(FOTO) Domača knjižnica: Vabljeni v prostor, kjer boste uživali kot molji

Kvadrati
27.12.2020 03:00

Knjižni regali opravljajo dve pomembni poslanstvi: zagotavljajo varen in urejen dom knjigam, hkrati pa dajejo prostoru, v katerem stojijo, poseben čar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandberg

Zakaj bi knjige zaprašene ležale v kakšnem kotu v kleti ali samevale v škatlah na podstrešju, če pa lahko skupaj s knjižnimi policami v dnevni sobi ali domači pisarni tvorijo skladno celoto in vam, kakor pravemu knjižnemu molju, ponudijo prostor za uživanje ob prebiranju črk na papirju.

Hülsta



Hülsta

Knjižnica ali le regal

Nekatere družine bodo z veseljem in ponosom razkazale svojo družinsko knjižnico, ki je obenem dragocena družinska zakladnica knjig. Vendar je za takšno samostojno knjižnico potrebno dovolj veliko stanovanje. Če ga imate, potem si lahko uredite domačo knjižnico s samostoječimi knjižnimi omarami s policami in dodate kakšen udoben kavč ali fotelj, kamor se boste zleknili z dobro knjigo v rokah. V takšno knjižnico spada še pisalna miza, za katero boste lahko v miru delali, prostor pa bo še lepši, če boste vanj umestili kakšno dekorativno sobno lončnico.

Kaj pa, če je stanovanje premajhno za domačo knjižnico? Potem pridejo v poštev samostojne knjižne police, ki jih lahko pritrdite na steno v dnevni sobi ali spalnici. Takšnih knjižnih polic so zmeraj veseli tudi otroci, sploh če so pritrjene na takšnem mestu in tudi urejene tako, da lahko sami posegajo po svojih najljubših knjigah.

Cuckooland


Nekaj uporabnih idej

Dobra rešitev za shranjevanje knjig so improvizirani knjižni regali, katerih velikost je odvisna od velikosti danega prostora. Kjer več prostorov prehaja eden v drugega, vsi pa imajo vrata v predsobo, lahko katerega izmed njih z ene strani zaprete in med podboje vgradite odprt knjižni regal. Prav tako lahko s knjižnim regalom ogradite okno: kjer bi en sam regal med okni morda deloval osamljeno, lahko zgornjo polico podaljšate čez oba zgornja roba okenskega okvirja. Knjižni regali so dobra rešitev, tudi če želite večji prostor razdeliti na dva manjša, denimo na dnevno sobo in jedilni kot.

Tudi prostor pod stopnicami je kot nalašč za shranjevanje knjig. Vanj lahko namestite odprte regale, ki so prilagojeni nagibu stopnic, in s tem dodobra izkoristite dragoceni prostor. Prav tako lahko v podstrešno sobo, kjer je pohištvo običajno izdelano po meri, namestite regale vse do stropa.

Hülsta

Če živite v stanovanju z visokim stropom, lahko poleg sten izkoristite tudi prostor nad vrati. Potrebujete zgolj ustrezen regal.

Flötotto


Flötotto

Poudarki

Tudi barv knjižnih polic, knjižnih omar ali regalov ne smete zapostaviti. Če so na primer stene vaše dnevne sobe bele, boste lahko z barvnimi knjižnimi policami ali regali poživili sicer pust prostor. Prav tako lahko poseben učinek dosežete z razporeditvijo knjig po barvah knjižnih ovitkov, s čimer ustvarite občutek, da so knjige sestavni del vzorca stene. Knjižne police lahko polepšate tudi z različnimi okraski in spominki.

Kaj pa osvetlitev?

V knjižnici se ne boste počutili dobro, če vas bodo zaradi slabe razsvetljave bolele oči. Najbolje je brati ob dnevni svetlobi, ko te zmanjka, pa poskrbite za dobro bralno luč, ki naj bo postavljena za hrbet in točkovno usmerjena v knjigo. Z izbrano osvetlitvijo lahko tudi polepšate prostor ter izpostavite knjižne police in knjige kot osrednji element prostora. Police morajo biti dovolj osvetljene, da nimate težav pri iskanju knjig, obenem pa osrednja luč ne sme biti premočna, da ne pokvari občutka intimnosti. Tega najlažje dosežete z reflektorskimi lučkami, ki jih namestite nad knjižne police in usmerite na želena mesta. To daje knjižnim regalom dodatno dekorativno vlogo.

Hülsta


Hülsta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta