treba v steno vgraditi posebno kaseto, v katero se nato namestijo viseča drsna vrata, ali pa se drsna vrata naknadno zaprejo z mavčnimi ploščami. Oba tipa drsnih vrat, ki se odpirajo na dva načina, sta med kupci zelo priljubljena, pove Maja Rakoš. "Ta vrata imajo prednost, kadar ni dovolj prostora za krilna," še poudari.

Izbiro materiala in končni videz drsnih vrat bolj kot tehnične omejitve narekuje oblikovni oziroma barvni koncept prostora.

Ermetika

Menjava vrat: lahko ohranimo stari podboj?

Razmišljate o tem, da bi klasična krilna notranja vrata zamenjali z drsnimi? Pred nakupom drsnih vrat se je treba prepričati, ali dimenzije vratne odprtine ustrezajo standardnim meram. Menjava podboja vrat je namreč odvisna izključno od želje strank. Lahko se klasični podboj pusti v steni, a bo to pomenilo, da bodo ostale vidne odprtine od nasadil, prav tako bosta precej opazna tudi prijemnik in tesnilo. Prav zaradi videza in ujemanja barve je priporočljiva menjava podboja. "Če pa nekdo vztraja pri tem, da obstoječi podboj ostane, mora vedeti, da bo treba končno obdelati zidno odprtino. Pri morebitni menjavi vratnega podboja je zelo pomembno, da je stena čvrsta po celotni širini odpiranja vrat in ne samo na mestu prehoda, temveč tudi levo ali desno v širini vrat, zaradi pritrditve, prav tako morajo biti ravni stene in tla," še poudari Potočnik.

Težja ko so, lepše drsijo po vodilih

Sodobna drsna vrata imajo po besedah Maje Rakoš ​iz podjetja Hörmann Slovenija možnost mehkega ustavljanja, tesnjenja in zaklepanja. Kar pomeni, da se vratno krilo zapira počasi in mehko. Posamezno drsno krilo je pri drsnih vratih praviloma visoko do 260 centimetrov in široko med 80 in 100 centimetri, razlagajo v podjetju Lip Bled, seveda pa so mogoče tudi druge dimenzije. Če so vrata širša, jim denimo dodajo dodatno talno ali stropno kolesce. Pri večjih dimenzijah je težava le ta, da včasih želeni material za polnilo, ki si ga izbere stranka, ni na voljo v takih dimenzijah, da bi vrata lahko izdelali iz enega kosa. V takem primeru uporabijo delilne letve, ki polnilo povežejo. Bojazen, da bi bila drsna vrata pretežka za odpiranje, pa je povsem odveč, doda sogovornik, namreč težja ko so tovrstna vrata, lepše drsijo po vodilih.

Na mestu, kjer bi odprto krilo lahko oviralo gibanje, so takšna vrata
dobra rešitev.

Scrigno

Na izbiro številni materiali

Kaj pa material? Izbiro materiala in končni videz drsnih vrat bolj kot tehnične omejitve narekuje oblikovni oziroma barvni koncept prostora. Izbirati je mogoče med številnimi materiali – od furnirja, masivnega lesa, CPL-ja, stekla in tudi kovine. Izbira je velika, kaj bo kdo izbral, pa je odvisno predvsem od želja in okusa posameznika. Med materiali, zanimivimi za kupce, po besedah Žive Kancilije iz Kalcerja prevladujeta steklo in les. "Najbolj se povprašuje po belih drsnih vratih, veliko tudi po steklenih in lesenih, če so druga vrata v stanovanju iz lesa. Steklena drsna vrata pa so najbolj aktualna za poslovne prostore in domače pisarne," sklene Kancilija.

Spalnico drsna vrata elegantno ločijo od kopalnice ali drugega prostora.

Ermetika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta