(FOTO) Nepremičnine: Pogled na Eifflov stolp, vreden več milijonov evrov

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
20.04.2023 07:00

Turistično oblegan Pariz je že od nekdaj zanimiv tudi za kupce nepremičnin, predvsem prestižnejših. Prodajne cene stanovanj pa tudi lokalov so namreč tudi za povprečnega Parižana previsoke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Francoske prestolnice se kar tako gotovo ne oklepa status enega najdražjih mest za življenje na svetu - po lanski raziskavi globalne raziskovalne skupine The Economist Intelligence Unit (EIU) je Parizu v družbi Singapurja pripadlo drugo mesto, takoj za izraelskim Tel Avivom, kjer so se po poročilu EIU hrana, prevoz in bivanje podražili bolj kot drugje na svetu. A vsaj po cenah  nepremičnin je Pariz pred Tel Avivom. Tako stanovanjske kot tudi poslovne nepremičnine so namreč tam izjemno drage. Predvsem v središču mesta. Ponekod je za kvadratni meter potrebno odšteti tudi krepko čez 22 tisoč evrov. Če pa še nudijo razgled na najbolj znano znamenitost mesta - Eifflov stolp, si lahko stanovanje privoščijo resnično samo tisti s precej globokim žepom.

Shutterstock

Ni ga stanovanja pod milijon evrov

Pa poglejmo kaj kažejo številke: za dupleks stanovanje v zadnjem nadstropju stavbe v sedmem pariškem okrožju, ki premore dve spalnici, manjši balkon in dve kopalnici, predvsem pa se ponaša z razgledom na znameniti stolp, je vredno tudi več kot šest milijonov evrov. Podobne cene je za približno 60 do 80 kvadratnih metrov velika stanovanja zaslediti povsod v urejenih okrožjih. Le v bolj odmaknjenih naseljih, ki med Parižani tudi ne veljajo za bolj cenjena, saj v njih prebivajo priseljenci, so cene nekoliko bolj normalne, a še vedno bolj zasoljene, kot v Sloveniji, saj je dvosobno stanovanje z balkonom ocenjeno na nekaj manj kot pol milijona evrov. Zato večina Parižanov svoje domove tudi najema.

V Parizu se kljub podražitvam gradbenih storitev na veliko gradijo stanovanjske nepremičnine.
Sanja Verovnik

Kot pove Cathy Badi, prebivalka Pariza, si kljub solidnim prihodkom nakupa stanovanja v francoski prestolnici ne bi mogla privoščiti, a o lastnem stanovanju tudi nikoli ni razmišljala, še pristavi, saj je zadovoljna z najemom. Najemniški trg, ki je večinoma v zasebni lasti, je namreč v Parizu zelo dobro urejen, so pa najemnine, spet v primerjavi s slovenskimi, precej višje, saj je treba za mesečni najem dvosobnega stanovanja v enem od bolj urejenih okrožij Pariza odšteti več kot 1500 evrov, v samem centru pa je ta znesek tudi dva- ali trikrat višji. Visoke cene veljajo tudi za poslovne prostore, predvsem v turistično obleganih okrožjih. "Prvič je težko najeti kakšen prostor, ker so vsi zasedeni, prazni pa imajo visoko najemnino," pove Badijeva, ki prav ta čas išče manjši lokal, v katerem bi ponujala kavne napitke, a zaenkrat še ni našla sprejemljive ponudbe. Večina najemodajalcev ponuja lokal v najem za mesečno plačilo več kot tri tisoč evrov na mesec. 

Profimedia

Med kupci ni več bogatih Rusov

Se pa v Parizu kljub občutnim podražitvam stroškov v gradbenem sektorju na veliko gradi. Moderne stanovanjske soseske rastejo kot gobe po dežju, med kupci pa je poleg domačinov veliko tudi tujcev. A ne več toliko kot jih je bilo še pred vojno v Ukrajini, nas opozori Badijeva. Luksuzni pariški nepremičninski trg je namreč izgubil predvsem bogate kupce iz Rusije, ki so na veliko kupovali najbolj draga stanovanja na najbolj elitnih lokacijah v mestu. Se pa dogaja, da Rusi svoja prestižna pariška stanovanja poskušajo prodati, ker jih je strah, da bi jim ta zasegli, zato je ponudba na trgu luksuznih nepremičnin v Parizu danes veliko bolj pestra, kot je bila pred vojno v Ukrajini. Med kupci, ki stanovanja v Parizu kupujejo, bodisi kot počitniško nepremičnino, nekateri pa tudi za naložbo, a teh po mnenju Badijeve ni ravno veliko, prevladujejo predvsem Arabci in Američani.

Sanja Verovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta