Kaj narediti s sončno elektrarno, če se preselimo?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
16.06.2021 02:00
V življenju nič ni večno, niti stalni naslov. Kaj lahko storimo, če se želimo preseliti na novo lokacijo, na stari hiši pa smo že postavili samooskrbno sončno elektrarno? In kaj narediti, če se na napravi pojavijo poškodbe ali okvare?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Drobne težave v življenju običajno hitro rešimo. Kaj pa lahko naredimo, če se selimo v novi dom - je mogoče sončno elektrarno ob selitvi vzeti s seboj? Strokovnjakom se to ne zdi smiselno. "Sončne elektrarne so dolgoročna naložba tako s finančnega vidika kot tudi s stališča vlaganja v lepšo in zeleno prihodnost," pojasnjujejo v podjetju GEN-I.

Dodana vrednost nepremičnine

Sončna elektrarna je po mnenju sogovornikov iz podjetja GEN-I dodana vrednost nepremičnine, ker zagotavlja čist vir energije, ob katerem se prihranki ustvarjajo dolgoročno. Zato je sončno elektrarno ob prodaji treba upoštevati v kupnini. "Nepremičnine, ki bodo zelene, bolj okoljsko prijazne in tudi energetsko manj potratne, bodo zagotovo tudi bolj zanimive za investitorje," menijo v GEN-I. O morebitni selitvi sončne elektrarne na novo lokacijo ali prodaji skupaj s hišo se sicer odloči lastnik, toda ob morebitnem premiku sončne elektrarne opozarjajo:

• vsaka naprava je projektirana individualno in dejansko "priraste" k nepremični, zato je malo verjetno, da jo bo mogoče preseliti v identični konstrukciji;

• če smo za investicijo pridobili nepovratna sredstva, mora naprava pet let po pridobitvi subvencije ostati na lokaciji montaže, sicer je treba nepovratna sredstva vrniti;

• ob premiku naprave nastane kar nekaj dodatnih stroškov zaradi demontaže in rekonstrukcije objekta, pa tudi stroški ponovne namestitve in pridobitve vseh ustreznih soglasij.

Iz odgovorov strokovnjakov torej lahko razberemo, da je najbolje sončno elektrarno prodati skupaj z objektom, na katerem je nameščena. Seveda ima nepremičnina zato višjo vrednost, toda kot v vsakem poslu ceno nakupa nepremičnine določita kupec in prodajalec, pravijo v GEN-I. "V praksi lahko že iz zavarovalne police razberemo, da elektrarna poviša osnovno vrednost nepremičnine. Nepremičninski posredniki in sodni cenilci upoštevajo elektrarno kot oplemenitenje nepremičnine. Tudi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin določa faktorje za povišanje vrednosti nepremičnine glede na vgrajeno infrastrukturo oziroma opremo, kamor sodijo tudi sončne elektrarne," dodajajo sogovorniki.

Za sončno elektrarno so lahko problematični ostri predmeti, na primer namerno vržen kamen, saj lahko razbijejo steklo na modulu.
Shutterstock

Ni veliko poškodb, so pa možne

Poškodbe so druga težava, ki se lahko pojavi pri uporabi sončne elektrarne, čeprav po besedah sogovornikov niso pogoste. Primerno dimenzionirana in iz kakovostnih materialov grajena sončna elektrarna se ne bo zlahka poškodovala, pravi Jernej Škoflek, tehnični direktor v podjetju SONCE energija. "To vključuje tudi module, ki so od vseh elementov elektrarne najbolj izpostavljeni. So zelo elastični in zlahka prenesejo tudi večje obremenitve, na primer točo, sneg in močne sunke vetra, pa tudi padec lažjega predmeta, denimo manjše veje drevesa," pojasnjuje Škoflek. Problematični so lahko po njegovem mnenju le kakšni ostri predmeti, na primer namerno vržen kamen, saj lahko razbijejo steklo na modulu. "A v 14 letih, kolikor postavljamo fotovoltaične sisteme, tovrstnih težav nismo zaznali," navaja sogovornik. Najpogostejše so poškodbe zaradi direktnega ali indirektnega udara strele, pri katerem se lahko poškodujejo moduli, optimizatorji ali razsmerniki. "Tovrstnim poškodbam so najbolj izpostavljene višje ležeče elektrarne, ki so že drugače bolj izpostavljene strelam," razlaga Jernej Škoflek.

Se lahko kaj pokvari?

Tretja možnost, da gre pri sončni elektrarni kaj narobe, je okvara. "Kakor pri vseh električnih in elektronskih napravah je tudi pri sončnih elektrarnah možno, da se kaj pokvari ali neha delovati, četudi se to pri sončnih elektrarnah, če so pravilno in strokovno narejene in zmontirane, dogaja le redko," pravi Primož Tručl iz podjetja Enerson. Sončne elektrarne se ob strokovni montaži redko kvarijo tudi zato, ker nimajo premikajočih se ali vrtljivih delov, ki so po navadi šibka točka, pojasnjuje sogovornik. "Pomembni so tudi vsi električni stiki, ki morajo biti močno zaviti, da ne prihaja do pregrevanja oziroma kratkih stikov. Lahko se zgodi, da odpove kakšen modul, vendar to ob nadzornem sistemu, ki nas na to opozori, ni problematično, saj lahko takšen pokvarjen ali slabo delujoč sončni modul zamenjamo. V razsmerniku so ventilatorji, ki preprečujejo pregrevanje razsmernika in so lahko včasih vir okvar, kakor tudi elektronika, ki ni vedno stoodstotna, pač odvisno od proizvajalca." Pri postavitvi sončne elektrarne je zato dobro vedeti, kakšne garancije imajo in kako dolgo veljajo. Monterji za svoje delo jamčijo za obdobje od enega do dveh let, pravi Tručl, proizvajalci pa za svoje izdelke ponujajo še bistveno daljše garancijske roke, na primer 12 let za razsmernike in do 30 let za sončne module.

Nepremičnine, ki bodo zelene, okoljsko prijazne in tudi energetsko manj potratne, bodo zagotovo bolj zanimive za nove kupce.
Shutterstock

Garancija in zavarovanje

Sončno elektrarno je možno tudi zavarovati pri kateri od večjih premoženjskih zavarovalnic v Sloveniji, še pojasnjuje Primož Tručl. "Operativna izvedba zavarovanja se lahko razlikuje od zavarovalnice do zavarovalnice, ker pomeni, da je elektrarno ponekod mogoče vključiti v zavarovanje po obstoječi polici za hišo, na kateri stoji elektrarna, ali pa skleniti zavarovalno polico posebej za elektrarno. Napravo je mogoče zavarovati v sklopu požarne police za hišo proti vsem običajnim požarnim rizikom, za katere je potem krita tudi elektrarna. Ločeno polico za zavarovanje elektrarne pa je treba skleniti posebej, če želimo imeti zavarovane posebne rizike, vezane samo na elektrarno, na primer strojelom ali šomaž (zavarovanje obratovalnega zastoja). Premija za zavarovanje majhne sončne elektrarne na domači hiši bo povprečnega zavarovanca stala približno 50 evrov," izčrpno razlaga Primož Tručl. Tudi Jernej Škoflek pravi, da imajo vse komponente sončne elektrarne določeno garancijsko dobo, ki načeloma znaša minimalno deset let, a je ni možno uveljavljati pri poškodbah, kakršne so opisane zgoraj. "Zato strankam vedno svetujemo, da si za tak primer uredijo ustrezno zavarovanje. Gre za standardno zavarovanje nepremičnine, v katero vključijo še zavarovanje sončne elektrarne - samooskrbne naprave," sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta