Še nimate kopalnice za goste? Tako jo lahko zasnujete ...

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
15.06.2023 06:00

Če je na voljo dovolj prostora, se v hiši ali stanovanju pogosto uredi manjša kopalnica za goste. Ta prostor omogoča obiskovalcem udobno uporabo kopalnice, ne da bi zahajali v prostore, ki jih uporabljajo domači.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Villeroy&Boch

Medtem ko v običajnih blokovskih stanovanjih po navadi shajamo z eno kopalnico, je v družinski hiši drugače. Odvisno od etažnosti in velikosti hiše lahko ima lastno kopalnico tudi otroška soba. Če ima več otrok vsak svojo sobo, si kopalnico navadno delijo, medtem ko imajo starši svojo kopalnico zraven spalnice. Kjer je dovolj prostora, uredijo manjšo kopalnico tudi za goste. Vse je pač odvisno od potreb, želja in možnosti stanovalcev.

"Odločitev za dodatno kopalnico v stanovanju je odvisna od kvadrature samega stanovanja. Načeloma se za dodatno kopalnico odločajo v stanovanjih, večjih od 100 m2," pojasnjuje Klavdija Rajh, svetovalka v Salonu keramike Romet. Glavna kopalnica je običajno umeščena ob spalnih prostorih in jo uporabljajo lastniki, poleg te pa so v hišah tudi tako imenovane dnevne sanitarije oziroma sanitarije za goste. "Te kopalnice so navadno zaradi lažje dostopnosti v pritličju," pravi Arnold Mažgon iz podjetja Geberit. Kjer je v hiši posebna soba za goste, je prav, da ima ta tudi pripadajoče sanitarije, še dodaja sogovornik. "Vendar je vse seveda odvisno od prostorskih možnosti. Če tloris hiše to dovoljuje, potem je smiselno, da uredimo ločen prostor za WC, ki ga lahko čez dan uporabljajo tako gostje kot tudi lastniki."

Nordholm

Kdo jo bo uporabljal?

Pri načrtovanju hiše moramo razmisliti, kaj potrebujemo in kdo bo to uporabljal. Bodo kopalnico uporabljali zgolj otroci ali tudi občasni odrasli gostje? "V kopalnici, ki jo bodo uporabljali izključno otroci, že pri načrtovanju uporabimo elemente, ki so otrokom prijazni. To so lahko umivalnik z otroškim motivom ali pa nižja WC-školjka. V otroški kopalnici je vsa oprema montirana nižje - izogibajmo se ostrim kotom, oprema naj ima mehke linije, da se otroci ne poškodujejo," svetuje Danijel Fartek iz salona kopalnic MCK. "Če opremljamo kopalnico samo za goste, pa uporabimo opremo standardnih mer," še dodaja sogovornik.

Villeroy&Boch

Za goste nekoliko posebno

Poleg urejenega prezračevanja z okni ali prezračevalnim sistemom so nujni elementi vsake kopalnice umivalnik in kabina za prhanje ter WC, če ni v ločenem prostoru, nadaljuje Klavdija Rajh. Vsa druga oprema je prepuščena okusu in željam lastnikov. "Opažamo, da so kopalnice za goste pogosto narejene bolj 'eksotično', z motivi v keramičnih ploščicah, ki jih običajno ne uporabljamo v kopalnicah za vsak dan. Velikokrat so vse stene obložene z nevtralno keramiko, ena stena pa s svojim vzorcem ali barvo izrazito izstopa," pojasnjuje Danijel Fartek.

Kdor si lahko pri opremljanju privošči nekoliko več stroškov, bo tudi v kopalnici - glavni ali dodatni - uporabil elemente, ki veljajo za nadstandardne. "Pri ureditvi kopalnic je veliko možnosti za povečanje njihove uporabnosti in udobja. Lahko bi rekli, da so osnovna oprema WC-školjka, umivalnik in prha s pršno ročko. Za nadstandardne pa bi lahko šteli tuš WC-je, brezstične načine proženja splakovanja WC-školjk, masažne kadi, večje nadglavne prhe, sedeže v pršnih prostorih, ogrevano stojalo za brisače in podobno," našteva Arnold Mažgon iz Geberita.

Djd/deutsche-fliese.de/grohn



Shutterstock

Ko odidejo otroci

Marsikdo se po odhodu odraslih otrok od doma odloči, da bo otroško sobo preuredil v sobo za goste, kjer bodo lahko prespali vnuki ali drugi sorodniki na obisku. Naj kaj je treba biti pozoren pri takem preurejanju? "Taka kopalnica mora imeti vsaj osnovno opremo: prho, umivalnik, pogosto pa je v istem prostoru tudi WC-školjka. Ker so te kopalnice običajno poleg spalnih prostorov za goste, je treba posebno pozornost nameniti tudi hrupu sanitarnih elementov in odtokov. Zelo neprijetno je lahko, če jih zbudi splakovanje WC-školjke, moteč pa je lahko tudi hrup odplak v ceveh. WC-školjke tako na primer ne smemo postaviti ob steno, ki meji na spalnico gostov," opozarja Arnold Mažgon.

Bela barva ustvarja večji občutek prostora in daje kopalnici več svetlobe.
Geberit

Po mnenju Klavdije Rajh pa je smiselno kopalnico preurediti tako, da se stilsko ujema s prenovljeno sobo. "Včasih se to lahko uredi že s samo menjavo kopalniške opreme, če pa je bila predhodno položena keramika z otroškimi motivi, v roza ali modri barvi, pa bo skoraj zagotovo potrebna celovita obnova," meni Klavdija Rajh.

Villeroy&Boch

Enostavna za čiščenje

Navsezadnje pa moramo pomisliti še na en vidik dodatne kopalnice - zahteva tudi dodatno delo, ne glede na to, kdo in kako pogosto jo bo uporabljal. Kako torej opremiti kopalnico za goste, da jo bo čim laže čistiti in vzdrževati? "Predlagamo vgradnjo nizkih - breznivojskih tuš kadic, ki zelo olajšajo čiščenje. Prav tako zelo olajša vzdrževanje velika keramika, pri kateri je posledično manj fug," svetuje Danijel Fartek iz salona kopalnic MCK.

Ceramica Flaminia

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta