(FOTO) Na obisku: Arhitekturno razgibana hiša za dinamično družino

Jasna Marin Jasna Marin
07.10.2020 02:00

V vasici Šenčur, nedaleč od Kranja, živi mlada družina, ki je predana športu. Ko se ji je pred časom pridružil tretji otrok, sta se starša odločila za prostornejšo montažno hišo, zasnovano po meri in željah velikih in malih stanovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavbo krasijo številne niše, ki ponujajo zavetje terasama ob jedilnici in spalnici, na drugem koncu tudi vhodu v hišo.
Lumar
Lumar

Zakonca iz Gorenjske sta vrsto let skupaj z otrokoma živela v manjši montažni hiši brez kleti. Kakor hitro je na svet privekal tretji otrok, se je pojavila potreba po novi otroški sobi in kmalu prerasla v željo po prostornejši hiši. Prva dilema ob misli na nov dom je bila, ali naj se preselijo v mesto ali pa ostanejo v istem kraju, kjer so že spletli številna prijateljstva in znanstva. "Zavedala sva se, da bi bil za najina šoloobvezna otroka precejšen šok, če bi morala spremeniti kraj šolanja. Zato sva parcelo poiskala kar v domačem Šenčurju. To se je izkazalo za dobro rešitev. Otroka obiskujeta isto šolo, ohranjata stike z istimi prijatelji in ju zjutraj eden od naju odpelje do šole, popoldne pa se vrneta domov s šolskim avtobusom," razlagata starša. Dodatno prednost sta prepoznala na ogledu parcele. Čeprav je bil teren v gručastem naselju nekoliko strm, s tremi metri višinske razlike, jima je bilo všeč dejstvo, da se parcela nahaja v predelu, kjer je veliko mladih družin. "Dragoceno je, če otroci odraščajo v okolju, kjer imajo svoje vrstnike, pa tudi starši z veseljem poklepetamo drug z drugim in smo generacijsko povezani."

Hiša na Gorenjskem je zgrajena v naselju mladih družin.
Lumar
Stavbo krasijo številne niše, ki ponujajo zavetje terasama ob jedilnici in spalnici, na drugem koncu tudi vhodu v hišo.
Lumar
V nadstropju kraljujejo otroci, za katere sta starša uredila prostor, ki ima vlogo igralnice in dnevne sobe.
Lumar

Zidana ali montažna

Že pred nakupom parcele sta bila zakonca odločena, da bosta z otroki živela v leseni montažni stavbi. "O zidani hiši nisva niti razmišljala, saj sva bila že prej zadovoljna z montažno gradnjo in bivalnim ugodjem v njej. Ker pa sva vedela, da bo najin novi dom v marsičem drugačen od prvega, sva izbrala drugega izvajalca. Naš prostorni novi dom, ki je prijetno svetel in zračen, so zasnovali Nava arhitekti, zgradilo pa podjetje Lumar," razkrijeta lastnika.

Prostoren, svetel in zračen dnevni prostor z razigranim sedežnim pohištvom
Lumar
Dnevna soba je opremljena s kaminom, v katerem ob večerih zapleše ogenj. Prostor je s fluidnim prehodom povezan s kuhinjo.
Lumar

Pritličje za starše, nadstropje za otroke

Bivalne izkušnje iz preteklosti so jima prinesle kup izhodišč za naprej, poleg tega pa sta imela zakonca tudi jasno vizijo, kakšna mora biti hiša za dinamično družino. "Prejšnja hiša ni imela kleti in smo jo pogrešali. Imeli smo zgolj lopo, vendar je bila ta premajhna za smuči, kolesa, drsalke, supe in drugo športno opremo. Vedela sva, da potrebujemo velik prostor za spravilo športne opreme, zato sva se odločila, da bo nova hiša v celoti podkletena," pripovedujeta mlada zakonca. V kleti nove hiše je poleg prostorne garaže, shrambnega prostora za športne rekvizite, omar za športna oblačila tudi utility. Iz spodnjega nivoja se prek stopnic povzpnemo v pritličje, v katerem so združene kuhinja, jedilnica in dnevna soba. A to še ni vse. Nekoliko stran so v pritličju umeščene spalnica, garderobna soba, kopalnica in dodatna terasa, ki je namenjena paru. Nadstropje višje pa kraljujejo otroci, ki imajo pod ravno streho tri otroške sobe in dve kopalnici, da med zanesenjaki različnih starosti ni prepirov okrog tega, kdo bo zjutraj prvi uporabljal prostor higiene. V istem nivoju izstopa otroška igralnica. "Omislila sva si jo zato, da imajo otroci svoj kvartir in da se lahko takrat, ko pridejo obiski, s svojimi vrstniki odpravijo v zgornje nadstropje, odrasli pa se lahko v miru pogovarjamo v pritličju."

Moderna izčiščena kuhinja se ponaša s črno-belimi kontrasti. Lesena tla in okenski okvirji so tisti, ki prostorom podarjajo barvno toplino in mehkobo.
Lumar

Postavljena v rekordnem času

Lastnika hiše pripovedujeta, da je bila izkušnja z gradnjo prijetna in poživljajoča. "Že od začetka, ko sva se sestala z arhitekti, nato pa nekajkrat še s strokovnjaki iz Lumarja. Vsak pogovor je bil konstruktiven, tako da je hiša naposled dobila obliko in vsebino, ki je resnično prilagojena naši družini." Zakonca izpostavita tudi rekorden čas, v katerem se je hiša postavila. Klet so izvajalci začeli zidati 6. avgusta 2018, slabih pet mesecev kasneje pa se je petčlanska družina že vselila v novi dom. "Mudilo se nam je, saj smo že imeli kupca za staro hišo, zato smo podjetju Lumar zaupali, da bi radi še pred božičem zaživeli v novem domu. In uspelo nam je. Hiša je bila dokončana in opremljena 20. decembra, tudi zunanja ureditev je bila izvedena in položeni vsi tlakovci," izvemo od lastnikov.

Kopalnica zakoncev je opremljena z breznivojsko prho, tik ob njej je še kad, ki ponuja neposreden pogled skozi okno.
Lumar

Zračnost in razgibanost

Dom mlade družine bi zlahka poimenovali kar bela hiša. Notranji prostori so zapriseženi belini, ki daje v hiši s stropi na višini 270 centimetrov občutek veličastne prostornosti. Bele niso le notranje in zunanje stene, temveč tudi ograje, žaluzije, obrobe ... Objekt je arhitekturno silno razgiban. Zunaj ga krasijo številne niše, ki ponujajo zavetje vhodu in terasam, pa tudi sicer je na njem veliko izstopajočih detajlov, s katerimi je moderna, individualno zasnovana hiša z ravno streho dosegla svojevrstno očarljivost, zaradi katere se družina z dinamičnim življenjskim slogom vsak dan rada vrača v svoje toplo gnezdo.

V kletnih prostorih so tla obložena s keramiko. Na koncu je tudi utility, do katerega se pride po hodniku, opremljenem z "nevidnimi" omarami po meri.
Lumar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta