(FOTO) Iz stare omare v nekaj korakih do ljubke vitrine za lončnice

Jasna Marin Jasna Marin
11.01.2022 04:00

Že nestrpno čakate tople dni in bujno vegetacijo? Narava bo kmalu poskrbela za barvito kuliso, še prej pa lahko za nekaj zelenega optimizma poskrbite sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blumenbüro Holland

Imate doma staro omaro ali vitrino, ki ste jo nameravali odpeljati na odpad? Če je še v dobri kondiciji, jo lahko bodisi obnovite bodisi ji namenite novo, svetlejšo prihodnost v svojem domu. Vitrino lahko spremenite v mini rastlinjak, v katerem bodo uspevale lončnice, in jo vključite v stanovanje kot dekorativno predelno omaro, ki bo s prikupnimi lončnicami popestrila interier.

Vse, kar potrebujete, je ustrezno veliko pleksi steklo, ki ga boste vstavili na zadnjo stran, in rastline – mi smo izbrali poprovke.

Poprovka je znana po svoji raznolikosti. Obstaja namreč vsaj 600 vrst poprovk, najbolj razširjene so kodrolistne (Peperomia caperata) in topolistne (Peperomia obtusifolia), nadvse privlačne so tudi sorte s pisanimi, rumeno-zelenimi ali belo-zelenimi listi. Obsežna zbirka poprovk si seveda zasluži, da jo na ogled postavite na prav poseben način. Če denimo staro vitrino predelate v simpatičen rastlinjak, lahko ustvarite vabljivo izložbeno okno za sobne rastline, ki bo zagotovo navdihnilo še koga od obiskovalcev.

Floradania

Poprovke najbolje uspevajo v zmerno toplih stanovanjskih prostorih, s temperaturo okrog 18 stopinj Celzija, tudi višja temperatura jim ustreza, hladnejša pa nekoliko ustavi njihovo rast. Uspevajo v rahlem humoznem substratu, zlahka jih razmnožujemo z listnimi ali vršnimi potaknjenci. Poprovkam prija polsenčna lega, listom dobro dene občasno rošenje, treba pa je paziti, da v lončkih ne bo zastajala voda.

1. korak

Za izdelavo rastlinjaka oziroma vitrine za poprovke potrebujete približno deset manjših lončnic (število je odvisno od velikosti vitrine), vodotesne okrasne cvetlične lonce iz gline, staro vitrino (če je nimate doma, jo lahko kupite tudi v trgovini z rabljenim pohištvom), dve plošči pleksi stekla, žago luknjarico, kladivo in žeblje.

Blumenbüro Holland

2. korak

Previdno odstranite hrbtno stranico omare in jo nadomestite s ploščo iz pleksi stekla. Slednjo pritrdite čez celotno zadnjo stran omare.

Blumenbüro Holland

3. korak

V police omare zažagajte okrogle luknje, v katere boste lahko namestili cvetlične lončke. Luknje naj imajo nekoliko manjši premer, kot je zgornji rob lončkov, da lončki lepo sedejo na rob luknje.

Blumenbüro Holland

4. korak

Poprovke posadite v lončke in jih namestite v novi notranji rastlinjak. Da boste dosegli živahnejši videz, med seboj kombinirajte poprovke z različnimi oblikami in barvami listov. Vitrino je mogoče zapreti s steklenimi vrati, kar je še posebno praktično. S tem se v njej ohrani visoka vlažnost zraka, zaradi česar rastline potrebujejo manj vode.

Blumenbüro Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta