Energetsko učinkovit dom ni nujno tudi zdrav. Zaradi prekomerne vlažnosti lahko nastane plesen

Dušan Waldhütter Dušan Waldhütter
17.03.2020 03:18

Sodobna gradnja stanovanjskih hiš temelji na popolni izolaciji in s tem zatesnjenosti, kar je sicer energetsko učinkovito, vendar lahko nepredušnost prinese novo težavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zadnjih letih se je trend vgrajevanja decentralnih prezračevalnih sistemov povsod po Evropi in tudi pri nas močno povečal.
Lunos

Vsi si želimo, da je naš dom oaza dobrega počutja in da z njim nimamo prevelikih stroškov vzdrževanja. A realnost je včasih drugačna, v novih ali starejših objektih se pojavlja plesen, ki ni le neestetska in neprijetna, ampak predstavlja tudi nevarnost za zdravje in tveganje za različne bolezni. Sanacije vlažnih sten in plesni, ki se je zaradi vlage razvila na stenah v bivalnih prostorih, se je treba lotiti premišljeno.

Kriva je čezmerna vlaga

Čezmerna vlažnost v bivalnih prostorih je glavni razlog za nastanek plesni, ki je eden najbolj nadležnih spremljevalcev sodobnega bivanja. Za njen razvoj zadostuje že 80-odstotna vlažnost v prostoru, razvije se v od dveh do šestih mesecih, uspeva tako v temnem kot v svetlem okolju, znebiti pa se je je vse prej kot preprosto, razlaga Milan Kuster, direktor podjetja Lunos. "Odstranjevanje zgolj posledic čezmerne vlage v prostorih, torej plesni, je bolj ali manj jalovo početje. Odstraniti je treba vzroke zanjo, kar pomeni, da je treba najprej ugotoviti izvor vlage."

Kaj prinese nepredušna zatesnjenost

Sodobna gradnja stanovanjskih hiš temelji na popolni izolaciji in s tem zatesnjenosti, kar je sicer energetsko učinkovito, vendar lahko takšen nepredušen dom prinese novo težavo: vlago. Dom, ki je energetsko učinkovit, še ne ponuja nujno tudi zdravega bivalnega okolja. Če zadostnega prezračevanja ni, je treba zanj poskrbeti. Prvo pomoč predstavlja seveda ročno prezračevanje, a se to skoraj vedno pokaže za nezadostno. Za kakovostno izmenjavo zraka bi bilo treba namreč zelo pogosto in redno zračiti, kar je v sodobnem načinu bivanja praktično nemogoče doseči. Poleg tega z vsakim takšnim prezračevanjem izgubljamo tudi toploto. Odgovor ponuja kontrolirano mehansko prezračevanje.

Da bi ročno prezračevanje v praksi prineslo enake rezultate kot prezračevalni sistem, je misija nemogoče, se je v desetletju dela s prezračevalnimi sistemi prepričal univ. dipl. inž. gradbeništva Milan Kuster. 
Andrej Petelinšek

Za novogradnje in obstoječe hiše

Vgradnja decentraliziranega prezračevalnega sistema je primerna tako za novogradnje kot za obstoječe hiše. Ponuja učinkovito, energijsko varčno, trajno in cenovno ugodno ureditev prezračevanja. Prednosti decentraliziranega prezračevalnega sistema je veliko, omenimo zgolj največje: vsi prostori so prezračevani 24 ur na dan, ne da bi nam bilo treba odpirati okna; manj je alergij, saj kakovostni filtri poskrbijo, da cvetni prah, pršice in ne nazadnje tudi hrup ostanejo zunaj; iz vseh prostorov sistemi sproti odvajajo slab zrak, neprijetne vonjave in škodljive hlape; sistem iz prostorov odvaja odvečno vlago, kar preprečuje nastanek plesni, pri vsem tem pa je izguba toplote minimalna, saj ni nobene potrebe po odpiranju oken in vrat.

Porast kontroliranega prezračevanja

Samo pri podjetju Lunos vsako leto vgradijo prezračevalne sisteme v več kot 3500 objektov. V minulih desetih letih so tako uspešno opremili več kot 15.000 slovenskih domov. To kaže, da so težave zaradi vlage in slabo zasnovanih ali obnovljenih domov velike, hkrati pa kaže tudi na to, da se vedno več ljudi zaveda te težave in išče rešitev zanjo. Dejstvo je, da je vedno več slovenskih domov obnovljenih, delno zaradi zakonodaje, delno zaradi dviga cen energentov, delno zaradi večje ozaveščenosti, delno pa zaradi ukrepov države, ki podpirajo obnovo stavb. Težava je v tem, da sodobna gradnja temelji na popolni izolaciji in s tem zatesnjenosti, kar je sicer energetsko učinkovito, a daleč od tega, da bi bilo zato tudi zdravo.

Centralni ali decentralni sistemi

Centralni sistem je bil do leta 2010 edina možnost, saj drugega na tržišču ni bilo, razlaga Kuster. "Lokalni prezračevalniki pa prezračujejo le en prostor, pa še tega ne v celoti, enote posameznih naprav med seboj niso povezane in ne komunicirajo. V razvitih državah zahodne Evrope se taki prezračevalniki ne uporabljajo več, saj so slabo učinkoviti."
Decentralni prezračevalni sistem je v letu 2019 že predstavljal 85-odstotni delež vseh prezračevalnih sistemov. "Skoraj v celoti je izrinil centralni prezračevalni sistem zaradi številnih prednosti, med drugim zaradi nižje cene, preprostejše vgradnje, večje učinkovitosti delovanja, manjših stroškov porabe energije, možnosti vgradnje v nove in obstoječe objekte, možnosti različnih kombinacij postavitve sistema. Poleg tega pa ni potrebno nobeno čiščenje cevi ..."

V pogonu 24 ur na dan

Decentralni prezračevalni sistem, ki ga je razvilo podjetje Lunos, vse leto ohranja notranjo temperaturo prostora ter tako v poletnem kot zimskem času skrbi za filtracijo zunanjega zraka. "S kontroliranim prezračevanjem 24 ur na dan skrbimo za ustrezno izmenjavo filtriranega zraka, zato potrebe po odpiranju oken ne čutimo. Zrak v prostoru je ob delovanju prezračevalnega sistema ves čas enake kvalitete. Prezračevalni sistem lahko upravljamo tudi tako, da čez noč v poletnih mesecih vpihujemo hladen zunanji zrak in na ta način ohladimo prostor na prijetno bivalno temperaturo, čez dan pa skrbimo, da poletna vročina ne vstopa v prostor. Pri ohlajanju prostora tako ne potrebujemo odprtih oken in dodatnih komarnikov na oknih."

Učinkovita raba energije

Z vgradnjo decentralnega prezračevalnega sistema omogočimo kontrolirano izmenjavo zraka - kar pomeni ne preveč in ne premalo. Pri tem ne izgubljamo energije, poskrbimo pa za zdravje stanovalcev in objekta. Če je prezračevalni sistem primerno dimenzioniran, pozimi nikakor ne bo preobremenjen. Izmenjave zraka so namreč tudi pozimi podobne kot poleti, pojasnjuje Kuster.
"Da onesnaženi zrak ostane zunaj našega doma, poskrbijo ustrezni filtri, ki so vgrajeni v vseh elementih decentralnega prezračevalnega sistema. Ves zrak, ki prihaja v notranjost stavbe, gre skozi filtre, ki zadržijo umazanijo, prašne delce in podobno. V notranjost pride le čist in prefiltriran zrak," razlagajo v Lunosu, kjer so bili že večkrat nagrajeni za inovativnost svojih izdelkov. Pred nekaj meseci so za poslovanje prejeli prestižno World Quality Commitment Award v kategoriji Golden 100, pred nekaj dnevi pa še certifikat poslovne odličnosti za inovativni prezračevalni sistem Lunos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta