Tudi garaža mora "dihati": Sodobna rešitev so vrata s funkcijo prezračevanja

Sanja Verovnik
06.04.2021 02:00
Garaže so ponavadi majhni prostori brez oken, vanje se svež zrak dovaja zgolj z odpiranjem vrat, a to po mnenju strokovnjakov ni dovolj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hörmann Slovenija

V zadnjih desetletjih preživimo veliko časa v zaprtih prostorih, a če ni ustreznega prezračevanja, imamo težave zaradi slabega zraka, saj ta vpliva na bivalno okolje in počutje stanovalcev. Slab zrak povzroča utrujenost, alergije, težave s spanjem, če je relativna vlaga previsoka, se lahko začne kmalu pojavljati tudi plesen v prostorih. To pa ne velja samo za stanovanjske prostore, temveč tudi za garažo, opozori Tomaž Povše iz podjetja Hörmann Slovenija, d.o.o.

Da bodo garažna vrata brezhibno delovala, naj vgradnjo izvede strokovno usposobljena monterska ekipa.
Hörmann Slovenija

​Občasno odpiranje vrat ne zadostuje

V garažo ponavadi spuščamo​ svež zrak z odpiranjem vrat. Vendar kratkotrajno odpiranje vrat v garaži brez oken za ustrezno prezračevanje običajno ni dovolj. To opazimo zlasti tam, kjer je garaža v sklopu stanovanjskega objekta oziroma je z njim neposredno povezana in služi ne samo kot prostor za jeklenega konjička, temveč ponuja tudi prostor za delavnico, pralnico, shrambo ali družabni kotiček. Če je garaža dobro izolirana, ni pa zadostnega prezračevanja, se lahko ob večjih temperaturnih razlikah, podobno kot pri oknih, na notranji strani vrat nabira kondenz. Zato je še posebno pri dobro izoliranih garažnih vratih redno prezračevanje garažnega prostora zelo pomembno, saj lahko s tem preprečimo pojav vlage in plesni, opozori Povše.

​Nevarna mrzla mesta

Vlaga v zaprtih prostorih je lahko nevarna za zdravje, vpliva pa tudi na vse elemente in materiale, ki so v prostoru. "Med bivanjem v stanovanju se namreč zaradi našega dihanja, kuhanja, prhanja, pranja in sušenja perila izloča vodna para, in če je te preveč, pozimi kondenzira na hladnih površinah, torej na hladnejših zunanjih stenah, še pogosteje pa na vogalih sten, kjer zaradi fizikalnih zakonitosti in konstrukcijskih stikov toplotno različno prevodnih materialov nastajajo mrzla mesta, ki jim pravimo tudi toplotni mostovi. To se pogosto dogaja tudi v garaži, četudi ima sicer dobro izolirana vrata," pojasni sogovornik.

Klimatski senzor avtomatsko uravnava prezračevanje na podlagi vlažnosti zraka v garaži.
Hörmann Slovenija

​Odprta zgolj zgornja lamela vrat

Za zagotovitev čim boljše kakovosti zraka v garaži in prezračenosti v tem prostoru tako v podjetju Hörmann Slovenija svetujejo izbiro garažnih vrat s funkcijo zračenja. Opcijska dodatna oprema sekcijskih garažnih vrat je, kot razloži Tomaž Povše, posebna funkcija zračenja. Pri tem vrat ne odpremo, temveč prezračevanje poteka s spuščanjem zgornje lamele, medtem ko spodnja lamela vrat ostane na tleh oziroma zaprta. Poleg učinkovitega zračenja prostora s tem sistemom preprečimo, da bi listje, umazanija ali živali prišle v garažo. "Pri vratih s pogonom se prezračevalna odprtina nastavi s pogonsko funkcijo 'zračenje'," še razloži sogovornik in za energetsko učinkovito prezračevanje dodatno priporoča klimatski senzor, ki avtomatsko uravnava prezračevanje na podlagi vlažnosti zraka v garaži.

​Ni potrebe po dodatnem prezračevanju

Dobra garažna vrata so tista, ki v prostoru zagotavljajo svež zrak, poudari Povše. Kot pravi, tako ni treba iskati drugih možnosti prezračevanja v garaži in tako dodatno posegati v prostor z izrezovanjem lukenj oziroma jaškov za prezračevanje. "Vsekakor so vrata s funkcijo prezračevanja tudi estetsko najbolj sprejemljiva rešitev," je prepričan. Poleg tega je takšen način prezračevanja primeren za vse garaže, ki nimajo oken.

Kjer ni poskrbljeno za stalno prezračevanje garažnega prostora, se lahko hitro pojavi kondenzacija in se kmalu razvijejo plesni.
Hörmann Slovenija

​Rešitev za podzemne garaže

Garažna vrata s funkcijo prezračevanja so ustrezna rešitev tudi za podzemne garaže, kjer je zrak lahko še posebno onesnažen. Glavni onesnaževalci zraka v garažni hiši so povečani izpusti snovi, kot so ogljikov dioksid, ogljikov monoksid, dušikovi oksidi, mikro prašni delci, saje in drugi, tudi kancerogeni plini, denimo benzol. Pogosto se prezračevanje garažnih hiš zaradi dejstva, da samo nekoliko povečan izpust škodljivih snovi v zraku človeku ne škoduje takoj, zanemarja, a to je za zdravje dolgoročno vsekakor škodljivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta