Talno ogrevanje: z učinkovito regulacijo do manjših toplotnih izgub

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.11.2019 02:01

Sodobni ogrevalni sistemi, med katere sodi talno ogrevanje, ne zagotavljajo samo ustreznih bivalnih razmer, ampak tudi opazne prihranke pri porabi energije. Vas zanima, kako?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Delovanje ogrevalnega sistema mora biti prilagojeno zunanjim temperaturam, a tudi željam stanovalcev. Pravilno izbran način regulacije izboljšuje izkoristek ogrevalnega sistema, zagotavlja bivalno ugodje, preprečuje pregrevanje in tako zmanjšuje toplotne izgube.Regulator ogrevanja na osnovi izmerjene zunanje temperature dovaja v grelna telesa v vsakem trenutku toliko toplote, kot je objekt potrebuje za nadomeščanje toplotnih izgub, in hkrati pri tem vzdržuje želeno sobno temperaturo, pojasni Jože Hertiš iz podjetja Seltron. Osnovni elementi vsake regulacije so temperaturna tipala v prostoru, cevovodih in zunanja tipala, ki morajo biti nameščena na ustreznih mestih, ter regulacijska krmilna enota, ki primerja želene vrednosti z dejanskimi in pošilja dobljenim podatkom prilagojene signale ventilom in pipam, tako imenovanim izvajalnim enotam. Ne smemo pozabiti na mešalne ventile za reguliranje temperature ogrevne vode, ki so lahko tri- ali štiripotni. Izbira prvega ali drugega je odvisna predvsem od vrste kotla, ki stoji v naši kurilnici, vsekakor pa mora o tem odločiti strokovnjak. Naloga mešalnega ventila je določiti temperaturo ogrevne vode tako, kot to zahteva zunanja temperatura ali v bivalnem prostoru nastavljena temperatura.

Kombinacija regulacij

Za optimalno delovanje ogrevalnega sistema je priporočljiva kombinacija centralne in lokalne regulacije. Prva zagotavlja optimalno temperaturo vode v sistemu ogrevanja glede na zunanje razmere, druga pa poskrbi za želeno temperaturo zraka glede na število ljudi v prostoru, njihovo aktivnost, vpliv notranjih virov energije, energije sonca in podobno. Ni odveč opozoriti, da lokalna regulacija brez ustrezne centralne regulacije ne bo zadovoljila naših potreb po ustrezni temperaturi.
Lokalno regulacijo v večini sistemov ogrevanja predstavljajo termostatski ventili, vgrajeni v posamezna grelna telesa. Njihova naloga je, da glede na nastavljeno temperaturo dušijo pretok ogrevne vode skozi ogrevalo, pri čemer upoštevajo tudi notranje vire toplote in energijo sonca, ki v prostor prodre skozi okna. Najbolj razširjena načina centralne regulacije sta regulacija dovoda v odvisnosti od temperature v prostoru in regulacija dovoda v odvisnosti od zunanje temperature zraka. V prvem primeru je temperatura dovodne vode v ogrevalnem sistemu odvisna od temperature v prostoru, običajno je to dnevna soba, kjer je stenski termostat. Stensko tipalo je povezano s krmilno enoto, ki vpliva na položaj mešalnega ventila; glede na položaj mešalnega ventila priteka v grelna telesa toplejša ali hladnejša voda tako dolgo, da v prostoru dosežemo želeno temperaturo. Pri kotlih brez spodnje omejitve delovne temperature je lahko krmilna enota neposredno povezana z gorilnikom, ki uravnava temperaturo dovoda. Takšen način regulacije je primeren za etažno ogrevanje, najpogosteje se uporablja v kombinacijami s plinskimi stenskimi etažnimi grelniki, medtem ko za talno ogrevanje ni primeren. Tak način regulacije je še zlasti primeren za večstanovanjske hiše in hiše s prostori, v katerih potekajo različne dejavnosti, kot sta delovna in otroška soba.

V kopalnici s keramično talno oblogo je zelo primerno vodno talno ogrevanje s cevmi, ki ga je najbolje načrtovati že ob projektiranju hiše, da lahko predvidite zadostno višino talne konstrukcije.
Epr/Tile Of Spain/Vives

Pravilno projektiranje sistema

Kot opozori Miha Glavič iz podjetja E2E, je pri talnem ogrevanju zelo pomembno že pravilno projektiranje sistema. "Ker se v zadnjem času v vseh napravah uporabljajo varčne obtočne črpalke, ki samodejno spreminjajo pretoke, morajo biti veje krajše, pomaga pa tudi uporaba debelejših cevi, na primer 17 milimetrov namesto 16," razmišlja Glavič. In dodaja: "Če je sistem pravilno dimenzioniran, ga ni težko nastaviti oziroma regulirati. To naredijo monterji, ki so za to usposobljeni, 'fine' nastavitve pa lahko naredijo stranke same. Če se uporabljajo termostati z motornimi pogoni, strankam ni treba nastavljati ničesar."

Nastavitve s pametnimi napravami

Ker je danes že vse, kar nam je pri roki, pametno, so priljubljeni tudi pametni sistemi talnega ogrevanja v hiši? Kako delujejo in kako jih reguliramo? Miha Glavič iz podjetja E2E pojasni, da regulacija pametnega sistema talnega ogrevanja prav tako poteka preko motornih pogonov, ki zapirajo veje talnega ogrevanja. "Pri klasičnem sistemu motorne pogone vodijo termostati, pri pametni inštalaciji pa se vse skupaj izvaja centralno, preko modula, ki pa ga lahko nastavljamo s pomočjo računalnika ali pametnega telefona," še sklene Glavič.

Zrak v prostoru, ki je ogrevan s talnim gretjem, je ob enakem občutku toplote v bistvu hladnejši, relativna vlažnost pa večja. Počutili se boste bolje in boste bolj odporni, kar je v zimskih mesecih neprecenljiva prednost.
Djd/Schlueter Systems

Estetski in funkcionalni vidik

"Gre za udoben, učinkovit in ekonomičen sistem ogrevanja, ki prispeva k boljšemu in prijetnejšemu bivanju," talno ogrevanje opiše Robi Zupančič iz podjetja Koop. O prednostih tovrstnega ogrevanja pa pove: "Ker gre za nizkotemperaturno ogrevanje, je zrak pri talnem ogrevanju nekoliko hladnejši, kar posledično pomeni večjo relativno vlažnost in manjšo izsušenost zraka v prostoru. To je neprecenljiva prednost v hladnejših mesecih, ko je naš imunski sistem oslabljen. Počutili se boste bolje in bolj boste odporni proti gripi in podobnim okužbam, ki nas pogosto pestijo pozimi. Prav tako se boste s talnim sistemom ogrevanja izognili toplejšim oziroma hladnejšim conam, ki se lahko pojavijo pri radiatorskem ogrevanju in IR-panelih. Tak sistem ogrevanja ne povzroča kroženja zraka in s tem dvigovanja prahu, kar bodo še posebej cenili ljudje z astmo in raznimi alergijami na prah."
Bistvena prednost nizkotemperaturnega sistema talnega gretja je enakomerna porazdelitev toplote po vsej površini.

Debelina parketa vpliva na prehodnost toplote, ki prehaja od cevi skozi parketne deske. Najbolj primerne so zato parketne deske manjših debelin, skozi katere toplota lažje prehaja.
Epr/Bembe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta