Dvorišče in vrt: Z ograjami postavimo jasne in okolju prijazne meje

16.09.2021 02:00
Prostor nastaja z mejami, ki jih oblikuje narava ali človek. To velja tudi za dvorišče in vrt - če ni nobenih meja in ograj, potem ni občutka za prostor in varno zavetje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pogosto razmišljamo o brezmejnem načinu življenja, nemotenem pretoku energij in informacij. "Po drugi strani pa živimo v prostoru in času, ki potrebujeta meje. In ograje," pojasnjuje svetovalka za feng šuj Antonija Krajnc. "Ograje zelo jasno ločujejo notranji in zunanji del prostora, ustvarjajo prostore znotraj njih samih. Vrt ni nikoli izoliran od okolja, energije iz okolja močno vplivajo na energije v vrtu in nasprotno. Izmenjava med njima je življenje samo," je prepričana Krajnčeva.

Dolžnost investitorja je, da se pozanima, kako visoko ograjo lahko postavi na svoji lokaciji. Lokalni predpisi so na ravni občin.
Ograje Kočevar

Usklajena s hišo

Ustrezno ograjen prostor ponuja zaščito in hkrati omogoča nemoten pretok življenjske energije v okolje. "Po navadi so ograje nujno potrebne, a moramo dobro premisliti, kakšne so najprimernejše. Izbira je sicer velika, pri tem je treba upoštevati specifične zahteve v povezavi z značajem in velikostjo vrta in hiše. Kljub ustvarjalnosti, ki nas spremlja celo življenje, je pomembno, da se pri ograjevanju vrta odločimo za material, ki je usklajen z okoljem, hišo in vrtom," priporoča Antonija Krajnc.

Ograje zelo jasno ločujejo notranji in zunanji del prostora, ustvarjajo prostore znotraj njih samih. Med materiali je v ospredju aluminij, med barvami pa prevladujejo sivi toni.
Guardi Slovenija

Res je tudi, da se ograje skozi čas spreminjajo. Kamen, les, železo, kasneje pa jeklena mreža so bili nekoč osnovni materiali, s katerimi so ljudje svoje parcele ogradili od sosedov. Lilijana Elšnik iz podjetja Elšnik, d.o.o., uradnega predstavništva za Guardi Slovenija, poudarja, da so danes ograje v mnogih pogledih boljše od tistih pred desetletji, ker jih je mogoče izdelati iz zelo vzdržljivih materialov. "Eden takih je aluminij, ki ima zelo uporabno dobo in ga ni treba obnavljati ali barvati. Aluminijaste ograje lahko izdelamo v različnih stilih in izvedbah, kot so moderni, podeželski, tradicionalni stil, ter v vseh barvnih kombinacijah po RAL-lestvicah. V preteklosti so se ponujale ograje iz lesa in železa, ki pa so potrebovale redno vzdrževanje, obnavljanje in barvanje," razlaga Elšnikova.

Previsoka ograja ovira pretok življenjske energije

Meje vrta odražajo naš odnos do okolja in so tako raznolike, kot se med seboj razlikujejo vrtovi. Kar zadeva višine ograje, Lilijana Elšnik pove, da za proizvajalce ni določil, ki bi opredeljevala standardno višino. "Ograje se v proizvodnji izdelajo po meri, drugo so pa predpisi in zakoni, ki določajo, kaj je dovoljeno. Dolžnost investitorja je, da se pozanima, kako visoko ograjo lahko postavi na svoji lokaciji. Lokalni predpisi so na ravni občin. Treba pa se je držati gradbenega zakona, ki tretira ograje kot enostavne objekte, za katere do višine 2,2 metra ni potrebno gradbeno dovoljenje," pojasnjuje sogovornica. Svetovalka za feng šuj pa poudarja subtilni vidik postavitve ograje: "Preden se lotimo ograjevanja, je treba o ograji ali živi meji dobro premisliti, pogosto je to stvar skupnega dogovora s sosedi. Kot socialna bitja si želimo ohranjati in vzdrževati dobrososedske odnose in istočasno uživati v samoti in dragocenih skupnih trenutkih s svojimi najbližjimi in prijatelji. Vrt, ki je z vseh strani obdan z visoko ograjo ali gosto živo mejo, izgublja stik z okoljem, rešimo se radovednih pogledov sosedov, ampak smo prikrajšani za razgled navzven; izmenjava informacij z okoljem poteka težavno, življenjska energija komajda najde dostop do našega vrta. Ko vrt meji z naravnim prostorom, zlahka privabimo naravo na vrt: pticam omogočimo gnezdenje, metuljem posedanje na dehtečih cvetlicah, ježkom in žabicam nemoten prihod v vrt in in odhod iz njega."

Kako naš vrt komunicira z okolico

Tako kot je pomembno vedeti, kako naš vrt in ograje delujejo na sosede, je pomemben tudi vtis, ki ga ustvarjajo sosednji vrtovi in hiše na naš prostor. "Preverimo, ali sosednje okolje deluje privlačno ali nas odbija ali celo spravlja v slabo voljo, in s premišljenim ograjevanjem prostora ustrezno reagirajmo. Ali se nam sosedi pogosto vsiljujejo? Potem so verjetno naše meje preveč prepustne, ograje prešibke. Ko se počutimo izolirano, preverimo, ali niso ograje ali žive meje preveč zaključene. Odprimo jih toliko, da dovolimo zadosten in spoštljiv stik s sosedi. Ustvarimo torej ograje, ki nas s sosedi optično povezujejo in vplivajo na nas sproščujoče, ali pa poudarimo ločevalni pomen ograje, ko potrebujemo več varnosti in intimnosti," še razloži Antonija Krajnc.

Obstaja aplikacija, ki uporabniku omogoča, da s pomočjo pametnega telefona upravlja vrata tudi na daljavo, recimo iz službe, z dopusta, praktično od kjerkoli na svetu.
Guardi Slovenija

Odpiranje dvoriščnih vrat tudi z drugega konca sveta

Zanimalo nas je tudi, v kolikšni meri se je pri ograjah povečal vidik udobja. "V današnjem hitrem tempu življenja iščemo rešitve, ki nam dajejo udobje, varnost in hkrati prihranijo čas. Avtomatizirana dvoriščna vrata uporabniku prinašajo vse naštete prednosti, saj se mu ni treba ustavljati pred vhodom na dvorišče in ročno odpirati vrat, kar je še posebej zoprno ob slabem vremenu, temveč si jih lahko uporabnik odpre že nekaj metrov pred domom in se preprosto zapelje na dvorišče. To je udobje, ki je dandanes pri novi ograji in vratih že neki standard. Mi pa smo ta standard še nadgradili z našo unikatno aplikacijo za pametne telefone," razlaga Matjaž Elšnik iz podjetja Elšnik. Z uporabo sodobnih tehnologij so razvili aplikacijo, ki uporabniku omogoča, da s pomočjo pametnega telefona vrata upravlja tudi na daljavo, recimo iz službe, na dopustu, praktično od kjerkoli na svetu. "Kdo bo morda rekel, kaj mi to koristi, saj mi ni treba odpirati vrat, če me ni doma. Vendar pomislite: ko ste na dopustu in imate dogovorjeno s kom od bližnjih, da vam pokosi travo, zalije rože, nastavi kanto za smeti ..., lahko vse to opravi tako, da mu odprete vrata na dvorišče z aplikacijo. Tako vam nikomur ni treba dajati ključev vašega doma, temveč mu preprosto odprete vrata z drugega konca mesta ali z drugega konca sveta in za njim vrata zaprete," nazorno pojasni sogovornik. V aplikaciji lahko vselej vidite status, ali so vrata odprta ali zaprta. Najuporabnejša funkcija aplikacije pa je GPS-sistem avtomatskega odpiranja, s katerim lahko uporabnik nastavi avtomatsko odpiranje vrat, ko se približuje svojemu domu in na določeni razdalji od doma samodejno sproži odpiranje vrat. Tako ga takrat, ko se pripelje pred vhod, pričakajo odprta vrata. To je še posebej uporabno ob prometnih cestah in v gosto naseljenih ulicah, še poudari Matjaž Elšnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta