Energetska neodvisnost: "Danes razmišljamo o sistemih, ki vplivajo na naš način življenja"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.08.2020 02:00

O tem, kaj ljudje iščejo z vidika bivalnega ugodja in koliko jim je pomembna energetska neodvisnost, smo se pogovarjali z Matejem Kramarjem, vodjem svetovalne pisarne mreže Ensvet v Beltincih in Murski Soboti, ki deluje pod okriljem Eko sklada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/Daikin

Energetska neodvisnost je bila vedno v ospredju slovenskega gospodinjstva. Zgodovina nas je učila, da moramo ravnati skrbno in razumno s svojim premoženjem. To pa se je skozi desetletja vedno bolj porabljalo tudi za vzdrževalne in obratovalne stroške naših bivalnih okolij, opozarja Matej Kramar.

Matej Kramar, energetski svetovalec: "Ogrevanje in hlajenje ter vzdrževanje objekta predstavljajo precejšen delež letnih stroškov."
Matej Pušnik

Spodbujevalen trend izkoriščanja obnovljivih virov

Sčasoma, v začetku novega tisočletja, so se začeli množično pojavljati centralni sistemi ogrevanja s pomočjo toplotnih črpalk, pove energetski svetovalec. "Fenomen koriščenja toplote iz okolice je bil do takrat široki komercialni rabi relativno malo znan, čeprav segajo prvi koraki koriščenja toplote okolice v leto 1748. Že takrat so znanstveniki uspešno absorbirali toploto iz okolice s pomočjo črpalke in etra, takrat sicer le v korist hladilne energije, ki jo danes priznamo kot začetek rabe hladilnikov in zamrzovalnikov," pojasni Kramar.

Djd/Puren

Vse več nizko- in ničenergijskih hiš

Odgovore o tem, kaj je danes dobro izbrati in česa ne, ljudje danes vse pogosteje iščejo pri energetskih svetovalcih. Matej Kramar pravi, da pridno sledijo globalnemu trendu o energijski neodvisnosti in razumejo pomen obnovljivih virov energije. Zavedajo se, da postaja oziroma je strošek ogrevanja in hlajenja ter vzdrževanja objekta precejšen delež letnih stroškov. Razmišljajo o sistemih, ki vplivajo na njihov način življenja, našteva Kramar. Opaža, da ljudje, ki so večino dneva zdoma, posegajo po sistemih, ki se jih enostavno upravlja in dovoljujejo nadzor na daljavo, običajno preko mobilne aplikacije. Nasprotno pa tisti, ki so večino časa doma, ne potrebujejo takih sistemov, vendar je tudi zanje nadzor nad stanjem ogrevanja v hiši dobrodošel. Ozaveščenost ljudi o energetski neodvisnosti je v Sloveniji vse večja, pravi Kramar.

Pravilno zaporedje

Matej Kramar je prepričan, da vsak posameznik razmišlja o ukrepih, ki bi njegovi nepremičnini povečali vrednost in istočasno omogočali nižje obratovalne stroške, vzporedno z idealnim temperaturnim udobjem v bivalnih prostorih skozi vse leto. "Kot neodvisni energetski svetovalci smo dolžni stranki predstaviti korak po korak, kako doseči želen cilj in kaj bo to pomenilo za njih v naslednjih letih. Potrebno je pravilno zaporedje. Torej, najprej ustrezno izolirati ovoj stavbe in preprečiti nepotrebno transmisijsko in ventilacijsko izgubo energije ter nato zamenjati način ogrevanja, ki po izvedenih ukrepih na ovoju stavbe lahko prispeva tudi do štirikrat manjši porabi energije za ogrevanje. Ne nazadnje, pomembno vlogo pri naložbi igra tudi njena ekonomska upravičenost," poudari Kramar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta