Energetski svetovalec: "Najcenejša energija za ogrevanje in hlajenje je neporabljena energija"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
20.09.2021 02:00
Kako pravilno projektirati hlajenje, prezračevanje, ogrevanje in kaj vse pri tem upoštevati, smo vprašali Ludvika Hriberška, energetskega svetovalca mreže ENSVET, ki pravi, da so investicije v energetsko učinkovitost investicije na dolgi rok.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/Ivpu

Gradbena sezona je v polnem zagonu, kurilna sezona se bliža, cene materialov, storitev in energije se višajo, zato se marsikatero gospodinjstvo odloča za investicije v učinkovito rabo energije. "Pričakujemo rast cen vseh vrst energentov, še posebej cen električne energije, zato je treba veliko pozornosti posvetiti energetski učinkovitosti novih in obstoječih zgradb," poudarja Ludvik Hriberšek, ki opozori, da lahko vsak od nas prispeva svoj delež k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. "Planet Zemlja je naš edini dom," pripomni Hriberšek, "dolžni smo jo negovati, varovati in se temu primerno tudi obnašati."

Ugodje v pasivni hiši je večje kot v običajni hiši

Ludvik Hriberšek, energetski svetovalec mreže ENSVET. "Vsak od nas lahko prispeva svoj delež k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov."
Osebni arhiv

Sodobni energetski sistemi, kot so hlajenje, prezračevanje, ogrevanje, so v sodobni gradnji nepogrešljivi. Ludvik Hriberšek poudari, da je v sodobni gradnji nizkoenergijskih hiš in drugih objektov razmerje med porabljeno energijo za ogrevanje in energijo za hlajenje povsem drugačno, kot je bilo to pred leti. "Včasih so stanovanjske hiše porabljale tudi do 300 kWh/m2 na leto, kar je za 100 m2 zneslo letno tudi 30.000 kWh samo za ogrevanje. Sodobne gradnje nizkoenergijskih oziroma pasivnih hiš

omogočajo, da take hiše porabijo samo od deset do petnajst odstotkov energije, kot je to značilno za klasično gradnjo," pravi Hriberšek in doda, da se lahko za hlajenje pasivnih hiš v nekaterih primerih letno porabi več energije kot za ogrevanje. Meni, da so zaradi dobre zrakotesnosti sodobnega stavbnega pohištva, oken in vrat, prezračevalni sistemi z rekuperacijo skoraj nepogrešljiv del vsake investicije. Investicijo v prezračevalni sistem in sodoben ogrevalni sistem spodbujajo tudi nepovratna denarna sredstva Eko sklada. Kot idealno za sodobno ogrevanje Hriberšek izpostavi toplotno črpalko v povezavi z malo sončno elektrarno po sistemu "net metering", projektirano glede na dejansko potrebo. V Sloveniji se moramo zavedati, pravi, da imamo zavezujoči cilj do leta 2030: v bruto končni porabi energije imeti vsaj 27 odstotkov obnovljivih virov energije. "Sodobni energetski sistemi so vezani v sklop regulacije pametne hiše ali objekta z daljinskim nadzorom temperature v prostorih, temperature ogrevalnega in hladilnega medija, izmenjave zraka. Ti pametni sistemi nam zagotavljajo ugodno bivalno okolje," zatrdi sogovornik, ki ocenjuje, da je ugodje v pasivni hiši večje kot v običajni hiši.

Temperaturni primanjkljaj v Kopru nižji kot v Mariboru

V novogradnji se vse začne s pravilnim projektiranjem hlajenja, prezračevanja in ogrevanja. Kot pravi energetski svetovalec, mora projektant v projektni dokumentaciji v elaboratu gradbene fizike izračunati letno potrebno energijo za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. "Za projektiranje mora projektant poznati toplotno prevodnost vseh gradbenih elementov in pri projektiranju upoštevati pravilnik o učinkoviti rabi energije ter vse ostale predpise na področju energetsko učinkovitih rešitev," pravi energetski svetovalec. Iz elaborata gradbene fizike se določi tudi potrebna moč ogrevalnih in hladilnih naprav. Treba je upoštevati, še doda sogovornik, tudi lokacijo zgradbe in temperaturni primanjkljaj, ki je na primer v Kopru za 173 nižji kot v Mariboru.

Včasih so stanovanjske hiše letno porabile tudi do 300 kWh/m2 energije za ogrevanje, novozgrajene hiše pa porabijo bistveno manj. Pasivna hiša denimo porabi le med 10 in 15 kWh/m2.
Heimhelden.de

Odpiranje oken: intenzivno, a kratkotrajno

Preudarna izbira in načrtovanje sta velikega pomena, ko se odločimo za energetsko prenovo stare hiše. Po besedah energetskega svetovalca moramo biti pri prenovi pazljivi, da zunanjih obodnih zidov ne zapremo za prehod vodne pare, da ne povzročimo težav s plesnijo. Priporoča izbiro fasadnih sistemov, ki omogočajo difuzijo vodne pare, na primer fasadne sisteme iz mineralne ali kamene volne. "Če ne gre za celovito obnovo starejše stanovanjske hiše, lahko damo namestiti lokalne prezračevalne enote z vračanjem toplote, ki delujejo v paru ali samostojno. V času kurilne sezone odpirajmo okna v najtoplejšem delu dneva, da ne izgubljamo preveč topotne energije," še opozori Hriberšek, ki svetuje, naj bo odpiranje oken in vrat intenzivno, a kratkotrajno. Okno, odprto na nagib, je zelo velik porabnik energije in ga naš sogovornik ne svetuje.

Če izmenjava zraka ni mogoča z odpiranjem oken in vrat, je to treba nadomestiti z ustreznimi tehničnimi sistemi, ki omogočajo rekuperacijo.
Shutterstock

Nismo tako bogati, da bi kupovali poceni

Investicije v energetsko učinkovitost so investicije na dolgi rok, opozori energetski svetovalec. "Ker so se v zadnjem času cene energentov in surovin močno podražile, ni dobro ostati križem rok, ampak je bolje poiskati rešitve v izdelanem energetsko učinkovitem ogrevalnem sistemu, investicijah v fasado, streho, stavbnem pohištvu, talnih oblogah, malih sončnih elektrarnah. Vsekakor je pri tem dobro izkoristiti nepovratna sredstva Eko sklada, ki bodo vsakomur pomagala znižati ekonomsko vračilno dobo investicije," poudari Hriberšek. Vsem, ki se odločajo za investicijo v energetski sistem, pa polaga na srce, naj bodo pri nakupu pazljivi. "Naj vas ne prelisičijo morebitne privlačne ugodne cene nekaterih energetskih sistemov. Pri nakupu upoštevajte stari rek, da nismo tako bogati, da bi kupovali poceni. Zavedati se je treba, da je najcenejša energija za ogrevanje in hlajenje neporabljena energija," še sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta