(FOTO) Da bo kopalnica estetska in funkcionalna hkrati

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
12.11.2023 05:00

Če si želimo svojo kopalnico urediti ali prenoviti tako, da bomo v njej dolga leta uživali, si moramo pred začetkom dela vzeti res veliko časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hansgrohe

Na tržišču je namreč ogromno izdelkov, ki nam bodo na prvi pogled morda všeč, vendar ni nujno, da so tudi funkcionalni in trajnostni. Da se ne bomo kmalu po koncu obnove jezili, če kateri kos opreme ne bo popolnoma izpolnjeval svoje vloge ali če nam položene ploščice ne bodo tako všeč, kot so nam bili vzorci v trgovini, moramo pred nakupom in montažo razmisliti, kaj si dejansko želimo. Za nasvet pa je seveda dobro vprašati tudi strokovnjake; če ne arhitekta, pa vsaj svetovalce v trgovinah s sanitarno opremo in keramiko. Ti pri svetovanju strankam upoštevajo ne le število in starost uporabnikov kopalnice, ampak tudi njihove navade in življenjski slog. Za optimalno ureditev kopalnice morajo tako misliti na več sklopov izdelkov: talne in stenske obloge, sanitarno opremo, kopalniško pohištvo, dodatke in osvetlitev prostora. Le ko so vsi ti elementi usklajeni v celoto, se bodo uporabniki kopalnice z navdušenjem vedno znova podali vanjo.

Kopalnica je eden najbolj intimnih prostorov v našem domu, kjer se lahko sprostimo in osvežimo. Če je urejena, je tudi počutje v njej prijetnejše.
Hansgrohe

Ploščice: bodisi umirjene bodisi močnih vzorcev

Talne in stenske obloge morda niso najbolj izstopajoči del opreme kopalnice, vsekakor pa lahko prispevajo k razpoloženju v njej. V zadnjih letih se na tržišču pojavljajo ploščice večjih formatov in ta trend bo še nekaj časa vztrajal, meni Peter Marič, svetovalec v Salonu keramike Romet. "Opazili smo, da sta se pojavila dva trenda pri oblikovanju ploščic. En trend so ploščice umirjenih barv in vzorcev, ki učinkujejo bolj kot ozadje prostora. Drugi trend so ploščice živahnih barv in močnih vzorcev, med katerimi prevladujejo ploščice v dizajnu marmorja in podobnih vrst kamna. Sta pa oba trenda pri proizvajalcih usklajena, da se ju lahko lepo kombinira," pojasnjuje sogovornik.

Tudi Franci Janžekovič, direktor salona kopalnic MCK, se strinja, da so pri kupcih še vedno priljubljene ploščice večjih formatov, toda zadnje čase opaža vedno več ponudbe manjših formatov, recimo 7 x 30 cm. "Veliko je ponudbe imitacije naravnih materialov (marmor, les) in tudi betona. Opažamo tudi trend, da je na primer ena stena v kopalnici obložena s keramičnimi ploščicami z rastlinskimi motivi," dodaja Janžekovič.

Ne glede na slog, ki ga želite doseči v kopalnici - bodisi klasičen, sodoben, minimalističen ali rustikalen -, se nevpadljiva sivo-bela eleganca prilagodi vsakemu prostoru.
Geberit

Usklajen videz sanitarne opreme

Tudi pri sanitarni opremi si proizvajalci prizadevajo zagotoviti ponudbo usklajenih serij, da se ustvari celota v skupnem oblikovnem jeziku, pravi Peter Marič. Več barvnih opcij in tekstur je po njegovih besedah na voljo za usklajen dekor na pohištvu in na kopalni kadi s pripadajočimi dodatki ter kabinah za prhanje. V modernem, usklajenem dizajnu pa je izdelana tudi serija kopalniške opreme Omnia proizvajalca Olympia, namenjena gibalno oviranim uporabnikom.

V podjetju Geberit pa so za usklajen videz zlasti majhne kopalnice oblikovali kopalniško serijo Selnova Square, v kateri so trije kompaktni elementi kopalniškega pohištva in dve plošči za ovalni umivalnik. Ker je umivalniška plošča na voljo v kompletu z omarico, se umivalnik enostavno postavi na ploščo, izbrati je treba zgolj ustrezno dimenzijo. Geberitovi izdelki pa se odlikujejo tudi po trajnosti, saj so izdelani tako, da jih je mogoče uporabljati leta ali celo desetletja. "To ni prijazno le do vaše denarnice, temveč tudi do okolja. Čim dlje se namreč izdelek lahko uporablja, tem manj virov se pri tem porabi," poudarjajo pri Geberitu.

Peter Marič izpostavlja še eno izrazitejšo novost na področju sanitarne opreme, to je uvedba spiralnega splakovanja pri WC-školjkah. "Tehnologija spiralnega splakovanja WC-školjk omogoča splakovanje z manj kot tremi litri vode. Prav tako je splakovanje take WC-školjke občutno tišje v primerjavi s klasičnimi," ugotavlja sogovornik.

Franci Janžekovič pa opozarja, da moramo, če želimo kupiti opremo, ki bo dolgo lepa in uporabna, izbrati kakovostne izdelke priznanih proizvajalcev, ki ponujajo tudi kakovosten poprodajni servis.

Če želite dati kopalnici poseben karakter, razmislite o živahnih barvah ali drznih vzorcih.
Olympia

Armature naj se ujemajo z dodatki

Napredek pri tehnologiji je glavno vodilo razvoja kopalniških armatur, pri katerih diskreten, minimalistični videz pogosto ne daje niti slutiti, koliko eksperimentiranja se skriva za njim. Ker se funkcionalnost vedno bolj kaže tudi kot varčevanje z vodo in energijo, tehnologi v industriji armatur iščejo čarobno formulo za kar najbolj učinkovit in obenem človeku prijazen vodni curek bodisi iz pipe bodisi iz prhe. Hkrati pa novi postopki obdelave površin ponujajo možnosti za najrazličnejše barvne kombinacije. "Dizajn armatur se nenehno spreminja. V zadnjem času opažamo večjo ponudbo in tudi povpraševanje po armaturah, ki niso zgolj kromirane, ampak tudi drugih barv zaključka, kot so denimo črna, bakrena, bela, zlata. Tudi proizvajalci so razširili ponudbo, tako da pričakujemo ta trend tudi v prihodnje," našteva Franci Janžekovič. Z videzom armatur pa se mora ujemati tudi videz dodatkov, kot so držala za brisače, toaletni papir in lonček za zobne ščetke. Ne glede na to, ali izberete baker, nerjaveče jeklo ali platino, dobro je, da je uporabljen enoten material, ki poudari harmonično oblikovanje kopalnice.

Vedno več je povpraševanja po armaturah, ki niso zgolj kromirane, ampak tudi drugih barv, kot je zlata, črna, bela. Manj običajne barve dajo kopalnici prefinjen videz.
Hansgrohe

Izvedba breznivojske prhe mora biti natančna

Za najboljšo inovacijo zadnjih let v kopalnici bi zagotovo marsikdo razglasil breznivojsko prho, ker omogoča udoben vstop v pršni prostor in tudi razmeroma preprosto vzdrževanje. Poleg tega ji pregrada iz kaljenega stekla zagotavlja tudi sodoben, urbani videz. Res pa je, da mora biti izvedba breznivojske prhe nadvse natančna, da ob prhanju ne poplavimo cele kopalnice. Odločitev, kaj izbrati, zato ni enostavna. "Največkrat se stranke odločajo med nizko kadjo in kanaleto za tuš. Klasične kopalne kadi po navadi pridejo v poštev samo tam, kjer je prostor dovolj velik, da sta lahko v kopalnici tuš in kopalna kad. Zelo redko se ljudje odločajo samo za kopalno kad," razlaga Franci Janžekovič.

V modernem oblikovanju se vključuje tudi funkcionalnost, kar se odraža v seriji kopalniške opreme, ki je posebej oblikovana za uporabo gibalno oviranih posameznikov.
Olympia



Villeroy&Boch

Lažja orientacija ponoči

Pri osvetlitvi kopalnice se v zadnjem času več pozornosti posveča namestitvi orientacijske osvetlitve, ki zagotavlja diskretno, najnujnejšo svetlobo ob nočnem obisku kopalnice. Za ta namen so pri Geberitu razvili štiri vrste produktov: svetilo s funkcijo zatemnitve, ki ga je mogoče namestiti na različne položaje v kopalnici; osvetlitev WC-školjke, ki se aktivira s pomočjo senzorja bližine; orientacijske osvetlitve s senzorji gibanja, kakršne zagotavljata denimo sanitarni modul Geberit Monolith Plus ali omarica z ogledalom Geberit One; vir svetlobe, vgrajen v podometni splakovalnik, ki ponoči samodejno vklopi orientacijsko LED-lučko. S tako osvetlitvijo ponoči zlahka najdemo pot do stranišča, ne da bi motili svojo biološko uro.

Breznivojske prhe so priljubljen dodatek v sodobnih kopalnicah, saj ustvarjajo čist in sodoben videz. Poskrbite, da je padec vode proti odtoku pravilen, da se prepreči zastajanje vode.
Duka

Uporabna in lepa

Na vprašanje, ali ljudje pri izbiri kopalniških rešitev posvečamo več pozornosti estetiki ali funkcionalnosti, Franci Janžekovič iz salona kopalnic MCK odgovarja, da se največkrat odločamo za funkcionalnost. "Čeprav je dandanes na voljo dovolj velika izbira materialov, da je mogoče imeti oboje, so kopalnice v starejših stavbah po navadi zelo majhne. V manjšem prostoru pa žal ni druge možnosti, kot da izberemo funkcionalnost. Izbira materialov in barv opreme je danes praktično neskončna, zato je tudi majhna kopalnica lahko estetska in funkcionalna hkrati. Ravno zato priporočamo izris kopalnice, ki ga izvede strokovnjak," sklene Janžekovič.

Za usklajen videz majhnega prostora morajo biti elementi pohištva in opreme kompaktni in praktični.
Geberit
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta