Feng šuj: Tako bo sobica za najmlajše postala spodbudna in prijetna

Kvadrati
08.05.2022 04:00

Otroci mnogo hitreje kot odrasli reagirajo na zunanje vplive. Zato je priporočljivo, da pri izbiri in opremljanju otroške sobe upoštevamo osnovna pravila za opremljanje po feng šuiju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Otroška soba naj bi bila otroku ali otrokom privlačna in ugodna za spanje, učenje in igro. Prevladujoča energija je energija lesa, ki se izraža v zeleni barvi. Ta spodbuja željo po učenju. Zaželeno je prisluhniti otrokom in mladostnikom pri izbiri barv.

Lago

Večja potreba po gibanju

V današnjem času so otroške sobe pogosto majhne. Za zdrav razvoj otrok med drugim potrebuje ustrezen in dovolj velik prostor. "Otroci in mladostniki imajo večje potrebe po gibanju kot pa odrasli ali starejši. Za razvijanje ustvarjalnih talentov potrebujejo prostor, ki ga lahko občasno spreminjajo po svojih željah. Ko načrtujemo gradnjo hiše ali nakup stanovanja, bodimo pozorni na otroško sobo, privoščimo svojim otrokom čim več prostora," pojasnjuje svetovalka za feng šuj.​

Shutterstock

Pravila pri opremljanju

• Ne obešamo predmetov nad vzglavjem dojenčkove posteljice.

• Uskladimo barve pohištva, posteljnine in drugih dodatkov v sobi.

• Ležišče postavimo na najbolj ugodno mesto v prostoru.

• Majhnim otrokom, ki imajo težave s spanjem, pomagamo s poslušanjem klasične ali druge pomirjevalne in zdravilne glasbe.

• Temno ali staro stilno pohištvo ne spada v otroško sobo.

• Otroško sobo okrasimo z risbami otrok.

Spanje, igra, učenje

"Opremljanje otroških sob je vedno izziv, ker morajo izpolnjevati dve nasprotujoče si funkciji: spanje in igro ali učenje. Upoštevamo značaj otroka in starost. Ustrezno opremljena otroška soba ponuja veliko svobodnega prostora za gibanje in igro. Dobro mesto za spanje je za otroke izjemno pomembno. Posebno majhni otroci imajo močno potrebo po zaščiti in varnosti. Postelje ne postavimo sredi prostora, ampak tako, da je vzglavje vzporedno s steno kot zaščita za glavo," poudarja svetovalka za feng šuj.

Izberite mizo, ki ima delovno ploskev 20 centimetrov nad višino sedala pri stolu. Takšna razdalja bo spodbujala pravilno držo in omogočala naravno, sproščeno sedenje.
Oyoy

Dodatno zaščito za otroke predstavlja napeta tkanina nad posteljo – baldahin. Poskrbimo, da je tkanina nad glavo iz naravnega materiala in da se na njej ne nabira prah. Naj bo mesto za spanje najbolj miren del prostora, da se otrok lahko sprosti in pozabi na dnevne vtise.

Cuckooland



Cuckooland

Nadstropna postelja - da ali ne

Zaradi prostorske stiske se starši pogosto odločijo za nadstropne postelje za svoje malčke. "S tem pridobijo prostor. Če je potrebno samo eno ležišče, se spodnje lahko uporablja za igro in odlaganje igrač. Ko otroci spijo eden nad drugim, spanje na zgornjem ležišču postaja vedno bolj moreče. Podzavestni vpliv težko določljivega pritiska od zgoraj je vedno močnejši, manj prijetno postaja tudi na spodnjem ležišču," razlaga Krajnčeva, zato je bolje, da imata otroka vsak svoj kotiček v sobici.

Oyoy

Spoštujmo zasebnost otroka

Otroci intuitivno zaznavajo dobre in slabe energije v prostoru. Starši bi jih morali vzpodbujati, da predlagajo razporeditev pohištva v svoji sobi, barve sten in posteljnine, da sami narišejo slike ali poslikajo stene. Ni nujno, da so njihovi izdelki vedno všeč staršem. Pomembno je, da starši spoštujejo zasebnost otroka, da potrkajo na vrata, preden vstopijo v otroško sobo.

Če je soba namenjena spanju in igri, je dobro ločeno opremiti ta dva dela prostora. Pohištvo z zaobljenimi robovi je ugodno iz več razlogov: robovi ne pošiljajo negativnih energij v okolje, zmanjšana je možnost poškodb, prostor deluje bolj prijazno. Če je otrok preveč aktiven, si pomagamo z barvami, uporabimo bolj hladne tone. Za manj živahne otroke uporabimo bolj tople barvne odtenke.

"Veliko majhnih otrok ima televizijo v svoji sobi, poleg negativnega sevanja to pomeni izolacijo od ostalih družinskih članov. Žarčenja so bolj intenzivna in skoncentrirana v manjšem prostoru. Če je le možno, odstranimo vse električne aparate iz otroške sobe in jih postavimo v druge dele hiše ali stanovanja," sklene svetovalka za feng šuj.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta