Trpežna tla: Lesene terase za udobno bivanje na prostem

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
07.06.2020 02:00

Še preden izberete vrtno garnituro in druge elemente, razmislite o talni oblogi terase. Ta je lahko kamnita oziroma betonska, še bolje pa je, če se odločite za les.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Schickler - Photo Studio 3

Uživati pod milim nebom ob poletnih večerih, gostiti na terasi prijatelje in znance - kaj je lahko lepšega od tega. Na terasi vsekakor preživimo veliko časa, bodisi sami bodisi v družbi. Če vaša terasa še ni urejena in še vedno razmišljate, kako naj bi bila videti, se načrtovanja lotite premišljeno. Ta čas so izredno priljubljene lesene terase, ki so sicer preproste tako za polaganje kot za vzdrževanje, ampak vam bodo dolgo in dobro služile le, če boste izbrali kakovosten les in se polaganja lotili po korakih.

Najprej izbira primernega lesa

Les na terasah je značilen za sodobno gradnjo. Izredno lepo se lesene talne obloge podajo k bazenom pa tudi kot prostor za počitek sredi urejenega vrta. Ker obstojnost lesa ni večna, je dobro razmisliti, kakšen oziroma kateri les bomo izbrali. Tako kot notranjih tudi zunanjih talnih oblog ne menjamo vsako leto, zato je pri izbiri lesa za teraso bistvena njegova trajnost. To pomeni, da se les z leti čim manj spreminja, torej se ne krivi, cepi in ne poka. Za zunanje površine moramo torej izbrati kakovosten les, ki je odporen proti škodljivcem in klimatskim spremembam; le tako nam bodo lesena tla dolgo dobro služila. Seveda ob ustreznem vzdrževanju.

Umazanijo z lesenih tal lahko preprosto odstranimo z vodnim curkom.
Shutterstock

Tropski les je bolj obstojen na zraku

Kot pravi Matjaž Žnidaršič iz podjetja Alpod, so zunanje talne obloge lahko lesene ali iz lesnega kompozita. "Slednje, imenovane tudi WPC-deske, dajejo umeten videz, imajo pa prednost, da so zelo obstojne ter ne potrebujejo vzdrževanja," pojasni Žnidaršič. Na trgu je veliko zunanjih lesenih talnih oblog iz tropskega lesa. Kar se tiče samega lesa, so za zunanje površine najbolj primerne tudi druge eksotične vrste lesa iz Južne Amerike, Rusije in Indonezije. Predvsem les z območij ob ekvatorju v Braziliji vsebuje veliko olja in je stabilnejši kot les z drugih območij Južne Amerike.

Čeprav je les med gradbenimi materiali, ki jih človek skozi zgodovino uporablja najdlje, to še ne pomeni, da zna vsakdo z njim tudi delati, zato je izjemnega pomena izbira pravega izvajalca.
Alpod

Doslednost pri polaganju

Poleg izbire kakovostnega lesa sta pri postavljanju terase zelo pomembni tudi natančnost in doslednost pri polaganju, zato je najbolje, da delo prepustimo izkušenim mojstrom, če ga nismo vešči sami. "Montaža zunanjih desk je zahtevna naloga, saj je treba paziti na pravilen razmik med deskami in podkonstrukcijo, na uporabo ustreznih ojačenih nerjavečih vijakov, predvrtavanje ..." opozori Matjaž Žnidaršič. "Zunanje talne obloge lahko vgrajujemo praktično na vsako ravno podlago. Treba je samo zagotoviti ustrezno odvodnjavanje," razloži sogovornik iz Alpoda. In nadaljuje: "Stoječa voda pod talno oblogo namreč vlaži deske, ki se s tem lahko zvijejo. Poleg tega poveča možnost nastanka trohnobe in plesni ter s tem propadanja desk. V primeru betonske podlage omogočimo odvodnjavanje z naklonom (1 do 2 stopinji). Če nimamo betonske podlage, je treba urediti drenažo. Pri vgradnji pazimo na ustrezno gibanje zraka oziroma na prezračevanje pod talno oblogo, ki ga zagotavlja podkonstrukcija. Priporočamo, da je talna obloga nameščena vsaj 35 milimetrov nad tlemi."

Dovolj že občasno čiščenje z vodo

Kar se vzdrževanja tiče, ne bomo imeli veliko dela, če izberemo kakovosten les in če je terasa pravilno položena. Dovolj bo že občasno čiščenje z vodo. Če živimo v okolju, ki je že v osnovi bolj onesnaženo, je smiselno teraso vsake toliko tudi strojno očistiti. Kadar pa se čiščenja lotevamo sami, leseno teraso najprej temeljito očistimo z namenskim čistilom za les in vodo, v veliko pomoč nam bo tudi visokotlačni čistilnik. Če ga nato želimo premazati še z oljem, počakamo, da se les popolnoma posuši.

Za zunanje površine moramo izbrati kakovosten les, ki je odporen proti škodljivcem in klimatskim spremembam; le tako nam bodo lesena tla dolgo dobro služila.
Shutterstock

Zaščita pred soncem

Vedeti moramo, da je les naravni material, opozori Matjaž Žnidaršič. "Zaradi vpliva okolja lahko spreminja težo, barvo, dimenzije in obliko. Širjenje in krčenje desk je običajna posledica vpliva spremembe temperature in vlažnosti okolice. V deževnem času se deske razširijo, v toplem in sončnem vremenu pa skrčijo. Dež, sonce in sprememba temperatur povzročajo spremembo barve lesa - od temnejših odtenkov do srebrne patine -, manjše površinske razpoke, na površini se lahko pojavijo plesni in obarvanosti (modrivost lesa). Vse te spremembe so posledice naravnih pojavov in narave lesa," sklene sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta