Energijsko varčna gradnja ne dovoljuje napak

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
29.06.2021 02:00

Energijsko učinkovita gradnja sledi zelo preprosti in nujni popotnici v boljši jutri, ki je povsem jasna, pravi pooblaščeni inženir strojništva Mirt Martelanc, član nadzornega odbora Inženirske zbornice Slovenije: z energijo je treba čim bolj varčevati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Tega se že nekaj časa zavedamo, hkrati pa se vse bolj obračamo k zelenemu pridobivanju energije na čedalje več ravneh: na ravni posameznika, držav in skupnosti ter na različnih ravneh industrijskih in gradbenih panog. Številne rešitve na tem področju je razvila inženirska stroka, izkazala se je predvsem pri zasnovi in gradnji objektov. Taka zasnova naj bi pripomogla k zmanjševanju porabe energije v zgradbah in k čim večji uporabi obnovljivih virov energije. Sem sodi energijsko varčna gradnja z več koncepti, ki se nadgrajujejo.

K energijsko varčni gradnji prištevamo nizkoenergijske, pasivne, skoraj ničenergijske in plus energijske objekte. Skupna značilnost teh gradenj je večja energijska učinkovitost, visoka kakovost bivanja, manjše obremenjevanje okolja in predvsem nizki stroški obratovanja, našteje Mirt Martelanc. Od leta 2020 je skoraj ničenergijska gradnja v Sloveniji obvezna pri vseh novogradnjah, tudi pri hišah. "Predstavlja stavbo z zelo visoko energetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino potrebne energije za delovanje, pri čemer je potrebna energija v zelo veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov, vključno z energijo iz obnovljivih virov, proizvedeno na kraju samem ali v bližini," pojasni sogovornik.

Z ustreznim projektom do kakovostne gradnje

Mirt Martelanc nadaljuje, da se gradnja dobre energijsko varčne stavbe začne s pridobivanjem dobre in popolne dokumentacije, povezane z gradnjo stavbe. Ta med drugim vsebuje tudi elaborat učinkovite rabe energije. Gradnja mora biti skladna s pravilnikom iz leta 2010, ki določa vse parametre, da se stavba gradi kot nizkoenergijski objekt. Energijsko učinkovitost potrjujeta energetska izkaznica stavbe in listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energijske učinkovitosti. Nanju moramo biti pozorni, ko kupujemo stavbo ali stanovanje, opozori Martelanc. Zelo pomembno je pravilno načrtovanje stavbe, brez ustrezne dokumentacije se to ne da storiti, nadaljuje sogovornik, pri čemer je za pripravo vse dokumentacije potrebnega vsaj dvakrat toliko časa kot za gradnjo energijsko varčne stavbe. Ustrezno pripravljen projekt pa je zagotovilo za učinkovito in uspešno gradnjo in tako tudi lahko odpravimo vpliv po nepotrebnih dodatnih stroških, doda Martelanc.

Ustrezno pripravljen projekt je garancija za gradnjo brez napak in za to, da nimamo po nepotrebnem dodatnih stroškov.
Shutterstock

Visoki standardi in dober nadzor

Pasivne ali skoraj ničenergijske hiše so lahko zidane, vse pogosteje pa so lesene. Uporabljajo se mineralni ometi in naravne barve. Materialov za gradnjo je veliko. "Nekdaj tako pestre izbire ni bilo," doda sogovornik. "Ljudje veliko pozornosti namenjajo ne samo zunanjemu videzu stavbe, temveč tudi opremi notranjosti," opaža Martelanc. Prepričan je, da je sodelovanje sodelovanje vseh pooblaščenih inženirjev in arhitektov danes pri gradnji energijsko varčne stavbe in tudi notranjem opremljanju nepogrešljiva. Zato je po njegovih besedah tudi manj gradbenih napak.

Napak, kot so denimo toplotni mostovi, nepravilno dimenzionirani ogrevalni sistemi, in z njimi povezanih težav, na primer plesen, ni, trdi sogovornik. "Vsaka gradnja potrebuje čas," opozori Martelanc, a se danes gradi hitreje in tudi bolj kakovostno. Napake niso dopustne, preprečujejo jih, pravi, gradbeni standardi in nadzor pooblaščenih inženirjev različnih strok pri gradnji, ki je po gradbenem zakonu obvezen za uspešno pridobitev uporabnega dovoljenja po končanem gradbenem postopku, še doda sogovornik.

Pasivne ali skoraj ničenergijske hiše so lahko zidane, vse pogosteje pa so lesene.
Shutterstock

Ogrevanje in prezračevanje

V Sloveniji se čedalje več investitorjev odloča za standard pasivne hiše. Po podatkih Eko sklada, ki takim hišam dodeljuje nepovratne finančne spodbude, je pri nas več kot tisoč pasivnih hiš. Največ je stanovanjskih, med njimi so tudi večstanovanjske, prav tako vrtci, šole, večnamenski športni objekti ... Letna poraba energije za ogrevanje pasivne stavbe je omejena na največ 15 kWh na kvadratni meter, kar zagotavljata dobro izoliran, zrakotesen toplotni ovoj brez toplotnih mostov in prezračevalna naprava z vračanjem toplote odpadnega zraka. Pasivna stavba se navadno ogreva s toplotno črpalko, primerni pa so tudi vsi drugi ogrevalni sistemi nizkih moči. Zaradi majhnih toplotnih izgub so stroški za ogrevanje lahko celo desetkrat manjši kot v starih, večinoma neizoliranih ali slabo izoliranih stavbah.

V zadnjih letih se krepi trend gradnje nizkoenergijskih stanovanjskih blokov. Vedno več ljudi se odloča za nakup takšnih nepremičnin, ker jim omogočajo udobno bivanje in hkrati izjemno nizke stroške.
Shutterstock

Kot razloži Mirt Martelanc, so pri nizkoenergijski gradnji ogrevanja sodobna, v urbanih naseljih s priklopom stavb na sistem daljinskega ogrevanja ali zemeljskega plina, skladno s prostorskimi pogoji, sicer pa je vse bolj pogosto ogrevanje s toplotno črpalko. Zelo učinkovita je kombinacija toplotne črpalke s sončno elektrarno, pri tem po sogovornikovih besedah lahko govorimo o samooskrbni stavbi. Za udobno ogrevanje in hlajenje notranjosti stavbe se dobro obnesejo poleg talnih tudi energetsko učinkoviti stropni ali stenski sistemi. Martelanc opozori še na pomen prezračevanja v energijsko varčni stavbi: "Za doseganje standarda nizkoenergijske ali pasivne hiše je nujna vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo. Za bivanje je kakovost zraka prav tako ali še bolj pomembna kot dobro izolirana stavba."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta